Atatürk’ün Cumhuriyet baloları düzenlediği Ankara Palas Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı

1927 yılında hizmete açılan ve Atatürk’ün “Doğudan batıya açılan pencere” dediği tarihi Ankara Palas, Dışişleri Bakanlığından alınarak Cumhurbaşkanlığına bağlandı.

Atatürk Cumhuriyet baloları düzenlediği Ankara Palas Cumhurbaşkanlığı bağlandı

Daha önce TBMM’de olan Milli Saraylar Daire Başkanlığı, bir süre önce Cumhurbaşkanlığına bağlanmış, tüm saray, köşk ve kasırlar da Cumhurbaşkanlığı bünyesine alınmıştı. Bu değişikliğin ardından Ankara Palas’ın akıbetinin ne olacağı tartışılıyor. Ankara Palas, Dışişleri Bakanlığı tarafından Büyükelçilik resepsiyonları ve yabancı konuklar için tahsis ediliyordu.

Ankara Palas, odalarında krallar, kraliçeler ve cumhurbaşkanları ağırladı.


Krallar, cumhurbaşkanları ağırlayan bina

Odalarında krallar, kraliçeler, cumhurbaşkanları ağırlanan, Atatürk’ün Cumhuriyet Baloları düzenlettiği tarihi Ankara Palas, o dönemde Ulus’taki 2. Meclis binasının karşısında olması nedeniyle, politikanın da merkez noktasıydı. Necip Fazıl, Nadir Nadi, Celal Bayar, Adnan Menderes’in de uğrak yeri olmuştu. Ünlü sanatçı Muazzez Abacı da sanat hayatına burada başladı.

Atatürk Cumhuriyet baloları düzenlediği Ankara Palas Cumhurbaşkanlığı bağlandı

Atatürk Cumhuriyet Balolarını Ankara Palas’ta düzenledi.

Planları 1924 yılında mimar Vedat Tek tarafından yapılan ve mimar Vedat Bey ile Kemalettin Bey tarafından inşası tamamlanan Ankara Palas, Atatürk’ün günün yorgunluğunu attığı yer olmuştu. Kadınlar sosyal ortama erkeklerle girmenin ilk adımını da burada attılar. 1940’lı yıllarda Ankara’nın ünlü bir lokantası ve kulübü oldu.

1975’den sonra bir süre kapalı kalan Ankara Palas, 1983’te Cumhuriyet’in 60. yılında yeniden açıldı ve Dışişleri Bakanlığına bağlandı. Ankara Palas o günden bu yana da Devlet Konukevi olarak kullanılıyordu.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi uyarıca Ankara Palas artık Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Dairesine bağlı olacak.

Atatürk Cumhuriyet baloları düzenlediği Ankara Palas Cumhurbaşkanlığı bağlandı

Ankara Palas’ın tarihçesi

Cumhuriyetin ilk yıllarında Mebusan Kulübü olarak yapılması düşünülen Ankara Palas’ın ilk tasarımı Mimar Vedat TEK tarafından hazırlanmıştır. Binanın yapımına 1924 yılında başlanmış, ancak yapının temeli atıldıktan sonra Vedat Bey işi bırakınca yarım kalan bina, Mimar Kemalettin Bey’in yeni tasarımına göre tamamlanmıştır.


Mimar Kemalettin Bey’in 13 Temmuz 1927’de yapımı tamamlanmayan inşaat şantiyesinde öldüğü nazar-ı dikkate alınacak olursa, binanın ancak 1927 yılı sonbaharında tamamlanarak işletmeye açılmış olabileceği düşünülmektedir.

Bina, “Palas Otelcilik” Anonim Şirketince, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiralanıp 1969 yılına kadar otel olarak işletilmiştir. Palas Otelcilik iflas edince otelin eşyası icra yoluyla Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmiştir. 1972 yılında “Oleyis Sendikası” tarafından bina yeniden onarılarak 1975 yılına kadar otel olarak işletilmeye devam edilmiştir. 1975 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ nce bir kez daha elkonulan bina, bu defa Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kullanımına verilmiştir.

1976-1982 yılları arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ nca büro ve sergi amacıyla kullanılan bina, 1982 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından restore edilerek 29 Ekim 1983 günü tertiplenen kabul resmiyle “Ankara Palas Devlet Konukevi” olarak hizmete açılmıştır.

Atatürk Cumhuriyet baloları düzenlediği Ankara Palas Cumhurbaşkanlığı bağlandı

Ankara Palas’ın web sitesinde şu bilgiler yer alıyor:

Ankara Palas Devlet Konukevi şehrin merkezinde konumlanmış ve 7000m2‘ye yayılmış farklı gereksinimleri cevaplayabilir bahçe dahil, toplam 4 salondan oluşmaktadır. Her biri özgün niteliklere sahip olan salonlarımızın içerisinde 500 m2’lik Balo Salonu da bulunmaktadır.

Şefimiz ve ekibi keyifli kahve molaları, ince dokunuşlarla zenginleştirilmiş gala yemekleri, en güzel gününüzü taçlandıracak düğün menüleri ile hizmetinizdedir. Gün ışığı alan ve açılabilen pencereleri, yüksek tavanları, modern tasarım ve son teknoloji teknik ekipmanları ile Ankara Palas Devlet Konukevi  aynı anda 1000 kişiye hizmet verebilmektedir.
Tüm gün süren toplantılar sonrasında da oteli çevreleyen yeşil parklar ve alışveriş seçenekleri havanızı değiştirecek seçenekler arasında yer alır.

Cumhuriyet’in ilk kuruluş yıllarının bugün de sevilen ve takdir edilen mimari örneklerinden biri olan Ankara Palas, halen Dışişleri Bakanlığı‘na bağlı bir döner sermaye işletmesi olarak, Türk ve yabancı konuklara, Atatürk’ün ayak bastığı, özgün tarihi ortamında hizmet sunmaktadır.


Son zamanlarda özel veya resmi birçok kokteyl, yemekli toplantı, konferans ve resepsiyonun düzenlendiği Ankara Palas, özellikle Cumhuriyet’in ilk yıllarının ilginç ortamının gizemini hissetmek, Cumhuriyet ruhunu mimaride yakalamak isteyenler için Ankara’da her geçen gün daha fazla artan çekim merkezi haline gelmektedir.

Atatürk Cumhuriyet baloları düzenlediği Ankara Palas Cumhurbaşkanlığı bağlandı

Bankada mevduat hesabı olanları ilgilendiren çok önemli değişiklikler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.