Türkiye emlak sektöründe en çok değerlenen il ve ilçeler hangileri?

2018’in ilk 6 aylık döneminde Türkiye’de en çok değerlenen il ve ilçeler hangileri? Gayrimenkul sektörü analizi…

Türkiye emlak sektöründe en çok değerlenen il ve ilçeler hangileri?

Yılın ilk yarısında konut araması % 35 artarken, aramada hareket sektör dinamiklerine paralel olarak son 2 ayda gerçekleşti. Kiralık konut aramasının yoğunlaştığı bu dönemde, hem kiralık hem satılık daire aramasında İstanbul’da Beylikdüzü zirveye otururken, satılık dairede Aydın ilk kez İzmir’i solladı. Arsada Balıkesir’in Gönen ilçesi ise sanayideki gelişimiyle ilk kez zirveye oturdu.

Emlak jet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, ilk yarıya ilişkin Emlak jet verilerini 10 başlıkta şöyle aktardı:


1- Konut araması ilk yarıda % 35 arttı, hareket son 2 ayda

Emlak jet verilerine göre 6 ayda online konut aramasında % 35 artış oldu. Konuta yatırım talebi, yüksek faiz ve azalan reel getiri nedeniyle ilk 4 ayda fiilen daralma eğilimi gösterse de, online konut araması aslında bitmedi.

Bu, konutta uygun şartlar oluştuğunda harekete geçecek bir talebin hala olduğunu gösteriyor. Nitekim Mayıs ve Haziran’da konut araması % 23 artış gösterdi. Bu da konut alıcılarının KDV teşviği, bankaların faiz indirimi ve markalı konut projelerinde % 20 fiyat indirimi kampanyalarına olan duyarlılığını gösteriyor.

2- Kiralık konut aramasını ilk yarıda neredeyse yarı yarıya artırdık

Konut aramasının kırılımları incelendiğinde; satılık daire araması ilk yarıda, geçen yılın ilk yarısına göre % 17 artarken, kiralık konut araması aynı dönemde % 47 yükseldi. Ailelerin Haziran’daki mahalli yerleştirme sınavı öncesinde iyi okullara yakın ev arayışı bu yıl Mart ve Nisan aylarında başlayıp düğün sezonu da eklenince, Mart’ta kiralık daire araması aylık bazda % 20, Nisan’da ise aylık bazda % 14 arttı. Kiralık daire araması oranının altında seyreden satılık daire araması da yine Mayıs’ta teşviklerin etkisiyle kendi içinde artış trendini yakaladı.

3- En çok 25-34 yaşları arama yaptı, 2+1 ve 3+1 en çok arandı

İlk yarıda online konut araması yapan kullanıcıların % 50,48’i erkek, % 49,52’si kadın, neredeyse başabaş arama söz konusu oldu. En çok aranan gayrimenkullere bakıldığında satılık konuttan sonra arsa gelirken, konut arayanların % 72’si 2+1 ve 3+1 daireleri tercih etti.

Konut araması yapanların yaş aralığına bakıldığında ise kullanıcıların % 29’u 25-34 yaş aralığında olurken, % 24’ü 35-44 yaş, kalanı ise 44 yaş üstü olarak gerçekleşti. Fiyat talebinde ise daire araması yapanların hala % 80’inin üzerinde bölümünün 350 bin TL altında daire aradığını söyleyebiliriz.

4- Hem kiralık, hem satılık daire aramasının gözdesi Beylikdüzü oldu

İstanbul’da ilk 6 ayda kiralık dairede en çok aranan 5 ilçe sırayla Beylikdüzü, Bahçelievler, Pendik, Küçükçekmece ve Esenyurt olurken, ortalama kiralık daire ilan değerleri bu bölgelerde sırayla 1.200, 1.700, 1.300, 1.650 ve 1.100 TL olarak yer aldı.

Satılık dairede en çok aranan 5 ilçe sırayla Beylikdüzü, Esenyurt, Bahçelievler, Silivri ve Ümraniye olarak sıralanırken; bu bölgelerdeki ortalama satılık ilan değerleri ise sırayla 250 bin, 200 bin, 398 bin, 275 bin ve 375 bin TL olarak listelendi.

Beylikdüzü’nün hem satılık, hem kiralıkta aranan bir lokasyon olmasının en büyük nedenleri arasında bölgedeki konut projelerinin özellikleri, merkeze kıyasla uygun fiyat ve ulaşım projeleri gösteriliyor.

5- Satılık dairede İzmir’in yerine bu kez Aydın geçti!

Emlak jet’te ilk yarıda en çok satılık konut aranan il sıralamasında ise geçen yıllardan farklı olarak Aydın’ın İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada yer alan İzmir’in yerini alması dikkat çekiyor. En çok konut aranan ilk 5 şehir, İstanbul, Ankara, Aydın, İzmir ve Antalya olarak sıralanıyor.

Endeksa’nın Ağustos verisine göre son 4 yıldaki % 88 seviyesindeki konut satış fiyat artışı ile en çok kazandıran 5 şehir arasında yer alan Aydın, tarihi ve turistik güzellikleri olan Didim ve Kuşadası ile öne çıkıyor.

