Sağlık Bakanlığı’ndan, “Yıl içerisinde Euro değerinde yaşanan artış ilaç fiyatlarını etkilememektedir. İthal ya da yerli herhangi bir ilaçla ilgili kurumumuza yansıyan genel bir tedarik problemi bulunmamaktadır.” açıklaması yapıldı.
Bakanlıktan, bazı medya organlarında “ilaç depolarına ürün girişinin olmadığı” iddialarını içeren haberler üzerine yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de ilaçların fiyatlarının Euro kuruna göre düzenlendiği belirtildi. Euro kurunun bir önceki yılın ortalama Euro değeri üzerinden her yıl bir kez hesaplandığı kaydedilen açıklamada, “Yıl içerisinde Euro değerinde yaşanan artış ilaç fiyatlarını etkilememektedir.” ifadesi kullanıldı.
Düzenlemenin, beşeri imal ürünleri ve ithal ilaçları kapsamadığı bildirilen açıklamada, şunlara yer verildi:
“Kurumumuz ilaçlar için aktif fiyatlandırma ve takip modeli uygulamaktadır. Piyasada bulunması kritik öneme haiz bir ürünün (tedavi alternatifi ya da eşdeğeri olmayan) sadece fiyatı nedeniyle piyasada yoksa girmesine asla müsaade edilmemektedir. Ülkemizde bulunan ithal ilaçların çoğunun muadili ise piyasada mevcuttur. Bugün itibariyle ithal ya da yerli herhangi bir ilaçla ilgili kurumumuza yansıyan genel bir tedarik problemi bulunmamaktadır.”
Dolar ve Euro krizi: İlaç depolarında 10-15 günlük stok kaldı!
Yüksek kur artışı nedeniyle ürün girişi olmayan ilaç depolarında 10-15 günlük stok kaldı. Depolardaki stokların tükenmesinin ardından sabit kurla ilgili yeni bir değerlendirmenin kaçınılmaz olacağı, bunun da ilaçlarda ciddi oranda zamlara yol açacağı belirtiliyor.
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak, “İlaç firmaları, ilacı piyasadan çekmiyor ama limitli bir şekilde dağıtıyor. Sahadan aldığımız veriler, 503 kalem ilacın piyasaya kısıtlı bir şekilde verildiğini gösteriyor” dedi.
Dolar ve Euro krizi: İlaç depolarında 10-15 günlük stok kaldı!
Birgün’den Burcu Cansu’nun haberine göre; şu an stoklardaki ilaçların eczanelere limitli dağıtımı nedeniyle bazı ilaçların temininde güçlük yaşansa da belirgin bir ilaç krizi henüz hissedilmiyor. Ancak sorunun 10-15 gün içinde depolardaki stokların erimesinin ardından yaşanacağı ve bu süreçte ilaçlara zam yapılmasının kaçınılmaz olacağı belirtiliyor.
Dövizdeki yüksek artış hız kesmeden devam ederken, pek çok sektör gibi ilaç sektöründe de önümüzdeki günlerde bunun yansımalarının belirgin bir şekilde hissedilmesi bekleniyor. Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında 14 Şubat’ta varılan anlaşma ile 2.69 TL’de sabitlenen Euro kuru, hızla yükselerek 6 TL’yi geçti. Döviz kurunda yaşanan bu ciddi yükselişin ardından sosyal medyada özellikle bazı kanser ilaçlarına erişimde sıkıntılar yaşandığı yönündeki paylaşımlar dikkati çekti.