İş ilanı sayısı en fazla olan 10 pozisyon

İş ilanı sayısı en fazla olan 10 pozisyon sıralamasında Mühendislik ilk sırada yer aldı. Bilişim, İstanbul ve Ankara’da en çok başvuru yapılan sektör olarak belirlendi.

Temmuz ayı verilerine göre, ilan sayısı en fazla olan 10 pozisyon sıralamasında Mühendislik ilk sırada yer aldı. Firmaların açtıkları yeni ilanlardaki tecrübe taleplerine bakıldığında ise tecrübesiz aday talepleri geçen yıla göre yüzde 87,4 arttı.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olan Kariyer.net tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İstihdam Endeksi verilerine göre, Temmuz ayında yeni iş ilanı sayısı 18.748 olarak gerçekleşti. Yeni iş ilanları iş günü ortalamasına bakıldığında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 oranında, bir önceki aya göre ise yüzde 11 oranında artış görüldü.


Başvurularda “Mühendislik” birinci sırada

Temmuz ayında en çok ilan yayınlayan 10 pozisyon sıralamasında Mühendislik ilk sırada yer alırken, mühendislik ilanlarında geçtiğimiz aya göre yaklaşık yüzde 10’luk artış görüldü. Mühendislik pozisyonunu Muhasebe Elemanı ve Teknisyen izledi. Bu pozisyonların ardında ise, sırayla Mağaza Müdürü, Tekniker, Satış Müdürü ve İnsan Kaynakları Uzmanı pozisyonları yer aldı.

Geçtiğimiz aya göre başvurularında en çok artış görülen mühendislik pozisyonu yüzde 47’lik artışla Bölge Satış Mühendisliği oldu. İmalat Mühendisi ve Uygulama Mühendisi yüzde 25’lik artış oranlarıyla ikinci sırada yer aldı.

Sıralamaya göre, Ürün Geliştirme Mühendisi, Kıdemli Yazılım Geliştirme Mühendisi, Tasarım Mühendis, Kimya Mühendisi, Metalurji Mühendisi, Java Yazılım Mühendisi ve Elektrik Elektronik mühendisliği pozisyonları da başvurularında en çok artış görülen mühendislik pozisyonu olarak yer aldı.

Yeni ilanlardaki tecrübesiz aday talebi geçen yıla oranla yüzde 87,4 arttı

Firmaların yayınladıkları yeni iş ilanlarında, tecrübe beklentilerine bakıldığında tecrübesiz adaylara olan talebin geçen yıla oranla yüzde 87,4 arttığı görüldü. Yeni ilanlarda “Tecrübesiz” çalışan arayışının en çok arttığı pozisyonlar arasında da Mühendislik pozisyonları öne çıkıyor.

Şirketlerin tecrübesiz olarak açtıkları ilan sayılarında artış gösteren pozisyonlara bakıldığında; Makine Mühendisliği, geçen yıla göre yüzde 89 artmasıyla dikkat çekerken, yine tecrübesiz olarak aranan mühendislik dışı pozisyonlarda geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 4 kat artışla “Muhasebe Elemanı” ön plana çıktı.

Uzmanlık gerektiren pozisyonlarda, açılan ilanlara bakıldığında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32, Haziran ayına göre ise yüzde 7 artışla İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı fark yaratırken, Muhasebe Sorumlusu, yüzde 26’lık artışla ikinci, Yazılım Mühendisi ise yüzde 21 artışla üçüncü sırada yer aldı.

İlk 10’a giren diğer pozisyonlar ise şöyle sıralandı: Muhasebe Uzmanı, Makine Mühendisi, Üretim Mühendisi, Yazılım Uzmanı Yazılım Geliştirme Uzmanı, Proje Mühendisi ve Elektrik Elektronik Mühendisi.

“Bilişim” İstanbul ve Ankara’da en çok başvuru alan sektör

Kariyer.net verileri şehirler bazında incelendiğinde, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda “tekstil”, Anadolu Yakası’nda ise “bilişim” sektörlerinin daha fazla ilana sahip olduğu ve hakimiyetlerini korudukları görüldü.


“Bilişim” sektörü Ankara’da da en fazla başvuru alan sektör olarak dikkat çekti. Tüm Türkiye’de Temmuz ayında en çok ilan yayınlanan sektörler arasında Tekstil birinciliğini devam ettirirken, onu Üretim-Endüstriyel Ürünler, Bilişim, Hizmet, Yapı ve Sağlık takip etti.

Turizm sezonu olmasının da etkisiyle, Turizm sektörü yüzde 32 ile ilan sayısında geçen yıla göre en çok artış yakalayan sektör oldu. Turizmi yüzde 27 ile Üretim-Endüstriyel Ürünler takip ederken, Gıda sektörü yüzde 24 artışla üçüncü sırada yer aldı.

Mavi yaka, telefonla en çok “Sekreter” ve “Garson” pozisyonlarına başvurdu

Kariyer.net’in mavi yaka istihdam piyasasının nabzını tutan mobil uygulaması İşin Olsun’un verilerine göre, Temmuz ayında uygulama içerisinden en çok başvuru alan pozisyonlar sırasıyla Sekreter, Garson, Temizlik Görevlisi, Çağrı Merkezi Elemanı ve Kasiyer oldu. Telefonla en çok başvuru alan pozisyonlar ise Garson, Sekreter, Temizlik Görevlisi, Şoför/Sürücü ve Aşçı olarak sıralandı.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “100 günlük eylem planındaki başlıkların, önümüzdeki dönemde istihdam piyasasına etkilerini birlikte takip edeceğiz.”

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, İstihdam Endeksi Temmuz 2018 verilerine ilişkin olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“İstihdam Endeksi verilerine göre Temmuz 2018’de tüm Türkiye’de 18.748 yeni ilan yayınlandığını ve günde yayınlanan ilan ortalamasının geçtiğimiz yıla göre %11 arttığını görüyoruz.

Sektörler bazında verileri incelediğimizde ise Temmuz ayında Tekstil, Üretim-Endüstriyel Ürünler ve Bilişim sektörlerinin istihdamı canlı tuttuğunu söyleyebiliriz. En çok başvuru alan 10 pozisyona bakıldığında mühendisliğin ilk sırda yer aldığı, onu muhasebe elemanın izlediği görülüyor.

Yayınladığımız İstihdam Endeksinde çıkan ilginç sonuçlardan biri ise; firmaların açtıkları yeni ilanlardaki tecrübe taleplerine bakıldığında, tecrübesiz adaylara olan talebin geçen yıldan bu yana yüzde 87 oranında artması olarak görülüyor.

“Tecrübesiz” olarak çıkılan ilanlardaki artışın en fazla gözlendiği pozisyonlarda “Mühendislik” ilk sırada yer alırken, Mühendislik başlığı altında “Makine Mühendisliği” pozisyonu dikkat çekiyor.


Geçtiğimiz günlerde açıklanan “İlk 100 günlük eylem planı”nda yer alan “nitelikli iş gücü yetiştirilmesine yönelik programların katılımcı sayısının artırılması” ve “istihdamın artırılması için işverenlere sağlanan teşviklere ek olarak, kadınlara, gençlere ve engellilere sunulan imkanların genişletilmesi” başlıklarının önümüzdeki dönemde istihdam piyasasına etkilerini birlikte takip edeceğiz.”

Başarılı bir kariyer için edinmeniz gereken 5 yetkinlik


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.