Atatürk’ün isteğiyle kurulan Botanik Bahçe tahliye ediliyor!

1935 yılında bizzat Atatürk’ün isteğiyle kurulan İstanbul Üniversitesi’ne ait Botanik Bahçe, İstanbul Müftülüğü’ne tahsis edilmek üzere tahliye ediliyor. Devir gerekçesi: “Osmanlı döneminde bu alanda Şeyhülislamlık makamının bulunması.”

Atatürk isteğiyle kurulan Botanik Bahçe tahliye ediliyor istanbul müftülüğü üniversitesi

Süleymaniye Camii‘nin arkasında, 17 dönümlük bir alana sahip olan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi‘ne bağlı olan, İstanbul’daki ilk ve tek Botanik Bahçe, İstanbul Müftülüğü‘ne tahsis edilmek için tahliye ediliyor.

Sözcü’den Seda Önceler’in haberine göre; 2012 yılından beri tahliye için tartışmaların sürdüğünü ancak 28 Haziran’da tahliye işinin kesinleştiğini söyleyen İstanbul üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr Muammer Ünal, “Milli servetimize kıymasınlar. Müftülük her yere taşınabilir ama bizim tahliye edilmemiz demek bitkilerimizi öldürmek demek.” diye karar tepki gösterdi.


Atatürk’ün isteğiyle kurulmuştu

Atatürk’ün davetiyle Türkiye’ye gelen Alman Prof. Dr. Alfred Hilbron tarafından 1935 yılında kurulan botanik bahçesi, 2015 yılında İstanbul Üniversitesi’nden alınarak müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmişti.

istanbul üniversitesi botanik bahçe atatürk alfred hilbron
Foto: Sözcü

Gerekçe: Şeyhülislamlık makamının bulunması

5 bini aşkın bitki türünün bulunduğu İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi’nin devredilme gerekçesi ise Osmanlı döneminde bu alanda Şeyhülislamlık makamının bulunması.

istanbul üniversitesi botanik bahçe atatürk alfred hilbron
Foto: Sözcü

Tahliye işlemlerinin başlamasını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr Muammer Ünal,
“Milli servetimize kıymasınlar. Mütfülük her yere taşınabilir ama bizim tahliye edilmemiz demek; bitkilerimizi öldürmek demek” dedi.


14 bin 878 metrekarelik alan üzerine kurulu bahçenin aynı zamanda öğrenciler tarafından kullanıldığına dikkat çeken Ünal, taşınması durumunda 400’e yakın farklı ağaç türü ile 5 bin bitki türünün yok olacağını söyledi. Türkiye’de çok nadir görünen bir çok bitki türüne ev sahipliği yapan bahçenin taşınması halinde öğrencilerin ders yapabilmesinin de imkansız hale geleceğini vurgulayan Ünal, “Milli mirasımız yok edilmesin” dedi.

Atatürk’ün çiftlik evi olan tarihi Marmara Köşkü yıkıldı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.