Dar veya Genişletilmiş Kasko Sigortası nedir? Çarpma, çarpılma, çalınma, maddi hasarlı trafik kazası durumunda neleri karşılar? Kasko sigortası teminatları neler? Fiyatları nasıl belirlenir?
Genişletilmiş Kasko Sigortası nedir? Fiyatlar nasıl belirlenir?Araç sahipleri arasında tercih edilme oranı yüksek sigorta hizmetlerinden olmasına rağmen kasko ile ilgili ülkemizde doğru bilinen birçok yanlış bulunuyor.
Kasko sigortası en çok merak edilen sorular:
Küçük hasarlar için kaskomu kullanmama gerek var mı? Kaskom bozulur mu?
Sigorta şirketlerinde farklılık göstermekle beraber mini onarım kapsamına giren ufak çizik, kaporta göçük veya ezikleri hasarları ile cam hasarında dosya açılmaz, bu sebeple bilinenin aksine kaskonuz bozulmaz. Bununla beraber 1 adedi aşmamak üzere far, stop lambası veya ayna hasarı ya da radyo teyp hasarlarında da pek çok sigorta şirketinde hasarsızlık kademeniz yenileme poliçenizde düşmez.
Full kaskom var yetkili servis her şeyi karşılar mı?
Türkiye’de full kasko olarak adlandırabileceğimiz bir kasko türü bulunmamaktadır. Kasko poliçelerinin büyük bir çoğunluğu Genişletilmiş Kasko Sigortası olup; bu poliçe içerisinde de şirketler arasında güvence altına alınan teminatlar veya bu teminatların limitlerinde farklılıklar bulunabilmektedir.
Bununla beraber kasko sigortası genel şartlarında teminat dışı durumlarda belirtilen alkollü veya ehliyetsiz kişinin araç kullanması gibi durumlar her poliçede kapsam dışıdır. Poliçede mutlaka teminat altına alınması istenilen riskler var ise, sigorta uzmanına danışılmalıdır. Aracın onarımı için tercih edilen servis tipi ise Genişletilmiş Kasko kavramına dahil değildir. Hasar onarımında kullanılması tercih edilen servis türü mutlaka sigorta uzmanına aktarılmalıdır.
Trafik sigortası karşı tarafa verdiğim tüm hasarları karşılar mı?
Trafik sigortası karşı tarafa verilen hasarları o yıl için belirlenmiş ve tüm şirketler için standart olan limitler dahilinde karşılar. Örneğin karşı tarafa verilen maddi bir hasarda limit 2018 yılı için 36 bin TL’dir.
Karşı tarafa verilen zarar bu limiti aşıyor ise aşan kısmından zararı veren sorumludur. Yani karşı tarafa verilen zararlarda trafik sigortası için belirlenmiş olan limit her zaman yeterli olmayabilir. Kasko poliçesinde İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı bulunuyorsa, karşı tarafa verilen zararlarda trafik sigortası limitini aşan kısım, bu teminattan karşılanabilmektedir.
Full+Full kasko aldım, her şey dahil anlamına mı gelir?
Doğrusu: Kasko genel şartlarında belirtilen alkollü veya ehliyetsiz araç kullanmak yahut kaza yapılan yeri zorunlu bir sebep olmadıkça terk etmek gibi teminat dışı kalan haller, tüm sigorta şirketleri için geçerli olup, her türlü kasko poliçesinin kapsamı dışındadır. Şirketler arasında farklılık gösterebilmekle beraber, genel olarak aracın kendiliğinden meydana gelen mekanik, elektrik veya elektronik aksamındaki arızalar da kapsam dışıdır.
Kasko sigortası neden gerekli?
Kasko sigortası yaptırmak genellikle zorunlu trafik sigortası kadar gerekli görülmeyerek ertelenir. Ancak zorunlu trafik sigortasının sadece karşı taraf ve üçüncü kişilerde meydana gelen zararları koruyan bir sigorta türü olduğunun unutulmamasında fayda var. Araç sahipleri kendi araçlarını güvence altına almak için kasko yaptırmayı ihmal etmemeli, kendi bütçelerine en uygun teklifleri değerlendirerek ilk fırsatta araç kasko sigortası için harekete geçmelidir.
Kasko sigortası, teminatların kapsamına göre birçok çeşidi içerisinde barındırır. Bu açıdan teminatların detayları, koruma kapsamları ve hasar durumlarında karşılanan maddi giderler gibi bir çok konuda bilinmesi gereken ayrıntılara sahiptir. Çeşitli kasko ürünleri karşılaştırılarak bütçeye ve ihtiyaçlara en uygun olan kasko poliçesi oluşturulabilir veya sigorta şirketlerinin hazırladığı ürünler direkt satın alınabilir.
Genel Kasko Sigortası teminatları neler?
