Toplumları harekete geçiren hashtagler

Zamanımızda önemli gelişmeler her zaman teknolojik gelişmeler olmuyor, bazen basit bir fikir bile iletişimi ve Twitter’ı yepyeni bir boyuta taşımak için yeterli oluyor.

Toplumları harekete geçiren hashtagler

Bu parlak fikirlerden bir tanesi Chris Messina’ya ait. Messina 23 Ağustos, 2007 yılında Twitter’da ve dünyada ilk defa hashtagi kullandı. Dijital dilin en önemli sembolü hashtag böylece hayatımıza girdi.

https://twitter.com/chrismessina/status/223115412


Kısa sürede hashtag telefon kılavuzundan sanal dünyanın tamamına yayıldı. Normalde hashtag “Tweetleri etiketlemek” ve aynı konuda olan mesajlara ulaşımı kolaylaştırmak için kullanılıyordu. Fakat hashtag kullanımı çok kısa bir sürede yayılıp özellikle Twitter’da hemen her konuya espritüel bir hava katmayı başardı.

Hashtagler sayesinde, benzer konuşmaları birleştirmek ve dünyanın dört yanından gelen insanları sadece bir bağlantıyla bir araya getirmek mümkün oldu.

Öyle ki hashtagler milyonlarca insanı aynı konu etrafında birleştirirken toplumsal düzeyde de değişim sağlamaya başladı. #blacklivesmatter, #womensmarch ve #metoo Twitter’da kullanılan, toplumsal tartışmaları ve girişimleri tetikleyen hashtag örneklerinden sadece birkaç tanesi.

Fakat dünyaca ünlü bu hashtag kampanyalarının dışında insan haklarını savunan, makul fiyatta satılan hijyen ürünlerini destekleyen veya toplumda fazla bilinmeyen hastalıklara dikkat çeken çok sayıda hashtag bulunuyor. İşte dünya çapında bugüne dek toplumsal düzlemde ses getirmeyi başarmış ve toplulukları motive etmiş hashtaglerden bazıları:

#PadManChallenge

2018 yılında bile Hindistan’daki kadın toplumunun çoğu yüksek fiyatlar nedeniyle ped satın alamıyorlar. Bu soruna dikkat çekmek üzere Bollywood yıldızları ve Twitter kullanıcıları pedlerle resim çekinip #PadManChallenge ve #BlessedToBleed hashtagleri eşliğinde takipçilerini bu harekete katılmaları için davet ediyorlar.


https://twitter.com/aamir_khan/status/959370480418525184

#NotHeidisGirl

Çoğu ülkede, ‘Next Top Model’ çizgisindeki programlarda genç kadınlar model olmak için birbiriyle yarışıyor. Bir sürü genç kadın bu programlarda bulunan, gerçeklikten uzak güzellik ideallerinden etkilenmek istemiyor. #NotHeidisGirl hashtagi altında Almanya’daki kadınlar bu ‘ideali’ ve Next Top Model’ın Alman versiyonunu protesto ediyorlar.

#Touchepasàmoncorps

Dünyada sünnete maruz kalmış milyonlarca kadın bulunuyor (FGM). Senegal’de Twitter kullanıcıları bu uygulamayı #Touchepasàmoncorps hashtagiyle protesto ediyor. Bu hashtag ‘vücuduma dokunma’ anlamına geliyor. Dünya çapında bu mevzuya dikkat çekmek için #StopFGM, #EndFGM ve #MyIssueToo hashtagleri kullanılıyor.

#WhiteWednesday


Yasal olarak İran’daki kadınların dokuz yaşından itibaren başörtüsü giymeleri gerekiyor. Giymeyenler hapis cezası ile karşı karşıya geliyor. Geçen yaz, yurtdışında yaşayan gazeteci Masih Alinejad bu zorunluluğu protesto etmek için İran’daki kadınları harekete geçirdi. Kadınlar Çarşamba günü beyaz kıyafet ve başörtüsü giyerek bu harekete katılıyorlar ve Twitter’da resimlerini #WhiteWednesday hashtagi altında paylaşıyorlar.

Twitter Lite şimdi Türkiye’de


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.