Yeni evlenecek çiftlere beyaz eşya alışverişi için tavsiyeler

Yaz aylarıyla hız kazanan düğünler, beyaz eşya sektörünü de hareketlendirdi. Aile ekonomisini sarsmadan doğru ürünü seçmek, dünya evine giren çiftlerin dikkat ettiği en önemli konuların başında geliyor.

Uzmanlar her yıl ortalama 600 bin kişinin evlendiği Türkiye’de, düğün alışverişlerinde yapılan hataların en sık beyaz eşya alırken yaşandığını söylüyor. Teknoloji perakendeciliğinin öncü firmalarından İstanbul Bilişim’in Genel Müdürü Levent Menteşe, yeni evlenenler için heyecanlı geçen bu hazırlık sürecinde bilinçli yapılan alışverişlerin evlilik bütçesine oldukça katkı sağladığını belirtiyor.

Yazın hız kazanan düğünler beyaz eşya alışverişlerini de hareketlendirdi. Düğün sezonunun açılmasıyla heyecanlı ve zahmetli geçen evlilik hazırlıkları çiftleri mutlu ettiği gibi yanlış beyaz eşya tercihleri bu mutluluğa gölge düşürebiliyor. Düğün alışverişlerinde yapılan yanlış tercihler özellikle çiftlerin ceplerini yakarken dönüşü olmayan ekstra masraflara da sebebiyet verebiliyor. Türkiye’de her yıl ortalama 600 binden fazla çiftin dünya evine girdiğini hatırlatan uzmanlar, bu dönem yapılacak olan alışverişlerde tüketicileri uyarıyor.


Teknoloji perakende şirketi İstanbul Bilişim’in Genel Müdür Levent Menteşe, “Çiftler genellikle havaların sıcak olduğu dönemlerde evlenmeyi tercih ediyor. Ramazan ayının Mayıs’ın ortalarına denk gelmesi ile birlikte ertelenen düğünlerin şimdilerde yapıldığını gözlüyoruz. Kayıtlara göre 150 bin çift evlenmek için sıra bekliyor. Bu dönem alışverişlerde yapılan en büyük yanlış plansız ilerlemektir, bütçeyi belirlememek ya da doğru yönetmemek birçok probleme yol açabilir. Bu yüzden yapmanız gereken ilk şey kendinize net bir bütçe belirlemek ve alışveriş listesi oluşturmak.” açıklamasında bulundu.

“Beyaz Eşya Seçerken İlk Kıstas Kalitedir”

Doğru beyaz eşya almanın ilk kıstasının kalite olduğu vurgulayan İstanbul Bilişim’in Genel Müdür Levent Menteşe, “Bu süreç bütçe, renk, tasarım ve tarz olarak devam eder. Önceki yıllara nazaran yeni nesille birlikte ürünlerin enerji tüketimleri, renk stilleri, kaliteleri daha fazla araştırılır duruma geldi. Özellikle Inox modeller son yılların revaçtaki ürünleri arasında.” diye konuştu.

“Bütçe Belirlemek Çok Önemli”

Beyaz eşya alırken doğru bütçe planlamanın önemine değinen İstanbul Bilişim’in Genel Müdür Levent Menteşe, “Bütçeniz paralelinde kiralayacağınız ya da satın alacağınız evi belirledikten sonra tarzınıza karar verin. Bu dönem en çok yapılan hataların başında ürünün hacimleri ve boyutlarına dikkat edilmemesi geliyor. Özellikle buzdolaplarının ev ölçüsüne göre alınmaması tüketiciyi oldukça zora sokuyor.

