CFO’ların küresel veri koruma yasaları ile imtihanı

Dijital dünyada yasalar karmaşıklaştıkça, CFO’ların bu işlemleri basit yöntemlerle açıklayabilecek hünerli ekipler kurması başarıyı getiriyor. Uzmanlar ise her 12 dakikada bir yeni bir düzenleme yapıldığına dikkat çekiyor.

CFO’ların küresel veri koruma yasaları ile imtihanı

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Avrupa Genel Veri Koruma Düzenlemesi (GDPR), tüm dünyada işletmeleri etkileyen yeni veri düzenleme fırtınasının en son örneği olarak gündemi sarsmaya devam ediyor. Yeni yasa, veri koruma ihlallerinde, grup satışlarının yüzde 4’ü gibi yüksek bir oranda ceza kesilmesini öngörüyor. Uzmanlar her 12 dakikada bir yeni bir düzenleme yapıldığına dikkat çekiyor. Küresel Veri Koruma alanında şirketlere yönelik yeni regülasyonların sayısı ise hızla artmaya devam ediyor. Düzenlemenin özellikle AB’deki iş dünyasında çok büyük bir etkilerinin olması bekleniyor. Şirket uygulamalarının yasalara uyumluluğunun sağlanması, finansal direktörlerin – CFO’ların gündeminde ilk sıralara yükseldi.

Dijitalleşme, demografik değişiklikler, küresel ekonominin yeni dengeleri, hızla değişen dünyada şirketleri, karar alıcıları ve özellikle CFO’ları gittikçe daha zorlu ortamlara uyum sağlamaya yönlendiriyor.

Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi Page Group, dünya genelinde CFO’larla birebir görüşmeler yaparak CFO & Finansal Liderlik Öngörüleri araştırması hazırladı. Çalışma, CFO’ların karşılaştıkları sorunlar ve buldukları çözümler ile CFO rolünün teorik ve uygulamadaki yaklaşımları ele alınarak, araştırmaya katılanların görüşler ve öngörülerinin birleşiminden oluşuyor.


Araştırmaya katılan CFO’lar fikir birliğiyle söz konusu yeni veri koruma yasasının önemli sorunları beraberinde getirdiğini, en başta AB’nin dışındaki bölgelerde de benzer yasaların çıkarılmasını teşvik ettiğini dile getiriyor.

PageGroup Finans Bölümü Direktörü Melih Müminoğlu bu konuda “Şu an bu sorun herkesin gündemini meşgul ediyor. Dünyanın geri kalanı da bu yola girecek. Benzeri bir Çin yasasının hazırlık aşamasında olduğu konuşulmaya başladı bile” diyor ve ekliyor; “Dijital dünyada yasalar karmaşıklaştıkça, CFO’ların karmaşık işlemleri basit yöntemlerle açıklayabilecek hünerli ekipler kurması gerekiyor.” CFO’ların sürekli değişen regülasyonlara uyum sağlama konusunda üzerlerindeki baskı artarken, yasalara uyumluluğun sorunsuz işlediğinden de emin olmaları gerekiyor.


Kurum içi farkındalık yaratma

GDPR bilişim teknolojileriyle birlikte, kurum içi farkındalık yaratmak, eğitim ve hâkimiyet ortamı sağlamak gibi konuları da kapsıyor. CFO’ların, bir direktör olarak değişimin sürekli savunuculuğunu yapması ve konumunu çalışanlar arasında değişim yaklaşımının yaygınlaşması için kullanması gerekiyor.

Regülasyonlar sadece ekstra maliyet anlamına gelmiyor

CFO’lar regülasyonları şirkete yüklenen bir maliyet olarak görmekle birlikte, düzgün planlama ve doğru uygulama ile rekabet ortamında öne çıkabilmek için fırsat olabileceğine de dikkat çekiyorlar. Yönetim katında bir sorunla karşılaştığında bir pilot gibi büyük resmi görebilen CFO, şirketinin yasalara uyumluluk konusunu rekabetçi avantaja dönüştürebilmesini sağlıyor.


Müminoğlu bu konuda şirketlere tavsiyelerini: “Yönetişim ve yasalara uyumluluk konuları, çeşitli fırsatlar sunarak önemini artırıyor. Gözlemlerimize göre şirketler tüm bu konulara hakim bir danışman kurulu oluşturup, kurum içindeki ekipleri eğiterek, kişisel verileri yönetme ve raporlama konusunda çok daha bilinçli hareket edebiliyor.” sözleriyle özetliyor.

Finans yöneticileri küresel piyasalardaki belirsizliğe rağmen yatırım konusunda kararlı görünüyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.