Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 24’e çıkarmasıyla özel ve kamu bankaları mevduat faizlerinde 2 ila 4 puan oranında artışa gitti. Ayrıca özel bankalarda yüzde 24-25’lere kadar çıkan mevduat faizleri kamu bankalarında yüzde 28’e kadar ulaştı.
Bankalarda mevduat faiz oranları yüzde 24 – 28 seviyesine ulaştı
Faiz artışından sonra ticari kredilerin yıllık maliyeti yüzde 38’leri buldu. Bankaların tüketici kredilerinde de bir faiz ayarlaması yapacağı öğrenildi.
Hafta başında tüketici kredi faizlerinde artış yaşanması bekleniyor. Merkez Bankası’nın faiz indirim kararları, kredi faizinin hemen ucuzlamasını sağlamıyor ancak, faiz artışı mevduat ve kredi faizlerinde hemen yükselişe yol açıyor.
Merkez Bankası, güçlü bir parasal sıkılaştırma kararı ile yüzde 24’e çıkardığı politika faizi ile yabancı yatırımcının TL varlıklara olan talebini artırmayı hedeflerken, diğer yandan bu faizi bankalara borç para verirken kullanılıyor.
Kredi faizleri de yükseldi
Dolayısıyla bu faiz oranı dolaylı olarak bankaların maliyetlerini artırıyor ve mevduat faizlerini ve kredi faizlerini de etkiliyor.
Ticari kredi faizi yüzde 32,57’e yükseldi
Merkez Bankası verilerine göre, 7 Eylül ile biten hafta itibarıyla TL ticari kredi faizleri ağırlıklı ortalama yüzde 32.57’e çıktı. Oysa 27 Nisan’da yüzde 16.32 seviyesindeydi.
İhtiyaç kredi faizi yüzde 33,82’ye yükseldi
İhtiyaç kredilerinde ise ağırlıklı ortalama faiz oranı yüzde 33.82’ye kadar çıktı. Ağustos sonunda bu oran yüzde 30.29’du. Yükselişe geçtiği 27 Nisan’da ise yüzde 19.96 seviyesindeydi, tam 13.86 puan arttı.
Bankalarda mevduat faiz artışının kamu ve özel bankalarda önümüzdeki günlerde uygulanması bekleniyor. Bazı özel bankalar yüzde 24 oranında faiz vermeye başladı.
Merkez Bankası faizi %24’e yükseltmişti
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranının yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltti. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltilmesine karar vermiştir.
Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır.
Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir.
İç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirilmesine karar vermiştir.
Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.
Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.