Pilates ile sıkı bir vücut ve fit bir görünüme kavuşmak

Pilates ile sıkı bir vücut ve fit bir görünüme kavuşmak… Masa başı işler, trafikte geçirilen uzun saatler, egzersiz ve spor yapma alışkanlığının toplumda yerleşmemiş olması kısacası hareketsiz yaşam tarzı, birçok ortopedik problemi beraberinde getiriyor.

Pilates ile sıkı bir vücut ve fit bir görünüme kavuşmak
Pilates ile sıkı bir vücut ve fit bir görünüme kavuşmak

Pilates ile sıkı bir vücut ve fit bir görünüme kavuşmak…

Kullanılmadığı için zayıflayan kas kütlesi, duruş bozukluğu başta olmak üzere ortopedik ve metabolik hastalıklarla kendini belli ediyor. Spor ve egzersizle bu rahatsızlıklar büyük oranda önlenebiliyor.


Özellikle pilates metodu her yaş grubundan insanın rahatlıkla yapabileceği performans ve rehabilitasyon amaçlı uygulanan egzersizler olarak karşımıza çıkıyor.

Memorial Wellness Medikal Fitness Danışmanı Murat Biçer, pilates egzersizlerinin sağlığa faydaları hakkında bilgi verdi.

Hareketsiz yaşam birçok rahatsızlığın nedeni

Sağlıklı veya herhangi bir sağlık problemine sahip olan bireylerin egzersiz programına başlamadan önce tam anlamıyla fiziksel uygunluğa sahip olması gerekmektedir. Pilates, vücudun her bölümünü çalıştırmaya yönelik egzersizler içerir ve bir uzman eşliğinde kontrollü bir şekilde uygulandığı zaman her yaş seviyesi tarafından yapılabilmektedir. Vücudu güçlendiren, denge ve koordinasyonu artıran pilates egzersizlerinde nefesin doğru alınması ve hareketlerin doğru yapılması gerekmektedir. Çeşitli ortopedik rahatsızlıkları olan kişilerden profesyonel sporculara kadar herkes tarafından uygulanabilmektedir.


Pilates kasları güçlendirerek rahatsızlıkları giderir

Mat pilates; nüfusun büyük bölümünün yaşadığı ortopedik ve postürel problemleri gidermek için mat üzerinde pilates topu ve çemberi gibi çeşitli aksesuarlar kullanılarak yapılan bir egzersiz programıdır. Burada çeşitli hareketlerle kaslar ve eklemler çalıştırılmaktadır. Amaç; ortopedik problemleri gidererek kişilerin sağlıklarına kavuşmaları ve arzu edilen fiziksel görünüme sahip olabilmeleri için en doğru temelleri atabilmektir. Mat pilates daha çok stabilizasyon egzersizleri yani dik posturü bozan çeşitli engellere karşı kasları güçlendirmek ve mobilizasyon egzersizleri ile hareket kabiliyetini kaybetmiş kasları geliştirmeyi hedeflemektedir.

Vücudu daha güçlü ve dengeli kılabilmek adına core bölgesi denilen gövde iskeletini ayakta tutan büyük kas gruplarının aktivasyonunu içeren izotonik ve izometrik serilerinden oluşan bir ders olarak nitelendirilebilir. İzotonik egzersizlere dinamik egzersizlerde denmektedir. Kasları kısaltarak ve uzatarak çalıştırmaktadır. İzometrik yani durağan kas çalışması egzersizlerinde ise sadece hedeflenen kas grubu ve eklemi çalışmaktadır. Yapılan egzersizlerin çeşitliliği kişinin kendi kapasitesi ile ilgili geri bildirimler sunacaktır, ilerleyici antrenman yöntemleri ile kişi kendi gelişimine tanıklık edebilmektedir.

Pilates ile sıkı bir vücut ve fit bir görünüme kavuşmak

Gebelik öncesi ve sonrası uygulanabiliyor

Reformer pilates eklem hareket açıları hesap edilerek en doğal açılarda kasların güçlenmesini hedefleyip, eklemlerin sağlığını korumak için tasarlanmıştır. Horizontal düzlem hareketlerinin yanı sıra multi planda kullanıma imkan veren reformer ile hareket özgürlüğü üst seviyelere çıkarılmaktadır. Reformer kişinin core (merkez) bölgesini kuvvetlendirir ve bu sayede vücudun diğer bölümleri de oluşturulacak kuvvete direk katkı sağlar.

Egzersizler kuvvet gelişiminin yanı sıra esneklik yeteneğini de artırmaktadır. Ayrıca;

  • Omurgayı destekleyen en derindeki kasların bile aktif olmasını sağlayarak, var olan boyun, sırt ve bel ağrılarını azaltmaktadır.
  • Kas, eklem ve bağ dokunun sağlıklı bir şekilde hareketini sağlamaktadır.
  • Gebelik öncesi ve sonrası vücudun toparlanmasında rahatlıkla kullanılabilir.
  • Spor veya kaza sakatlıklarının rehabilitasyonunda ve performansı arttırmak için farklı varyasyonların kullanılabileceği bir sistemdir.

Duruş bozukluğu düzgün nefes almayı da olumsuz etkiliyor


Postur bozuklukları fiziksel görüntünün dışında iç organların sağlıklı bir şekilde çalışmasını da engelleyebilmektedir. Solunum kapasitesinin azalmasından kalp sağlına kadar birçok negatif etki yaratabilmektedir. Bunu engellemenin en etkili yöntemlerinden biri doğru nefes tekniği kullanılarak “Reformer Pilates”le yapılan egzersizlerdir. Kişinin fiziksel durumuna, postürüne, spor geçmişine, yaşına, cinsiyetine, amaçlarına, mesleğine ve günlük yaşantısına uygun pilates egzersizi seçilmelidir. Uygulanacak programın niteliği kişiyi mutlu etmesinin yanında hedeflerine ulaştıracak kapsamda olmalıdır.

Doğru duruş mutluluk hormonlarını etkiliyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.