Günün yorgunluğunu atıp en mutlu anlarınızı yaşayacağınız evde tüm eşyalarınızın bir bütünlük içinde olması gerekir. Seçiminiz minimalist çizgiler, avangart bir tarz ya da farklı bir stil olabilir, alışverişinizi bu bütünlüğe sadık kalarak gerçekleştirmelisiniz. Tarzınıza karar verdikten sonra direkt alışveriş aşamasına geçmeyin, alışverişe çıkmadan önce listenizdeki ürünlerle ilgili internette araştırma yapın. Nerelerden ulaşabileceğinizin ve fiyat-kalite ilişkisinin tercihlerinizde çokça etkisi olacaktır. Bu araştırma sayesinde hem vakitten hem de nakitten tasarruf sağlayabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

“Düğün Paketleri Sık Tercih Edilenler Arasında”

Standart bir düğün paketinin ortalama 7500 TL gibi bir bütçeye denk geldiğini ifade edenİstanbul Bilişim’in Genel Müdür Levent Menteşe, “Bizler de sektör olarak düğün dönemlerinde kampanya ve planlamalar yaparız. Tüketicilerin istekleri doğrultusunda dönem dönem alternatif düğün paketleri oluştururuz. Bu paketlerin avantajları tüketicilerin birçok model arasında kafa karışıklığı yaşamasını önleyip doğru ürünlere yönlendirmektir. Bu paketleri genel olarak müşterilerin aramış olduğu ürün özelliği ve renklere göre oluşturuyoruz.” dedi.

İstanbul Bilişim’in Genel Müdür Levent Menteşe, beyaz eşya satın alırken dikkat edilmesi gereken önerilerini sıraladı;

• Beyaz eşyalarınızı düğüne yakın bir tarihte almak yerine birkaç ay öncesinden hatta bir yıl öncesinden almayı tercih edin. Bu noktada güvendiğiniz bir mağaza olması ve ileri teslimat koşuluyla almanız önemlidir. Eğer saklayacak yeriniz yoksa teslim alacağınız tarihe kadar mağazanın deposunda kalmasını talep edebilirsiniz.


• Beyaz eşya alışverişi denilince ilk akla gelenler buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırındır. Bunlar evimizin olmazsa olmaz ihtiyaçlarındandır. Ardından ütü, elektrikli süpürge ve mutfak aletleri gelir. Bu birbirinden kullanışlı ürünler ev işlerinde en büyük yardımcınız olacaktır.

• Televizyon alışverişinizi mümkün olduğunca taşınmanıza yakın bir tarihte yapın. Teknolojik ürünler sürekli geliştiğinden önceden aldığınız model gözünüze eski gelebilir. En ileri görüntü teknolojiye sahip bir TV almak her zaman akıllı bir seçim olacaktır.

• Buzdolabı, bulaşık makinesi ve fırın renginin aynı olmasına özen gösterin. Ya hepsini gri, ya da hepsini beyaz tercih ederek mutfağınızda görsel bütünlük yakalayın.

• Eğer yeriniz varsa, yeni evinize çamaşırlarınızın kısa sürede kurumasını sağlayacak kurutma makinalarından alabilirsiniz. Kurutma makinesi sayesinde evinizin herhangi bir yerine çamaşır asma derdinden kurtulabilir, hem de ütü gerekmeden çamaşırlarınızın kurumasını sağlayabilirsiniz.

• Ürünlerinizi tercih ederken sadece kendinizi düşünerek hareket etmeyin. İleride anne ve baba olma ihtimalinizi göz önünde bulundurarak geniş ve kullanışlı ürünler seçmeye özen gösterin.

• Evinize ısıtma/soğutma sistemi almayı düşünüyorsanız, taşınacağınız ev kesinleşmeden harekete geçmeyin. Klima alırken evinize uygun ölçülerde seçim yapmanız gerekir.

• Marka seçiminde iyi bir ön araştırma yapın. Markayı belirlerken dayanıklılık, kullanışlılık, uzun ömürlü olma ve iyi bir teknik servise sahip olması gibi kriterleri göz önünde bulundurun. Almayı düşündüğünüz veya aldığınız eşyaların teknik özelliklerini, kullanım talimatlarını göz ardı etmeyin.


• Küçük ev aletlerinin bazıları düğün hediyesi olarak da gelebilir. Ancak siz her ihtimale karşı ütü ve süpürgenizi düğünden önce almayı eksik etmeyin.

Tüketici e-ticaret sistemiyle online alışverişten korkuyor mu?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.