Seramik sanatçısı Alev Ebüzziya Siesbye’ın modern seramikleri ile Prof. Dr. Hüsamettin Koçan koleksiyonundan derlenen yerel çömlekler, Bayburt Baksı Müzesi’nde QNB Finansbank’ın desteğiyle 21 Ekim 2018 tarihlerine kadar ziyaret edilebilir.
Koleksiyoner Kemal Servi’nin koleksiyonundan derlenen Alev Ebüzziya’nın 30 adet çanağının yer aldığı sergide sanatçının ellerinde modern bir forma kavuşan çanaklar şimdi Bayburt’ta çanakların ilk ellerde şekil bulduğu örneklerinin yanında yer alıyor. Küratörlüğünü Galeri Nev İstanbul’un kurucusu Haldun Dostoğlu’nun üstlendiği “Toprak” adlı sergide sanatçının yapıtlarına Baksılı kadınların gündelik kullanım için ürettiği ve artık unutulmuş olan çömleklerin yer aldığı koleksiyon eşlik ediyor.
Dağın başında, deniz seviyesinden bin 650 metre yükseklikte Bayburt’un Bayraktar Köyü’nde Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın kurucusu olduğu Baksı Müzesi koleksiyonunda Bayburt’ta yapılmış eski çömlekler yer alıyor.
Müzede Baksılı kadınların yüz yıllar öncesinde elleriyle işledikleri çömlekler bu sergi ile yeni yapılan örnekleri ile birlikte kuşaktan kuşağa geçen toprak sanatını gözler önüne seriyor. Açılan sergi, hem eski çömlekleri hem de modernize olmuş çanakların bir arada sergilenmesine olanak sağlıyor.
Sergi hakkında bir değerlendirme yapan sanatçı Alev Ebuzziya Siesbye:
“Beni en heyecanlandıran sergilerimden biri oldu.Kemal Servi, Haldun Dostoğlu, Hüsamettin Koçan ve QNB Finansbank’a teşekkür ediyorum. Eserlerimin Anadolu’da böylesine mucize bir mekanda sergilenmesi çok gurur verici” dedi.
QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras,
“Bir ülkenin ve toplumun tarih ve kültürüne ilişkin eserlerin, geleceğin çağdaşlaşma yolundaki en önemli işaretlerini taşıdığını anımsatarak, “QNB Finansbank olarak, özellikle Erzurum Çağrı Merkezi’miz ile bölgedeki varlığımızı sanat ve tarihe de destek olarak sürdürmeyi hep çok istedik. Türkiye için çok önemli olan, hatta 2016 yılında eserlerini bir kitapta topladığımız dünyaca ünlü sanatçı Alev Ebüzziya Siesbye’ın eserleri ile bölgenin tarih ve kültürünü ortaya çıkaran çok önemli bir kültür merkezi haline gelen Baksı Müzesi eserlerinin birlikte sergilenmesi de bizim bu heyecanımızı pekiştirdi. Bu projede bulunmak bizim için çok önemli” dedi.
Sergi hakkında bir değerlendirme yapan Prof. Dr.Hüsamettin Koçan da; toprağı ellerde eşsiz bir sanata dönüşünü sergileyen bu eserleri eski ve yeni parçalar ile bir arada sunmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek,
“Anadolu’da; Hitit, Urartu, Frig, Helenistik, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden beri süren toprakta şekil bulan tarih, günümüzde eserlere nefes vermeye devam ediyor. Alev Ebüzziya Siesbye, günümüzde ham maddesi toprak olan üretimini, olağanüstü tekniği ve mükemmel formları ile zirveye taşırken, Anadolu kadınlarının ellerinden çıkmış kullanıma dönük objeler ise en saf, en naif halleri ile karşımıza çıkarıyor.
“TOPRAK” Sergisi ile Alev Ebüzziya Siesbye’ın modern seramik formları ile geleneksel üretimin aynı çatı altında sergilenmesi bu topraklarda binlerce yıldır sürüp giden toprakla boğuşma, toprağı verimli kılma kavgasının kısa bir öyküsünü yansıtıyor. Sergide, ilk bakışta ayrı gezegenlerde üretilmiş gibi duran bu çalışmaların ardındaki birikim, sezgi, mizah ve saflık aslında aynı nehrin sularından geldiğini gözler önüne seriyor” dedi.