Yerli Bitcoin olarak bilinen Turcoin’in 1 milyar TL’lik vurgunu

Türkiye’nin yerli dijital parası ‘Turcoin’ ve Hipper A.Ş.’de 1 milyar liralık vurgun yapıldığı ortaya çıktı. Binlerce kişiyi dolandıran yöneticiler birbirini suçlayıp kayıplara karıştı. Alacaklılar tesisleri bastı.

Türkiye’de milyarlık bir saadet zinciri daha çöküşü yaşıyor. Çiftlik Bank’ta olduğu gibi yine Kıbrıs merkezli kurulan Hipper A.Ş. ile “Türkiye’nin ilk dijital para birimini hayata geçirdik” iddiası ile ortaya çıkan Turcoin kayıplara karıştı. Hipper A.Ş.’nin yüzde 49 oranında ortağı,

Turcoin markasının ise sahibi olan Anafis A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sadun Kaya’nın yurtdışına kaçtığı iddia edilirken, Hipper A.Ş.’nin diğer ortaklarına da ulaşılamıyor. 10 ayda piyasadan 500 milyon TL toplayan Hipper A.Ş. yakın zaman önce 22 yöneticisine de Mercedes hediye etmişti.


Yerimi açıklayamam

Bir röportajda 5 milyar dolar cirolarının olduğunu ifade eden Anafis A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sadun Kaya’ya telefonla ulaşıldı. Kendisinin Hipper A.Ş’deki diğer ortakları tarafından kandırıldığını iddia eden Kaya, şunları söyledi:

“Sistemde toplanan paradan benim hesabıma 30 milyon TL geldi. Diğer ortaklar benden habersiz 400 milyon TL toplamış. Şu an herkes suçu bana atmak istiyor. Bana dekont gönderenlere ödeme yapıyorum.”

Açıkça itiraf etti

Sistemin, yakın zamana kadar da kusursuz çalıştığını ancak Gümrük Bakanlığı’nın yaptığı inceleme sonrasında işlerin karıştığını itiraf eden Kaya, “Bankalar, bakanlık incelemesine paralel hesapları bloke etti. Ödemelerimiz aksadı. Sistem de tıkandı. Oyuna geldim. Bu işten aklanınca kendimi titan ve networking pazarlama ile mücadeleye adayacağım” dedi.


Kaybetmek yok

Yerli kripto para Turcoin’in yaratıcısı Sadun Kaya, “Benim kripto paramda kaybetmek yok” sloganıyla piyasaya çıkmıştı. O dönemde 25 milyon dolarlık bir minning (kripto para madenciliği) tesisleri olduğunu belirten Kaya, “Biz Turcoin için 30 yıllık bir zaman ayarladık. 1 milyar dolarlık yatırımla başladık” şeklinde konuşmuştu.

Alacaklılar tesisi bastı

Şirketin Kocaeli’nde kurduğu kripto para üretim tesislerinin de alacaklılar tarafından basıldığı öğrenildi. Alacaklılar, hakkında soruşturma yürütülen ve sisteme yüklü miktarda para toplayan Hipper’in diğer lider kadrosu ve yöneticilerine ulaşamıyor.

Kar vaadiyle kandırdılar

Konuyla ilgili sosyal medyaya ve savcılıklara şikâyet yağmaya başladı. Şirketin kendisini mağdur ettiğini belirten bir üyenin ifadesi, vatandaşların hangi vaatlerle kandırıldığını gözler önüne serdi: “62 bin TL tam paketle giriş yaptım. Bugüne kadar kuruş ödeme yapmadılar. Oysa tanıtım reklamlarında ilk bir ayda ödeyecekleri para 22 bin TL idi. Yani riskin bir ayda 40 bin TL’ye düşeceğini söylüyorlardı. Şu an banka kredilerimi ödeyemiyorum.”

1500 Liraya ayda 500 Lira


“Bitcoin’e rakip Turcoin” adıyla sunulan para biriminin arkasında Anafis ve Hipper adlı şirketler bulunuyor. Hipper, bin 500 TL’lik yatırıma aylık 250 TL kazanç vaat ediyor. Yıllık kazanç olarak da 2 bin 920-3 bin 285 TL arasında bir kazanç verileceği belirtiliyor. Bursa, Kocaeli ve Eskişehir’de kaydı çıkan Anafis ve Hipper şirketlerinin çalışanları daha önce kapanan saadet zinciri sistemi Nilfa ve benzeri sistemlerin elemanları çıkmıştı. (Kaynak: SABAH)

BTC ve Blockchain yatırımı nereye gidiyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.