Açlık ve yoksulluk sınırı Ağustos ayı rakamlarında rekor yükseliş yaşandı. Asgari ücret 1603 TL olurken, açlık sınırının 1812 TL olması dikkat çekti.
Türkiye İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-İŞ), Ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı. Buna göre:
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.812,47 TL oldu.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5.903,80 TL oldu.
Bir çalışanın -sadece kendisinin- yapması gereken yaşama maliyeti ise aylık 2.225,54 TL olarak hesaplandı.
Açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarında rekor yükseliş!
Açlık sınırı, 2017 Ağustos’ta 1,504,74 TL iken 2018 Ağustos’ta 1,812,47 TL’ ye yükseldi.
Yoksulluk sınırı, 2017 Ağustos’ta 4,901,42 TL iken 2018 Ağustos’ta 5,903,80 TL’ye yükseldi.
TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçtiğimiz aya göre 74 TL, yoksulluk sınırı tutarı ise 241 TL artmıştır. Yılbaşına göre artış tutarı sırasıyla 204 TL ve 666 TL oldu. Son bir yılda mutfağa gelen ek yük 308 TL ve aile bütçesine gelen ek yük 1.002 TL arttı.
Mutfak enflasyonu:
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2018 Ağustos ayında şu şekilde gerçekleşmiştir:
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,26 oranında arttı.
Gıda enflasyonunda son oniki ay itibariyle artış oranı %20,45 oldu.
Yıllık ortalama artış oranı ise %12,05 olarak hesaplandı.
Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları Ağustos 2018 itibariyle şu şekilde değişim gösterdi:
Süt, yoğurt, peynir grubunda; beklenen zam gerçekleşti ve fiyatlar yüksek oranda arttı. Yapılan hesaplamada sütün litre fiyatı yüzde 13,67 oranında artış gösterirken yoğurt yüzde 21,04 ve peynir yüzde 17,54 oranında zamlandı.
Yılın ilk sekiz ayında fiyatlardaki artış %12,71 oranına ulaştı.
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kurban bayramı ile birlikte kıyma ve kuşbaşı et fiyatı –düşük de olsa- artış gösterdi. Tavuk kilogram fiyatı da artarken sakatat fiyatı –şimdilik- değişmedi. Balık mevsiminin başlamasına günler kala satışta olan kültür balık fiyatları (alabalık, levrek, somon vs.) artış gösterdi. Geçen ay yükselen yumurtanın fiyatı bu ay biraz düştü. Bakliyat ürünlerinde (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) mevcut stoklar bitmediği için fiyatların değişmediği, yeni mahsulün devreye girmesiyle artış olacağı ifade edildi.
Yaş sebze-meyve fiyatları mevsim şartları ile yaz tatili ve bayram öncesi gerileyen talep nedeniyle biraz düşüş gösterdi. Mutfak harcamasının vazgeçilmez ikilisi kuru soğan ile patates fiyatı bu ay da geriledi. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazarda yaygın bulunan mevsim ürünleri esas alındı.
Bu ay ağırlıklı olarak yine 15 sebze ve 11 meyve fiyatı kapsandı. Araştırmada ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebze tüketiminin toplam miktarından hareket edildi. Geçtiğimiz ay 4,75 TL olan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 4,63 TL’ye geriledi. Ortalama kilogram fiyatı 4,87 TL olan sebze bu ay 4,43 TL olurken, ortalama kilogram fiyatı geçen ay 4,59 TL olan meyve bu ay 4,91 TL’ye yükseldi.
Pirinç fiyatı yükseldi
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; fiyatı arttığı belirtilen ekmek eski tutarı üzerinden satılıyor. Pirinç fiyatında yine artış tespit edildi, diğer ürünlerin fiyatı bu ay aynı kaldı.
Tereyağında şok artış!
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı (yüzde 31,14 oranında) ve ayçiçeği yağı (yüzde 11,17) fiyatı arttı, margarin ve zeytinyağı fiyatı değişmedi. Siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatı yine yükseldi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinden ceviz ve ayçekirdeği fiyatı arttı, diğerleri değişmedi.
Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünleri -yeni mahsul çıkmadığı için- aynı kaldı. Şeker fiyatı yine artarken, bal, reçel ve pekmez fiyatı ile tuz, çay, ıhlamur fiyatı değişmedi. Bazı salça markalarında yüksek oranlı zamlar tespit edildi, diğerlerinin de önümüzdeki günlerde fiyat artırması bekleniyor.