Kuşadası, özellikle doğal güzellikleri, tarihi dokusu, kruvaziyer limanının bulunması, İzmir Havalimanı’na, Selçuk’ta yer alan Efes açık hava müzesine ve Meryem ana evine olan yakınlığı ile son dönemde Körfez ülkelerinden gelen turistlerin gözdesi…


6- İşte ilk yarıda potansiyel vadeden ilçeler

Emlak Konut GYO’nun THY işbirliğiyle en az 10 bin konutluk proje gerçekleştireceğini duyurduğu Arnavutköy, yeniden gündeme geldi. 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul’a yakınlığıyla önemli lokasyonlardan biri olan ilçede son 5 yılda konut değerleri % 120 arttı.

Atatürk Havalimanı’nın Central Park’ı 3’e, Hyde Park’ı 8’e katlayabilecek ölçüde yeşil alana dönüşmesi potansiyelinin, Bakırköy başta olmak üzere en çok havaalanına 5 kilometre mesafedeki 5 ilçedeki konut değerlerini pozitif yönde etkilemesi bekleniyor. Bu ilçeler Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler ve Küçükçekmece ile Bakırköy.

Kadıköy’de, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre kiralık daire aramasında % 12 yükseliş var. Aramalarda kadınların önde olduğu Kadıköy’ü konutta en çok arayan yaş grubu ise hem 55 yaş ve üstü, hem de 25-34 yaş aralığı. Ziverbey hattı oturum için tercih edilirken, en fazla Bostancı Mahallesi aranıyor. Geleneksel yapıyı şehir merkezinde muhafaza ederek talepte ’emeklileri’ de yakalayan Kadıköy, gençleri de eğitim ve ulaşım noktalarına yakınlığı ile cezbediyor.

7- Yazlık konutta en çok aradıklarımız: Aydın, Sakarya ve Keşan

Genel yazlık konut aramalarında ilk 5’te sırayla Aydın (Kuşadası, Didim), Sakarya (Karasu), Keşan (Edirne) ve Bodrum yer alıyor. İzmir, Antalya, Çanakkale ve Balıkesir de bu sırayı yakından takip eden bölgeleri oluşturuyor.

Yazlık konuta en çok bakan kesimin yaş aralığı, % 49 oranla 45-64 yaşları olmakla birlikte onu % 33 ile 25-44 yaş arası kesim izliyor. Alıcıların % 40’ı 3+1, % 32’si 2+1 daire tipini tercih ederken, yazlık konutu satın almak için ayırabilecekleri bütçe % 68 oranla 100-300 bin TL aralığında yer alıyor.

9- İlk yarıda arsa aramasında Balıkesir’de Gönen zirveye oturdu!

İlk yarıda en çok yapılan arsa araması, sırayla Balıkesir Gönen, İzmir Seferihisar, İstanbul’da Silivri, Çatalca ve Arnavutköy, Kocaeli’de Kandıra ve Ankara’da Pursaklar, arsada en çok aranan bölgeler arasında öne çıkıyor. Balıkesir’in ulaşım, kentsel dönüşüm ve turizm yönünden öne çıkan Gönen ilçesi, sanayisinin gelişmesi ve Tuzla ve Kocaeli’ndeki sanayi bölgelerine kıyasla sanayi arsalarının daha uygun maliyetle alınabilmesiyle de dikkat çekiyor.

İzmir’de son 1 yılda dev ulaşım projeleriyle şehir merkezine yakınlaşıp % 30-40 değer kazanan bölgelerden biri olan Seferihisar ise Türkiye’nin ilk sakin şehri. Yaz aylarında tatilcilerin ilgisi dışında, karmaşık ve kalabalık şehir hayatından uzaklaşmak isteyen emeklilerin ve son zamanda daha fazla göze çarpan beyaz yakalıların da tercih ettiği bölge haline geldi.

İstanbul’da Arnavutköy ise hem 3. Havalimanı hem de Kanal İstanbul gibi projelerle, Silivri metrobüs hattının uzatılması projesiyle, Çatalca da 3, Köprü bağlantı yolları ve Kuzey Marmara Otoyolu projesiyle ilgi gören yerler arasında başı çekiyor.

10- İlk yarıda sektör gündemine oturan 5 gelişme

İmar barışı düzenlemesine başvuruların başlaması ve İstanbul’un Yeni İmar Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayınlanması sektörde önemli yenilikler arasında yer aldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin markalı emlak danışmanlık şirketleri tarafından çokça eleştirilen komisyon oranlarının sınırlandırılmasına ilişkin maddesine göre alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin KDV hariç yüzde 4’ünden fazla olamayacak.

Konut sektörüne Mayıs ayında gelen ve 31 Ekim’e kadar süreceği açıklanan KDV ve tapu indirimi müjdesi ses getirdi. Yükselen faizler sonrasında kamu bankaları öncülüğünde faizin % 0,98’e çekilmesi ve markalı konut üreticilerinin Mayıs ve Haziran’da % 20 indirim içeren kampanyaları sektörü hareketlendirdi.

Hükûmet, Konut Hesabı Sistemi’nde devlet katkısı tutarını 15 bin TL’den 20 bin TL’ye, % 20 olan azami devlet katkısı oranını ise % 25’e yükseltti. Konut Hesabı Sistemi ile birikim yaparak ev alanlardan daha düşük stopaj alınması ve tapu harçlarının düşürülmesi de gündeme getirildi.


Atatürk Havalimanı’nın Central Park’ı 3’e, Hyde Park’ı 8’e katlayabilecek ölçüde yeşil alana dönüşmesi kararı ile Türkiye’de stadların ‘Millet Bahçesi’ne dönüşme uygulamaları başladı.

Türkiye genelinde satılık ve kiralık konutlarda hareketlilik başladı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.