Okusam aylık 3 bin TL maaş alacağım, bu kadar kasmaya gerek yok

İstanbul’da YKS sınavına giren öğrencinin gündeme oturan sözleri: Okusam aylık 3 bin TL maaş alacağım, bu kadar kasmaya gerek yok…

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nın birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi için öğrenciler sınava girecekleri okullara akın etti.


İstanbul Esenler’de YKS’ye girmeden önce DHA’ya konuşan öğrenci Görkem Varlık’ın sözleri dikkat çekti.

Görkem Varlık, “Amacım falan yok. O yüzden heyecanlı falan değilim. Çünkü okusam aylık 3-3,5 bin lira maaş alacağım, bunun için bu kadar kasmaya gerek yok kafasındayım” dedi.

Varlık, “Kapasitem belli. Kendimi biliyorum. İnsanların burada kasmasını da anlamıyorum. Yok işletme okuyacağım; yok yapamazsam, sınava giremezsem hayatım biter. Bu insanları anlamıyorum. İnsanlar o kadar bunalmış ki hayalleri yok. Ben futbol kafasındayım. Bunun için uğraşıyorum. Hayatımı ona adamışım. Bu sınava adayacak durumda değilim” diye konuştu.


Türkiye’deki üniversite mezunu işsiz sayısı 55 ilin nüfusunu geçti

Ajans Press’in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye’de 3 milyon 275 bin işsiz insan sayısı tespit edilirken, 828 binini üniversite mezunlarının oluşturduğu belirlendi. Üniversite mezunlarının oluşturduğu bu sayının, toplam işsizlere orana kıyasladığında yüzde 27 olarak ölçüldüğü belirtildi.

73 bin mühendis işsiz!

Ajans Press ve ITS Medya’nın gerçekleştirdiği medya incelemesinde, işsizliğin, haber çıkışlarıyla medyanın gündemini de belirlediği tespit edildi. 2015 yılında 48 bin 300 olan haber çıkışı, 2016’da 36 bin 508, geçen yıl ise 48 bin 854 olduğu belirlendi. Üniversiteden mezun 828 bin işsiz sayısının Türkiye’deki 55 şehri geride bıraktığı belirtilen incelemede, meslek gruplarına bakıldığında listenin başını 73 bin kişiyle mühendislerin çektiği ifade edildi.

İncelemede, bazı uzman yorumlarına göre mühendislerin asgari ücretle çalışmak zorunda kaldığı belirlenirken, işsiz mühendis sayısının gün geçtikçe arttığına değinildi. Kontrolsüz açılan üniversitelerin ve yanlış sanayi politikalarının da bu durumda etkili olduğu, medyaya yansıyan diğer başlıklar arasında yer aldığı belirtildi.

2017 yılında belirlenen yüzde 27 oranındaki işsiz üniversite mezununun yanı sıra, lise mezunları arasında işsizlik oranının yüzde 38, lise diploması olmayanlarda ise yüzde 49 olarak belirlendiği belirtildi.


Türkiye’de mezun olduktan sonra iş imkanı en kısıtlı olan diğer bölümlerin ise sanatsal ve beşeri bilimler, sosyal bilimler ve gazetecilik alanında eğitim alanların olduğu belirtilen araştırmada, bu bölümlerden mezun olanların işsizlik oranının yüzde 35’in üstünde olduğu ifade edildi.

Astroloji: Temmuz 2018 aylık burç yorumları


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.