ÖSO: Maaşlarımız eridi, TL değil Suriye poundu istiyoruz

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Türk Lirası’ndaki değer kaybından şikayetçi oldu. Suriye’de TSK ile ÖSO’nun kontrol ettiği bölgelerde TL ile maaş alanlar bu durumdan rahatsız. Bir ÖSO üyesi ‘Maaşlarımız değersiz hale geldi. Savaşçı maaşını alıyor, pazara gidiyor, maaş bir hafta zor yetiyor, maaşımızı TL olarak değil Suriye poundu olarak verin’ dedi.

ÖSO: Maaşlarımız eridi, TL değil Suriye poundu istiyoruz

Reuters haber ajansı, TL’deki değer kaybının Suriye’de TSK ile ÖSO kontrolünde bulunan kentlerinde de hissedildiğini, TL ile maaş alan dükkan sahiplerinin, yardım kuruluşu çalışanlarının ve silahlı isyancıların bu durumdan şikâyet ettiğini duyurdu.

Ajansın haberinde, bir ÖSO üyesinin “Maaşlarımız değersiz hale geldi” sözleri dikkat çekti. Ajansın haberinin girişinde şu ifadeler kullanıldı:


“Türkiye Suriye’de Afrin’den Cerablus’a uzanan ve isyancıların elinde olan bölgede askeri rolünü bırakarak daha uzun vadeli bir istikrarlaştırma rolüne büründü; bölgenin ekonomisini kendi ekonomisiyle iç içe geçirdi. Sağlık ve eğitim hizmetlerini fonladı, yerel polisi eğitti ve daha yakın zamanda da muhalif grupları yeni bir silah gücün altında birleştirdi. Türkiye destekli yetkililerden TL ile maaş alanlar için, ki bunlar arasında güvenlik güçleri de var, bu para biriminin dolar karşısında yüzde 40 oranında değer kaybetmesi yeni bir zorluğa yol açtı. Lira aynı zamanda Suriye poundu karşısında da değer kaybetti.”

“İki ay önce Suriye’de TL çok kıymetliydi”

Reuters, sınıra birkaç kilometre mesafedeki Azez kentinde TL üzerinden maaş alan bir dizi Suriyeli ile de görüştü.

Bir döviz bürosu işleten Muhammed Hadi Hassano, “Lira, düzenli olarak değer kaybetmeye başladığı iki ay öncesine kadar Suriye topraklarında güçlüydü. 800 TL o zaman 100 bin Suriye poundu ediyordu. Şimdi aynı miktar sadece 40 bin pound” dedi.


“Savaşçılara maaşları bir hafta zor yetiyor”

Azez’de bulunan ÖSO üyesi Hasan Kinno ise Türkiye’den aldığı maaşını şöyle değerlendirdi:

“Türk lirası Suriye poundu karşısında değer kaybetmeye başladığında maaşlarımız değersiz hale geldi. Savaşçı maaşını alıyor ve pazara gidiyor… ve maaş bir hafta zor yetiyor. Şu an tanıklık ettiğimiz durum bu. Durum çok zor ve bir çözümü yok.”

“TL ile maaş almalıyım”

Kinno, maaşlarını TL üzerinden almamaları gerektiğini yorumu yapıp, “Bizim için Suriye poundu almak daha iyi çünkü paramızı Suriye topraklarında harcıyoruz. Ama nihayetinde bizi destekleyenlerin kurallarına uymak zorundayız” diye konuştu.

“Kaybımı kim tazmin edecek?”


Bir tıbbi yardım kuruluşundan TL ile maaş alan yardım görevlisi Muhammed Şeyko ise maaşının geçmişte ayda 525 dolara tekabül ettiğini belirterek, “Maaşım yaklaşık 100 dolar azaldı. Bu kaybı kim tazmin edecek? Fiyatları yükselten tüccarlar mı? Yoksa bana maaş veren kurum mu?” dedi. (Sol Haber)

Şarbon paniği: Bu hayvanlar gümrükten nasıl geçti?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.