3. Havalimanı inşaatında işçilere biber gazlı müdahale

3. Havalimanı inşaatında çalışan işçiler tahtakurusu, pire, yemek sırası, kötü çalışma koşulları sebebiyle sabah 06.30 itibariyle eylem başlattı. Yerleşkeye giren yolu kapatan işçilere jandarma biber gazıyla müdahale etti. Eylemde ateş yakan işçiler şantiyeye giriş çıkışları kapattı. Jandarma işçilere yolu açmasını söyledi. İşçilerin yolu açmaması üzerine jandarma işçilere biber gazıyla müdahale etti.

3.havalimanında çalışan bir işçi, her gün iki kişinin öldüğünü iddia ederek “Her gün iki ölü çıkıyor. Her gün yaralı arkadaşlarımız var. Şişli Etfal’de yatıyor bir tane arkadaşımız. Bize yoğun bakımda olduğu söylendi fakat bilgi alamıyoruz” dedi. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ali Öztutan, eylem yapan işçilere hoparlörlerden ‘ eylem yapana cezai işlem uygulanacak’ şeklinde anons yapıldığını belirterek işçilerin de hoparlörün kablosunu keserek yanıt verdiğini söyledi.


Cumhuriyet‘in haberine göre; İstanbul’daki 3. Havalimanı inşaatında çalışan işçiler kötü çalışma koşulları nedeniyle sabah 06:30 itibariyle eylem başlattı.  Eylem yapan işçilere jandarma ve tomalar biber gazıyla müdahale etti.

Yağmur altında servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının çok kötü olduğunu, tahtakurusu ve pire gibi sorunların da olduğunu vurgulayan işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyor.

Sabah saatlerinde şantiye önünde toplanan çok sayıda işçi, servislerin çıkışına engel olarak tepkilerini dile getirdi.

3. Havalimanı inşaatında işçilere biber gazlı müdahale

İşçi kazaları iddiası gündemde

İsmini vermek istemeyen bir işçi “Dün otobüs kazası oldu orada arkadaşımız yaralandı. Ondan önceki gün yine arkadaşlarımız yaralandı. Arkadaşımız çatıdan düştü o yaralandı. Metro göçüğünde arkadaşlarımız içeride kaldı. Söylenmiyor bunlar ” dedi.

“Odalarımız tahtakurusu ve pire dolu”

Çalışma şartlarının çok kötü olduğunu vurgulayan 3. havalimanında çalışan işçi”Yağmurun altında bekletiyorlar. Odalarımız tahtakurusu, pire dolu” ifadelerinde bulundu.

İşçilerden biri “20 gündür koğuşta yataksız ve tahtakurularıyla mücadele ediyorum. Otobüsler yarım saatte bir saatte gelmiyor. Kamp amirine gösteriyorum. İşte bak tahtakurularının yuvaları bunlar” diyerek yataktaki tahtakurularını gösterdi.


Servislerin durdurulup yolların kapatıldığını belirten işçi, “İşçilerin yarısı sabah işe çıktı. Yarısı burada. Patronlar bizimle muhatap olmuyor, ‘bir hafta içinde hallolacak’ deyip erteliyorlar” dedi.

“Her gün 2 tane ölü çıkıyor”

3.havalimanında çalışan işçi, her gün iki kişinin öldüğünü iddia ederek şöyle dedi; “Her gün iki ölü çıkıyor. Her gün yaralı arkadaşlarımız var. Şişli Etfal’de yatıyor bir tane arkadaşımız. Bize yoğun bakımda olduğu söylendi fakat bilgi alamıyoruz” dedi.

Sendika Başkanı: İşçiler hoparlörün kablosunu keserek yanıt verdi

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ali Öztutan, eylem yapan işçilere hoparlörlerden ‘ eylem yapanlara cezai işlem uygulanacak’ şeklinde anons yapıldığını belirterek işçilerin de hoparlörün kablosunu keserek yanıt verdiğini söyledi.

3. Havalimanı inşaatında işçilere biber gazlı müdahale
İşçilerin üstüne biber gazı sıkıldı

“Servisler yetersiz, yağmur altında 1 saat bekliyorlar, birbirlerini ezerek biiyorlar, sırılsıklam çalışmaya gidiyorlar”

Eylemin 09:45 itibariyle hala devam ettiğini belirten Öztutan “Kaldıkları kampta servis kalkıyor. Bu servisler yetersiz. Bir saat sırada bekliyorlar birbirlerini ezerek biniyorlar. Bu bir sorun. Sırılsıklam bir şekilde binerek çalışmaya gidiyorlar” dedi.

“Bardağı taşıran son damla”

Daha önce de eylem yapıldığını belirten Öztutan, “Saatlerle ilgiliydi düzeltilmişti. Ama bu sefer bir adım atılmayınca bir eylem gerçekleştirildi. 3. havalimanında herhangi bir eylem başlamışsa bardağı taşıran son damladır. 3. havalimanı, iş cinayetleri, barınma, beslenmeleriyle ilgili sorunların yaşandığı bir yer” diyerek eylemin bir birikmenin sonucu olduğunu vurguladı.

3. Havalimanı inşaatında işçilere biber gazlı müdahale

“Ölümlerle ilgili cezai işlem yapıldı mı?”

3. havalimanı inşaatında yaşanan işçi ölümlerine ilişkin de açıklama yapan Öztutan “Bakanlığın kabul ettiği 29’du 35’in üzerine çıktı. Şantiye açıldığından beri devletin kabul ettiği 30’dan fazla ölüm var. Rakamlarla ilgili tartışma var biz buna çok anlam veremiyoruz. Rakam tartışmasına girmek yerine açıklanan ölümlerle ilgili bir cezai işlem yapıldı mı? Bunu sormamız gerekiyor.” dedi.

“İşçilere tehdit”

İnşaat İşçileri Sendikası’nın twitter hesabından yapılan açıklamaya göre video çeken işçiler tehdit edildi. Yapılan açıklama şu şekilde: Video çeken işçi arkadaşlarımıza ve üyelerimize “video çekimi yapanlar tek tek belirlenip cezalandırılacaktır” denilerek tehdit edildi.

TOMA ve biber gazlı müdahale


Yerleşkeye giren yolu kapatan işçilere jandarma biber gazıyla müdahale etti. Eylemde ateş yakan işçiler şantiyeye giriş çıkışları kapattı. Jandarma işçilere yolu açmasını söyledi. İşçilerin yolu açmaması üzerine jandarma işçilere biber gazıyla müdahale etti.

Marmaris’te WRC Dünya Ralli Şampiyonası (Rally Turkey 2018)


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.