Danimarka’da peçe takmak yasaklandı

Danimarka hükümetinin ülkenin “laik ve demokratik değerlerini korumak” için aldığı peçe yasağı kararı bugün yürürlüğe girdi.

Danimarka peçe takmak yasaklandı

Bazı Müslüman gruplar ve yasağa karşı çıkan Danimarkalıların başkent Kopenhag’da protesto yürüyüşü düzenlemesi bekleniyor.

Danimarka Parlamentosu’nun Mayıs ayı sonunda 30’a karşı 75 oyla kabul ettiği yeni düzenlemeye göre, kamusal alanlarda peçe takanlara, “suçun tekrarına bağlı olarak” 100 ila 10 bin Danimarka Kronu (yaklaşık 160-1600 dolar) ceza verilecek.


5,7 milyon nüfuslu ülkede yarım milyon kadar Müslüman’ın yaşadığı tahmin ediliyor. 2017 verilerine göre ülkede nüfusun yüzde 8,7’sini Batılı olmayan göçmenler oluşturuyor.

Peçesiyle yürüyüşe katılıp yasağa meydan okuyacak

Bugün düzenlenecek gösteriye öncülük eden “Kvinder I Dialog” (Kadın Diyaloğu) adlı girişim, peçeyi dini ve kültürel değerlerin bir ifadesi olarak görüyor.

Reuters haber ajansına konuşan Sabina adlı 21 yaşındaki bir öğrenci, peçesiyle gösteriye katılarak yasağa meydan okuyacağını söyledi ve “Peçemi ancak ben istediğim için çıkarırım” dedi.

Danimarka’da doğan Meryem adlı 20 yaşındaki Türkiye kökenli bir göçmen ise “Herkes, Danimarka’nın değerlerini tanımlamak istiyor. Eğitim görerek ve başka şeyler yaparak topluma entegre olmanız gerektiğine inanıyorum. Ama peçe takmak Danimarka değerlerine entegre olmaya engel değil” diye konuştu.

Ayah adlı 37 yaşındaki başka bir kadın da yasağın “nefreti meşru hale getirmekten başka bir işe yaramayacağını” söyledi. (BBC Türkçe)

Hollanda’da da burka ve peçe gibi kıyafetlerin giyilmesi artık yasak.

Senato, Meclis tarafından kabul edilen, kamusal alanda yüzü tamamen kapatan ve sadece gözleri açıkta bırakan kıyafetlerin yasaklanmasına ilişkin yasayı onayladı.

Yasak, toplumun genelini kapsamayacak. Sadece eğitim kurumları, toplu taşıma, hastaneler, bakım evleri ve devlet dairelerinde geçerli olacak.


400 euro para cezası

Düzenleme ile burka ve çarşafın yanısıra, kar maskesi ve motosiklet kaskı gibi yüz yüze iletişimi engellediği belirtilen kıyafetlerin giyilmesi de yasaklanıyor.

Burka ve peçe, “hafif suçlar” kapsamında değerlendirilecek. Yasağın geçerli olduğu alanlarda yüzünü açmayanlar için polis çağrılabilecek.

Hangi ülkeler yasaklamıştı?

Danimarka; Avusturya, Fransa, Belçika ve Bulgaristan’ın ardından peçeyi yasaklayan beşinci Avrupa ülkesi oldu.

Burka ve peçe yasağı önerisi ilk kez aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) tarafından Meclis gündemine getirilmişti.

Aşırı sağcıların, burka ve peçeye ilişkin genel yasak önerisi kabul görmemişti.

Eski İçişleri Bakanı Ronald Plasterk tarafından hazırlanan sınırlı yasak içeren tasarı, Hollanda Meclisi tarafından kabul edilerek, onay için senatoya gönderilmişti.

Burka ve peçe kullanımı, Mayıs sonunda Danimarka tarafından da yasaklanmıştı.


Danimarka’da yasak 1 Ağustos 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Türkiye en çok kira için, en az sağlık ve eğitim için para harcadı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.