Bitcoin (BTC) ve Blockchain yatırımı nereye gidiyor?

Bitcoin ile Blockchain teknolojisi, bazıları için teknoloji ve finansın mükemmel evliliği. Diğerleri için “hızlı zenginleşme” fırsatı. Dünya piyasaları değerini inkar edemese de, mevcut küresel bankacılık sistemi için cazip bir alternatif haline gelebilir.

Bitcoin (BTC) ve Blockchain yatırımı nereye gidiyor?
Bitcoin (BTC) ve Blockchain yatırımı nereye gidiyor?

Bitcoine NASDAQ’tasn sürpriz destek geldi. Fransa Merkez Bankası Başkanı Bitcoin(BTC) için ‘spekülatif bir varlık’ tanımını yaptı. ABD Merkez Bankası (Fed) ise kendi dijital para birimini çıkarma konusunu düşünmeye başladığını söyledi. Ekonomistler blockchain teknolojisiyle ilgili ikiye bölünmüş durumda.

Joseph Stiglitz: Bitcoin hemen yasaklanmalı!

Ekonomi dünyasının önde gelen isimlerinden Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz yaptığı açıklamada başta Bitcoin olmak üzere dijital para birimlerinin tehlikelerine işaret ederek, “Bitcoinin bir anlamı yok, hemen yasaklanmalı” dedi.


Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz
Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz

Dijital para birimi BTC 11 bin dolar seviyesini aşmasının ardından yüzde 20’lik bir düşüşle yeniden 9000 dolar seviyelerinden işlem görmeye başladı. Bu yıl yüzde 900 yükseliş kaydeden Bitcoine yönelik talep kurun 10 bin doları aşmasının ardından adeta patladı.

Artan talep siteleri zorluyor!

Hem hızlı yükseliş hem de kâr realizasyonunun tetiklediği sert düşüş BTC işlemlerini gerçekleştiren dijital para platformlarını zorladı. Pek çok siteye erişim aksadı. Avrupalı BTC borsası Bitstamp da sıkıntı yaşayan platformlar arasındaydı. Gazete Habertürk’ün haberine göre Bitstamp, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada özellikle erişim konusunda yaşanan sorunun çözüldüğü belirtildi.

Etiket: Bitstamp, Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Blockchain

New York merkezli Gemini de bazı hizmet sorunları olduğunu ancak tüm müşterilerinin varlıklarını güvende olmaya devam ettiğini, erişim sorunlarını çözmek için çalıştığını ifade etti. Bu arada dijital para birimlerine yönelik uyarılar da devam ediyor.

Ekonomi dünyasının önde gelen isimlerinden Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz yaptığı açıklamada başta ‘Bitcoin’ olmak üzere dijital para birimlerinin tehlikelerine işaret ederek; “Devletin öncelikli görevlerinin başında bir para birimi oluşturmak gelir. Bitcoin ise aynı benzerleri gibi sadece bir balon. Ayrıca sosyal bakımdan da herhangi bir anlam taşımıyor. Bu nedenle de hemen yasaklanmalı” açıklamasını yaptı.

nasdaq blockchain bitcoin ethereum litecoin

Bitcoine (BTC) NASDAQ’tan sürpriz destek

Diğer yandan BTC vadeli kontraları işleme açmayı planlayan borsalar arasına Nasdaq da katıldı. Daha önce CME ve CBOE yıl sonuna kadar Bitcoin(BTC) vadeli kontratlarını işleme açmayı hedeflediklerini duyurmuşlardı. Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgiye göre Nasdaq ve bir aracı kurum olan Cantor Fitzgerald LP, Wall Street’teki Bitcoin yarışına katıldılar.

Nasdaq, Bitcoin vadelilerini 2018 ilk çeyrekte işleme açmayı amaçlıyor. Cantor Fitzgerald da Bitcoinin türevlerini kendi sahip olduğu bir borsada 2018’in ilk yarısında işleme açmayı değerlendiriyor.

‘Blockchain’ nedir? Kripto para birimlerine yatırım nasıl yapılır?

FED’den Bitcoine rakip mi geliyor?

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi Başkanı William Dudley, bankanın kendi dijital para birimini çıkarma konusunu düşünmeye başladığını söyledi. 


New Jersey eyaletinde Rutgers Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Dudley, dijital para birimleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dün itibariyle 10 bin doları aşarak tarihi rekoru geride bırakan Bitcoinin “istikrarlı” bir yatırım aracı olmadığını vurgulayan Dudley, “Bitcoin konusunda çok temkinliyim. İstikrarlı bir değer saklama aracı olduğunu düşünmüyorum. Bence daha çok bir spekülasyon faaliyeti.” ifadelerini kullandı.

Dudley ayrıca kullanımı oldukça sınırlı olan sanal para biriminin dolara rakip olmasının mümkün gözükmediğini dile getirdi.

Öte yandan dijital para birimi teknolojisini dikkate değer bulduğuna dikkati çeken Dudley, “Fed’in dijital para birimi çıkarmasını konuşmak için henüz erken ancak bu, hakkında düşünmeye başladığımız bir konu.” dedi.

fransa merkez bankası nasdaq blockchain bitcoin ethereum litecoin

“Bitcoin spekülatif bir varlık, yatırım yapanlar risk altında”

Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, bitcoin için ‘spekülatif bir varlık’ tanımını yaptı ve bitcoine yatırım yapanların bilerek risk aldığını söyledi.

Fransa Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre Villeroy, şunlerı söyledi: “Şunu iyice bilmeliyiz: Bitcoin asla bir para birimi değildir, hatta kripto para birimi bile değildir. Bu, spekülatif bir varlıktır. Değerinin ve son derece yüksek olan volatilitesinin hiçbir ekonomik dayanağı yoktur ve hiç kimse bitcoin için sorumluluk taşımaz. Fransa Merkez Bankası, bitcoin yatırımcılarına, aldıkları risklerden tamamen kendilerinin sorumlu olduklarını hatırlatır.”

Bitcoin artar mı düşer mi?

Bugün 9.800 dolar civarında işlem gören Bitcoin(BTC) , bu hafta gördüğü rekor yükselişten sonra yüzde 15 düşüş yaşadı. Bazı varlık yönetimi kaynakları, Bitcoinde bir balon oluştuğu ve daha fazla düşüş beklendiği uyarısı yaptılar. Bir varlık yöneticisi, teknik analizlerin daha fazla düşüş geleceğini gösterdiğini söyledi.

BTC / USD kuru (6 aylık süreç)
BTC / USD kuru (6 aylık süreç)

Bitcoinde son düşüş, sanal paranın geçtiğimiz aylarda gördüğü astronomik yükselişin ardından gerçekleşti. Bitcoin, çarşamba günü bir yıl önce aynı tarihte bulunduğu seviyeden neredeyse yüzde 1.100 oranında daha yüksek bir düzeydeydi.

Bitcoin aldığını yıllar sonra hatırladı, milyoner oldu!

‘Bitcoin aldığını yıllar sonra hatırladı, milyoner oldu!’


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.