Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 3 yıl zorunlu hale geliyor

Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) geçiş zorunlu hale getirilecek ve çalışanlar 3 yıl boyunca sistemden çıkamayacak.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 3 yıl zorunlu hale geliyor
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 3 yıl zorunlu hale geliyor

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, “YEP’te otomatik BES zorunlu oluyor” başlığıyla yayımlanan yazısında “Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi uygulaması zorunlu hale getirilecek” dedi.

45 yaş altı tüm çalışanların işverenleri tarafından BES’e dahil edilmesini sağlayan otomatik katılım uygulamasının 2017 yılı başında başladığını hatırlatan Doğan; “İki sene içinde 12 milyona yakın çalışan sisteme giriş yaptı, bunların yüzde 60’a yakını sistemden çıktı; 5 milyon çalışan ise kalarak, tasarruf etmeye başladı. Çıkışların bu kadar fazla oluşu ise ekonomi yönetimini memnun etmedi” diye yazdı.


Doğan şöyle devam etti:

“İşte, Yeni Ekonomi Programı’nda yer alan otomatik BES’in yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilecek olmasından kasıt, uygulamanın zorunlu hale getirilmesi. Malum, otomatik katılım, zorunlu bir sistem değil; isteyen dilediği zaman sistemden ayrılabiliyor. Yeni düzenleme ile çalışanlar sistemden ayrılamayacak. Ne kadar süreyle? Öğrendiğime göre üç yıl süreyle. Daha açık bir anlatımla, çalışanlar, işverenleri tarafından sisteme dahil edilecek ve üç yıl boyunca da sistemden çıkamayacak; her ay maaşlarından belli bir miktar kesilip, tasarruf için emeklilik şirketlerine gönderilecek.” (Yazının tamamı)


Bireysel Emeklilik Sistemi BES nedir?

Çalışırken elde edilen maaş emeklilikte, yarıya iniyor. Yaşam standardı düşüyor. Hükümet, hem emeklilikte ek gelir sağlanması hem de tasarrufların artması için zorunlu ‘Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES)’ devreye aldı. 1 Ocak 2017’de başlayan düzenleme, 45 yaş altındaki 13 milyon ücretliyi (memur dahil) kapsıyor.

BES’ten çıkmak isteğe bağlıydı; 3 yıl zorunlu olacak

Çalışanlar, işverenleri tarafından otomatik olarak sisteme dahil edilîyor. Önceki uygulamada Bireysel Emeklilik Sistemi’nde kalıp kalmamak çalışanın inisiyatifindeydi. Dileyen çalışan 2 ay içinde sistemden çıkabiliyordu. Yeni Ekonomik Program ile BES’ten çıkmak için 3 yıl beklenmesi gerekiyor.

BES’te aylık kesinti yapılıyor

BES’te aylık kesinti ‘prime esas kazanç’ hesaplamasına göre yapılıyor. Bu ne demek? Sizin SGK’ya bildirilen kazancınız demek. Bunun içinde ücret, prim, ikramiye gibi ödemeler ile özel sağlık sigortasına ödenen tutarlar yer alıyor.


Asgari ücretle çalışıyorsanız, maaşınızdan aylık 49 lira, yıllık 593 lira kesiliyor (Ocak 2017 rakamları). Kazanç arttıkça kesinti de artıyor. 45 yaş altı 13 milyon çalışanın Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girmesi ve 3 yıl boyunca kalması zorunlu hale getiriliyor.

Astroloji: 24 – 30 Eylül 2018 haftalık burç yorumları


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.