Arabada bırakılan plastik su şişesi yangın çıkarabilir!

Uzmanlar sürücüleri yaz aylarında arabada plastik su şişesi bırakmamaları konusunda uyarıyor. Dikkat! Arabada bırakılan plastik su şişesi yangın çıkarabilir!

Arabada bırakılan plastik su şişesi yangın çıkarabilir!
Arabada bırakılan plastik su şişesi yangın çıkarabilir!

Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada yaz ayında kliması çalışmayan bir aracın 22-35 derece sıcaklığa ve güneşin altında bırakılan bir aracın iç sıcaklığının bir saat içinde 44-55 dereceye kadar ulaştığı görüldü.

Güneşli bir günde aracın içinde unutulan su şişesi felakete yol açabilir. Oklahoma’da yer alan Midwest İtfaiye Teşkilatı’nın yaptığı bir deneyde aracın içine plastik su şişesi bırakıldı.


Su şişesi büyüteç görevi görerek, güneş ışınlarını 120 derecelik bir sıcaklıkla aracın içine yansıtıyor. Önce aracınızın koltukları yanıp sonra da aracınız tutuşabilir.

İtfaiyeci David Richardson, KFOR News’e “Plastik su şişeleri, güneş ışınlarını aracın içine yakından yansıtarak bir felakete yol açabiliyor” dedi.

Arabada hafif duman çıktığını gördüm

Dioni Amuchastegui ismindeki bir mühendis de aynı tehlike hakkında herkesi uyarıyor. Amuchastegui, “Öğle yemeğinde hızlıca bir şeyler yemek için bir yere girdim. O sırada aracımın içinden hafif duman çıktığını gördüm. Aracıma girdiğimde plastik su şişesinin az kalsın koltukları yaktığını farkettim” dedi.

O sırada yanında olan iş arkadaşı Idaho Power, Facebook’ta şöyle bir gönderi paylaştı: “Herkesin arabasında su şişesi var. Ya arabanızda şişe bırakmayın ya da güneş ışınlarının denk gelmeyeceği torpido gibi yerlere koyun” dedi.

Arabayı çalıştırdıktan hemen sonra klimayı açmayın!

Birçok kişi arabaya çalıştırır çalıştırmaz veya çalıştırdığı anda klimayı kullanır. Hatta genellikle klima açık olduğu halde arabayı çalıştırır. Ancak bir çok uzman moturu çalıştırdıktan sonra klimayı kullanmanın oldukça tehlikeli olduğuna belirtmektedir.

Uzun süre park halinde bulunan bir araç haliyle camları kapalı bir şekilde park edilmektedir. Gölgede uzun süre park halinde bulunan bir araçta ortalama 400 ila 800 mg civarında bir benzen birikir. İç mekanlarda (kapalı ortamda) kabul edilebilir Benzen seviyesi her (0,093m2) sq.ft’de 50mg dır.

“Benzen, kendine özgü keskin kokusu olan, renksiz, uçucu ve yanıcı bir bileşiktir. İnsan sağlığı açısından çok tehlikelidir olup kolayca tutuşur ve isli alev çıkartarak yanar. Benzen uçucu bir sıvıdır ve solunması tehlikelidir. Uzun süre solunması durumunda lösemi yani kan kanserine neden olduğu tespit edilmiştir. Sıvıya çıplak elle temas edilmesi durumunda da zehirlenmeye sebep olur. Uzman kişiler tarafından, gerekli önlemler alınarak kullanılmalıdır. Kapalı ortamlarda kullanılmamalı, hava sirkülasyonu sağlanmalı. Madde ateşe temas ettirilmemeli, çıplak elle dokunulmamalıdır.”

Arabanızı 16 derece veya daha yüksek yüksek bir hava sıcaklığında “güneşte” park halinde bıraktıysanız, arabada biriken benzen miktarı 2000 – 4000 miligrama kadar yükselebilmektedir. Bu değer izin verilen seviyenin neredeyse 40 kat daha fazlasına denk gelmektedir.

Camlar kapalı olacak bir şekilde arabada oturduğunuz zaman benzen solumaya başlarsınız. Bu da karaciğerinize, kemik dokularını, böbrekleri ve diğer organları etkiler. Organizmadan benzenin atılması oldukça çok uzun sürer. Otomobillerin kullanım klavuzlarında klimayı çalıştırmadan önce camları açmalısınız şeklinde bir uyarı yazar ama bun tam olarak nedeni yazılmaz.


Klima ilk anda çalıştırıldığında soğuk hava üflemeye başlayana kadar öncelikle içeride ısınan havayı ve beraberinde benzeni dışarı üfler. Arabaya oturduğunuzda, farklı bir koku almasanız bile, önce 1-5 dakika aralığında camları açın sonra klimayı çalıştırın. Klimayı çalıştırdıktan sonra da pencereleri bir süre daha açık tutun.Arabanın içine girmeden önce camları açmanızı ve içerdeki havanın dışarıya çıkmasına zaman verilmesi önerilir.

Arabada klima çalıştırırken bu uyarılara dikkat!

1. Motor çalıştırılmadan ve motor ısıtılmadan klima açılmamalı.

2. Klima çalıştırılmadan önce, araç içindeki sıcak havanın dışarı çıkması için camların bir süre açık tutulmalı.

3. Araç klimalarının randımanlı olması için kış dahil ayda bir kez, 10 – 15 dakika çalıştırılmalı.

4. Klimadan gelen havanın sürücü ve yolculara doğrudan temas etmemesi için fanların camlara ve tabana verilmesine dikkat edilmeli.

5. Motor çalıştıktan sonra klima önce düşük devirde, daha sonra yüksek devire alınarak çalıştırılmalı.

6. Arabanın içi ‘buzdolabı soğukluğuna’ getirildiği takdirde arabadan çıkılınca tansiyon sorununa yol açabilir. Bu sebeple iç sıcaklığın dışarıdan 6 derece düşük olarak ayarlanması gerekir.

7. Kış aylarında uzun süre çalıştırılmayan klimalarda gaz oturması yada gaz sızması sorununun çözümü için klimada kontrol çalıştırmaları yapılmalı.

8. Zamanında değiştirilmeyen polen filtresi, içinde biriken tozlar sebebi ile klima çalışsa bile yeterli soğutmayı yapamaz.


9. Klima sisteminde soğutmanın oluştuğu nemli bir bölge olan evaparatöre (buharlaştırıcı, ısı değiştirici) sızan toz zerrecikleri, zamanla bakterilerin oluşmasına neden olarak, bünyesi alerjiye karşı hassas olan sürücüleri rahatsız eder. Bu bölümün de düzenli olarak temizlenmesi ve/veya değiştirilmesi gerekir.

Seyahat sağlık sigortası nedir? Vize sigortası nasıl alınır?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.