Bu nasıl tasarruf? Bazı kamu harcamaları 7 ayda 1 Milyar TL’ye ulaştı

İlk 7 ayda kamu kurumlarının sadece temsil ve tanıtma gideri 84.5 milyon TL’yi buldu. Kamu binalarına 605 milyon, araçlara ise 299.1 milyon TL kira ödendi.

Bu nasıl tasarruf? Bazı kamu harcamaları 7 ayda 1 Milyar TL

Kurda yaşanan sert yükseliş ile birlikte son günlerde sık sık gündeme getirilen “tasarruf” konusu bütçe rakamlarına yansımadı. Kiralanan binalar, düzenlenen toplantılar, temsil ve ağırlama giderleri yine devletin kasasından çıktı.

Bu yılın ilk 7 ayında, kamu kurumlarının temsil ve tanıtma gideri 84 milyon 556 bin TL’yi buldu. Kamunun kiraladığı binalara aktarılan tutar, 605 milyon 33 bin TL olurken, kiralık araçlara da 299 milyon 160 bin TL ödendi.


Milletvekillerinin sağlık giderleri 7 ayda 7 milyon 138 bin TL, ilaç giderleri ise 493 bin TLya yükseldi. Vekillere bu süre içinde ödenen maaş tutarları ise 119 milyon 959 bin TL oldu. Maliye Bakanlığı’nın verilerinden yararlanarak SÖZCÜ‘nün yaptığı belirlemeler şöyle:

7 aylık toplantı ve yemekler için 84,5 milyon TL harcandı

Bakanlıkların ve kamu kurumlarının temsil ve tanıtım giderleri, düzenledikleri toplantılar, yemekler, gönderilen çiçekler için harcanan tutar bu yıl temmuz ayına kadar geçen sürede 84 milyon 556 bin TL’yi buldu.

7 aylık kira 605 milyon TL

Kamu kuruluşlarının hizmet amaçlı ve kiralık olarak kullandığı binaların ücretleri de el yakıyor. Bütçedeki hizmet binasının kira giderleri 7 ayda 605 milyon 33 bin TL’yi buldu.


Kiralık araçlar 299 milyon TL

Satın alınan makam araçlarından ayrı olarak kamunun kiraladığı araçlara da aynı süre içinde bütçeden aktarılan tutar 299 milyon 160 bin TL oldu.

Milletvekili masrafları 127 milyon TL

Temmuz ayına kadar geçen sürede bütçeden milletvekillerine 119 milyon 959 bin TL maaş ödemesi yapıldı. Vekillerin tedavi masrafları bu sürede 7 milyon 138, ilaç giderleri ise 493 bin TL’yi buldu. Milletvekillerinin 7 aylık maliyeti 127 milyon 590 bin TL oldu.

12 yılda örtülü ödenekten 16 Milyar TL harcandı

Örtülü ödenekten yapılan harcamalar 2006 yılından bu yana 13 milyar 660 milyon TL’yi bulurken, yine bütçeden taşınmaz alımı gibi harcamalar için yapılan “gizli sermaye giderleri” de 2 milyar 281 milyon TL oldu.

örtülü ödenek harcamaları yıllık yıllara göre (2016 - 2018) Grafik: sozcu.com.tr
Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık tarafından kullanılan yıllara göre örtülü ödenek harcamaları (2016 – 2018) Grafik: sozcu.com.tr

Toplam harcama ise 15 milyar 944 milyon TL’yi buldu. Bu kalemden yapılan harcama 2006 yılında 343 milyon TLydı. Yıllar içinde katlanarak arttı. Sadece geçen yıl harcanan miktar 3 milyar TL’yi aştı ve 2006’dan bu yana yapılan  en yüksek rakam oldu. Bu yılın ilk 7 ayında bu kalemden harcanan tutar ise 1 milyar 226 milyon 500 bin TL oldu.


Örtülü ödenek devletin milli güvenliği ile ilgili konularda kullanılabiliyor. Ancak bu harcamalar sorgulanamadığı için özellikle seçim dönemlerinde tartışma yaratmaya devam ediyor. Yasalar bu ödenekten sadece başbakanın harcama yapmasına yetki veriyordu. Ancak daha sonra kapsama Cumhurbaşkanı da alındı. Yeni sistemle birlikte başbakanlık makamı ortadan kalktı ve ödenek üzerindeki tek yetkili Cumhurbaşkanı oldu.

Diyanet bütçesi Başbakanlık ve 12 bakanlığı geçti: 6,5 milyar TL’lik bütçe yetmedi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.