Kurban Bayramı tatilinde yola çıkmak için en uygun saatler

Kurban Bayramı’nda birçok kişi akrabalarını veya ailelerini ziyaret etmeyi planlarken, birçok kişi de uzun bayram tatilini fırsata çevirerek seyahate gitmeye hazırlanıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük metropollere giriş ve çıkışlar yoğun trafikte ciddi bir sorun. Peki yola çıkmak için en uygun saatler hangileri?

Kurban Bayramı tatilinde yola çıkmak için en uygun saatler

Seyahate çıkmak çok keyifli, fakat işin bir de trafik boyutu var. Yandex Navigasyon geçtiğimiz yılın bayram verilerine dayanarak yaptığı analizle, İstanbul’dan ayrılmaya çalışırken tıkanan trafikte saatlerce beklemek istemeyenler için ipuçları hazırladı.

Analizde en sıkışık yerleri ve trafikte bekleme sürelerini belirleyen Yandex, yola çıkmak için ideal saatleri de ortaya çıkardı. Buna göre, trafikten minimum etkilenmek için 17 Ağustos Cuma günü öğleden önce veya 18 Ağustos Cumartesi günü ise öğleden sonra yola çıkmak gerekiyor.


Yandex Navigasyon ayrıca uygulamada “Mola Yerleri” kategorisi açarak, 40’tan fazla yol üzerindeki mola noktası için arayüzünde bayrama özel kısa yol oluşturdu.

Yandex Navigasyon, Kurban Bayramı tatilinde seyahate çıkacak kullanıcılarına yardımcı olmak için detaylı bir trafik analizi yaptı.

İstanbul’dan çıkışta en sıkışan noktalara, yolda bekleme sürelerine, trafiğin yoğunlaştığı veya rahatladığı saatlere odaklanan Yandex, kullanıcılarının gidecekleri yere daha kolay ulaşmasını sağlayacak ipuçları hazırladı.

Yandex Navigasyon analizde, seyahatlerin başlangıç günü ve toplam tatil günü sayısı açısından benzerlik göstermesi nedeniyle geçtiğimiz yılın Ramazan Bayramı döneminin verilerini dikkate aldı.

Geçtiğimiz yıl bayram tatili için yola çıkan sürücülerin cuma günü öğleden sonra başlayarak İstanbul’dan Anadolu Yakası yönünde köprü girişlerinde yoğunluk yarattığı gözlemlendi.

Bu yoğunluğa Anadolu Yakası sakinlerinin katılımı ile O-4 Karayolu ve D-100 Karayolu üzerinde Adapazarı gişelerine kadar oldukça uzun süren bekleme süreleri gerçekleşti. Yoğunluk cuma öğleden sonra başlayarak ve zamanla yol üzerinde ilerleyerek cumartesi günü öğle saatlerinde Adapazarı’na kadar devam etti.

Kurban Bayramı tatilinde yola çıkmak için en uygun saatler

2018’de dokuz gün sürecek Kurban Bayramı tatilini değerlendirmek isteyenlerin ağırlıkla 17 Ağustos Cuma günü yola çıkması bekleniyor. Yandex, Kurban Bayramı tatili için İstanbul’dan 17 Ağustos Cuma günü yola çıkmak isteyenlere öğleden önce hareket etmelerini ya da 18 Ağustos Cumartesi günü öğleden sonra yola çıkmalarını tavsiye ediyor.

Analizde, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Çevre Otoyolu ve Avrasya Tüneli kullanıcılara alternatif kaçış noktaları olarak öneriliyor fakat doğuya ilerledikçe bu alternatifler sonrası trafik yoğunluğuna dahil olacakları kesin, bu sebeple en doğru yolu seçmek için yola çıkmadan önce Yandex, kullanıcılarına mutlaka uygulamaya bakmayı tavsiye ediyor.


Analize göre geçtiğimiz yıl en sıkışık yerler ve bekleme süreleri…

Geçtiğimiz yıl bayramdan önceki cuma günü, sabah 09.00-10.00 saatlerinde başlayan trafik, gün içerisinde yükselerek 14.00-18.00 saatleri arasında en yüksek seviyelere ulaşarak Avrupa – Anadolu yönünde köprü girişlerinde beklemelere neden oldu. Yandex, bu yıl da benzer bir yoğunluğun belirtilen saat aralıklarında oluşabileceğini öngörüyor.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü yönünde, Ataköy Kavşağı’ndan Uzunçayır Kavşağı’na kadar olan bölüm 16.00-18.00 saatleri arasında yoğunlaşıyor.

Normal bir cuma günü trafiğine göre ortalama yolculuk süresi yüzde 24 artış göstererek 104 dakikaya kadar çıkıyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yönünde ise Mahmutbey Kavşağı’ndan, Çamlıca bağlantısına kadar olan kısımda 14.00-18.00 saatleri arasında yolculuk süresi bu kez yüzde 42 artış göstererek 62 dakikaya çıkıyor.

O-4 Karayolu’nda (TEM), Fatih Sultan Mehmet Köprüsü sonrası Çamlıca bağlantısından itibaren Adapazarı Kavşağı’na kadar olan bölümde kullanıcılar trafik çilesi yaşıyor.

Saat 16.00’dan sonra gece yarısına kadar trafik yoğunluğunda yüzde 150’nin üzerinde artış yaşanarak; yolculuk süresi 2 saat 50 dakika ile 4 saat arasında seyrediyor. Bu yoğunluk gece yarısından sabah 09.00’a kadar olan sürede azalmadığı gibi yüzde 300’lere varan oranlarda artarak toplam yolculuk süresini 5 saate kadar çıkarabiliyor.

D-100 (E-5) Karayolu’nda ise cuma günü saat 16.00 sonrasında yükselişe geçen trafik yoğunluğu akşam saatlerine kadar yüzde 60-80 oranında artış gösteriyor. Fakat D-100 Karayolu’ndaki asıl artış yine saat 22.00 sonrasında yaşanıyor.

Yüzde 100 oranında yükselişe geçen yoğunluk nedeniyle yolculuk süresi 3 saat 30 dakikayı bulabiliyor.

Yandex Navigasyon kullanıcılarına geçtiğimiz yılın verilerini dikkate almalarını; ama özellikle yoğunlukların belli aralıklarla gerçekleşmesi nedeniyle yollardaki anlık gelişmeleri görmek ve yoğunlukları atlatabilmek için mutlaka navigasyonu açmalarını öneriyor.

“Mola Yerleri” eklendi

Yandex Navigasyon, Kurban Bayramı dönemine özel olarak tatil yolculuğuna çıkacak kullanıcılarının faydalanabileceği yeni bir kategoriyi devreye aldı. “Mola Yerleri” adlı kategoride 40’tan fazla mola noktası yer alıyor.


Kullanıcılar yolculuk sırasında dinlenmek ya da kısa bir ara vermek istediklerinde; uygulamanın kategoriler sayfasında bulabilecekleri “Mola Yerleri”ne bakarak, yakınlarda mola yeri olarak hizmet veren işletmelere rota oluşturabilecekler.

Otoyollarda araçlara göre hız limiti kaç km?

otoyol hız limiti tablosu
Kaynak: kgm.gov.tr

Otoban kullanacaklar dikkat! Hız limiti uygulaması


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.