Kasko için genel şartlar altında belirgin ana teminatlar mevcuttur. Genel şartlar aşağıdaki gibidir:
- Aracın başka bir araç ile çarpışması
- Araç sabitken ya da hareket halindeyken, dışarıdan sabit veya hareketli bir cismin araca çarpması
- Üçüncü kişilerin araca zarar vermesi
- Araçta yangın çıkması
- Araç parçalarının ya da aracın çalınması veya çalınma teşebbüsü esnasında aracın zarara uğraması.
Kasko Sigortası Türleri neler?
Yukarıda verilen listedeki durumlar kasko sigortasının ana teminatlarıdır ve düz bir kasko sigortasının teminatları bunlardır. Kasko sigortası genel şartları dışında, sigorta ettirenin alabileceği bazı teminatlar da vardır. Genel şartlar için sayılan ana teminatlar ve ek teminatların hepsinin birden alınabildiği kasko sigortalarına tam kasko denmektedir.
Kasko ve tam kasko çeşitleri dışında 2 tür daha vardır. Bunlar dar kasko ve genişletilmiş kasko sigortası olarak karşımıza çıkar.
Kasko ana teminatlarının bir veya birkaçı alınıyorsa, bu tür kaskolara dar kasko sigortası denir. Ana teminatların biri bile eksikse dar kasko olarak adlandırılır.
Genişletilmiş kasko sigortası ise aracınızı dar kasko sigortasına göre daha fazla güvence altına alır. Aracın sağlam bir güvence altına alınması için beş tür teminatın da mutlaka alınmasında yarar vardır ancak sadece dar kasko bu teminatları sağlamaz. Mini kaskoda teminatların daha az olmasına karşın ise daha uygun fiyatlara sahip olması ayrı bir avantaj olarak değerlendirilebilir.
Diğer kasko türleri ek teminatların sayısına göre farklılık gösterir. Hiç ilave teminat alınmaması düz kasko tanımına girer. Birkaç tane ilave teminat alınması genişletilmiş, bütün ilave teminatların kapsaması ise tam kaskodur.
Genişletilmiş Kasko Sigortası teminatları: Ek sözleşme maddeleri
Genişletilmiş kasko için belirlenen ek sözleşme maddeleri genelde şöyledir:
- 3. kişilerin kötü niyet ve muziplikle yapılan hareketler;
- Yasal olarak taşınmasına izin verilen yanıcı, parlayıcı maddeler;
- İddia ve yarış;
- Araç anahtarının ele geçirilmesi sonucu çalınma;
- Kemirgen ve hayvanların verdiği zararlar;
- Yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma ve bakımsızlık;
- Mekanik, elektrik ve elektronik arızalar, kırılmalar, lastik zararları.
Dar kasko mu yoksa genişletilmiş kasko sigortası mı yaptırmalıyım? Kararı nasıl vermeliyim?
Dar sigortası sigorta sahibi için prim tasarrufu sağlar ancak sigorta ettirenin öngörmediği riskler yine de devam etmektedir ve ne yazık ki kimse bu risklerin gerçekleşmeyeceğini garanti edemez. Sigorta ettiren, kasko sigortası genel şartları içinde yer alan ana teminatların hepsini alıyor ve genel şartlara ilave teminatlardan da birkaç tane alıyorsa bu tür kasko sigortalarına genişletilmiş kasko sigortası denir.
Araç sahipleri neden dar kasko sigortasını ya da genişletilmiş kasko sigortasını tercih eder diye düşünülürse, 2 nedeni olabilir. Birinci neden ekonomik duruma bağlıdır. Dar kasko yaptırmak bazı güvencelerden vazgeçmeyi göze almak demektir, bu durum doğal olarak primi düşürür. İkinci sebep ise; korunmaya duyulan ihtiyaçtır. Sürücüler araçları için ne kadar titizlik gösteriyorsa, araçlarına zarar gelecek olmasından ne kadar kaygı duyuyorsa, o kadar araç sigortası kapsamındaki güvencelere de önem verir.
Kasko sigortası fiyatları nasıl belirlenir?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi kasko sigortası fiyatları, müşteri olarak sizin beklentiniz çerçevesinde oluşturulacak kasko sigortası teminatlarına göre belirlenir. Bunun yanı sıra iyi kasko şirketleri hasarsızlık indirimi sunuyor. Alanında öncü olan bir sigorta şirketini telefon veya internet üzerinden arabanın ruhsat sahibi ve TC kimlik numarası ile başvuru yapabilirsiniz. İyi sigorta şirketleri sizin beklentilerinize göre farklı paket, plan ve teminatlar sunmaktadır. Böylece kasko sigortası teminatına ve fiyatlara göre kararı verebilirsiniz. Yıllık yapılacak kasko sigortası kredi kartına taksit yapılabilmektedir.