BDDK, swap işlemleri ile ilgili yeni bir düzenlemeye gitti. Döviz takas işlemlerinin öz kaynak sınırı yüzde 50’den yüzde 25’e indirildi. Böylece döviz takas işlemlerinin hacmi kuru kontrol altına alma amaçlı daraltıldı.
TL’de son dönemde yaşanan sert değer kaybını durdurmak adına BDDK ve TCMB başta olmak üzere atılan adımların ardından oluşan iyimser havaya AB ile ilişkilerin kuvvetlenebileceği öngörüsünün de eklenmesiyle dolar/TL tarihi zirvesinden uzaklaşarak bankalara getirilen yeni takas sınırın da etkisiyle altında 6’nın altına indi. Dolar/TL en düşük 5.98’i gördü.
BDDK, swap işlemlerinde öz kaynak sınırını yüzde 25’e düşürdü. BDDK, hafta başında oranı yüzde 50’ye çekmişti.
BDDK’den yapılan swap işlemleri açıklaması şöyle:
“Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır.”
Döviz piyasasında swap işlemleri:
Belli miktar dövizin aynı anda yapılan tek bir işlemle, farklı vadelere tabi olarak satın alınması ve satılması. Örneğin yurt dışındaki yüksek faiz oranlarından yararlanmak isteyen bir kimseyi ele alalım. Bu kimse döviz piyasasında faaliyet gösteren bir bankadan, önce elindeki ulusal para fonları ile döviz satın alır. Sonra da buna bağlı olarak yapacağı ikinci bir işlemle bu dövizleri, diyelim ki üç ay sonra teslim kaydıyla aynı bankaya geri satar. Böylece bir Spot Piyasa işlemi ile bir Vadeli Döviz İşlemi tek işlem halinde birleştirilmiş, yani farklı vadelere tabi olarak aynı miktar döviz önce satın alınmış sonra satılmış olmaktadır.
Ek mali yükümlülükler yüzde 100 artırıldı
ABD menşeli, aralarında bazı alkollü içkiler, kozmetik ürünleri ve motorlu taşıtların da bulunduğu ürünlerin ithalatın uygulanan ek mali yükümlülük yüzde 100 oranında artırıldı.
Bankacılar TCMB ve BDDK başta olmak üzere atılan adımların endişeleri azalttığını belirtirken ABD ile gerilen ilişkilerde siyasi söylemler takip edilmeye devam ediliyor.
12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece kurlarda sert yükseliş yaşanması nedeniyle bankalar fiyatları güncellerken dolar kuru da 7,22 üzerine atak göstermişti.
12 Ağustos Pazar gecesi ilk hamle BDDK’dan gelmiş, kurum “Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %50’sini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır.” açıklaması ile swaplarda sınırlamaya gitmişti.
Dolar/TL kuru %4 düşüşle 5,97’ye geriledi
TCMB ve BDDK’nın hafta başından itibaren aldığı tedbirler döviz kurlarının rekor seviyelerden düşmesini sağladı. Dün %6 düşüş yaşayan USD/TRY kuru bugün de %4 düşüşle 5,9725 seviyesine geriledi.
Günün devamında yetkililerden gelecek açıklama ve gelişmeler takip edilecek. USD/TRY (Dolar/TL) kurunda 6,0 seviyesi altında düşüşlerin 5,70’lere doğru devam etmesi bekleniyor. Ancak ABD cephesinden gelecek olumsuz bir haber devam eden belirsizliklerin ve risklerin tekrar artmasına neden olabilir.