Dijital göçebe sayısı 10 bini geçti! Dijital göçebe kişilerin 5 özelliği

Günümüzde dijital dönüşüm bir gereklilik haline geldi. İş dünyası da yeni kavramlar kazanmaya başladı. Bunlardan biri de dijital göçebe konusu…

Dijital göçebe sayısı 10 bini geçti! Dijital göçebe kişilerin 5 özelliği
Dijital göçebe sayısı 10 bini geçti! Dijital göçebe kişilerin 5 özelliği

Dijital Dönüşüm Danışmanı ve Me Consultancy Kurucusu Murat Erdör, son zamanlarda öne çıkan ve sayısı her geçen gün Türkiye’de de artan ‘dijital göçebe’ konusunun detaylarını paylaştı.

“Türkiye’de dijital göçebe sayısı 10 bini geçti”

Ofis hayatından sıkılan, kapalı yerde kalmak istemeyen ve seyahat etmeyi seven tüm kişiler için kullanılan ‘dijital göçebe’ ya da uluslararası kullanımıyla “digital nomad” sayısının her geçen gün arttığını belirten Murat Erdör, Türkiye’deki yaklaşık rakamın 10 bini geçtiğini ifade etti.


Dijital göçebe kişilerin özellikleri:

Son yılların popüler çalışma şekilleri arasında kavramla ilgili öne çıkan özellikleri şu şekilde sıraladı:

1- Yaratıcı zekaları aktif

Dijital göçebeler tek bir merkezden çalışmayan, ofisleri internetin bulunduğu her yer olan, çeşitli stratejik planlar geliştiren yeni nesil çalışma stilini benimsemiş meslek sahibi kişiler olarak biliniyor. Kişilerin iş yaparken sürekli seyahat halinde olmaları ise yaratıcı zekalarının aktif durumda olmasını sağlıyor.

2- Ülkemizde dijital göçebe olarak çalışan bireyler için en uygun ortamı Güneydoğu Asya ülkeleri sağlıyor.

Güneydoğu Asya ülkelerindeki ılıman iklim, bölgedeki ülkelerin vize konularındaki esneklik ve Türk Lirası’nın kur avantajı, bu bölgeyi Türk dijital göçebeler için cazip kılıyor. Coğrafi konumu gereği zaman dilimi açısından 3-4 saat ileride olan Güneydoğu Asya ülkeleri, zaman konusunda da oldukça elverişli.


3- Sabah işte olma derdi yok

Dijital göçebeler, iş görüşmesi ve çalışma saatlerini kendileri belirliyor. Modern dünyadaki iş sistemlerinin bir alternatifi olarak ortaya çıkan dijital göçebelikte, bireyler kendilerinin belirlediği zaman periyodları çalışma planlarını oluşturuyorlar.

4- Keşfetmek onların işi

Dijital göçebeler, seyahat esnasında gittikleri ülkelerin dillerini, aksanlarını belki de kaybolmak üzere olan dilleri tanıyıp bu dillerin melodisini duyma şansı yakalıyorlar. Çeşitli ülkelere seyahat etme şansı olan dijital göçebeler yeni duydukları dillerden çeşitli kelimeleri bilgi hazinelerine ekliyorlar.

5- Dijital göçebe olmak özgürlüğün diğer adı

İşe giriş çıkış saatleri, izlenme gerginliği, iş yetiştirme baskısı gibi iş hayatının sayılamayacak kadar çok sorununu bir kenara bırakıp kendi istedikleri ülkelere seyahat ederek, istedikleri meslek ve sektörden iş alıyorlar. İstedikleri ülkelerde istedikleri kadar kalıp belirledikleri gün kadar çalışma saatlerini oluşturuyorlar.

İlgi giderek artıyor


Türkiye’de de yeni gelişen ve internet çağının trendi haline gelen dijital göçebelik kavramı giderek rağbet görmeye devam ediyor. İş dünyasının yeni, etkileyici, özgün ve özgür bu kavramı, dünyadaki dijital dönüşümün de gerekliliği ile birlikte gelecekte de Türkiye’de önem kazanmaya devam edecek.

Yapay zeka ile Azerbaycan Türkçesi ve türki diller daha iyi anlaşılacak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.