Estonya’dan girişimcilere yatırım avantajları ve oturma izni

Kuzey Avrupa’nın teknoloji üssü ve Skype’ın doğum yeri Estonya’da 15 dakikada şirket kurabilir, 2 dakikada vergi beyanında bulunabilirsiniz.

Teknoloji üssü Estonya girişimcilere muhteşem yatırım avantajları sunuyor

Estonya şeffaflık, verimlilik ve tasarruf hedefiyle başlattığı dijitalleşme stratejisi doğrultusunda, özellikle bilişim alanında girişimcilere ev sahipliği yapıyor. Tüm kamu ve özel sektör hizmetlerini online olarak yürüten Estonya, diğer ülkelere kıyasla girişimcilere zaman, para ve altyapı avantajı sunuyor

Kuzey Avrupa’nın teknoloji üssü Estonya, yaklaşık 20 yıl önce devlet politikası olarak başlattığı dijitalleşme stratejisi doğrultusunda, teknoloji alanında hızlı bir dönüşüm gösteriyor.


Vatandaşlık yükümlülüklerinden sağlığa, eğitimden finansal konulara kadar tüm resmi ve özel sektör işlemlerini online olarak yürüten Estonya, özellikle bilişim alanındaki girişimcilere ev sahipliği yapıyor. Son yıllarda özellikle eğitim ve teknoloji alanında öne çıkan Estonya, diğer ülkelere kıyasla bürokrasiden kurtardığı girişimcilere zaman, para ve altyapı avantajı sunuyor.

Estonya’yı hiç ziyaret etmeden iş ya da start-up vizesi almak mümkün

Estonya’nın girişimcilere sağladığı avantajlara ilişkin konuşan Study in Estonia Türkiye Danışmanı Uluslararası Pazarlama Uzmanı Hakan Karaoğlu şu bilgileri paylaştı:

“Estonya’da tüm hizmetlere online erişimin olması, girişimciliği geliştiren önemli bir nokta oluyor. Örneğin, Estonya’nın başlattığı e-oturum uygulaması sayesinde internet üzerinden e-oturum izni alan herkes Estonya’nın sağladığı tüm e-hizmetlere erişebiliyor.

15 dakika içerisinde şirketini kurabiliyor, Estonya eski Başbakanı Taavi Roivas’ın da dediği gibi kahvaltısını yaparken iki dakikada vergi beyanında bulunabiliyor.

“E-oturum üzerinden şirketini kuran kişiler arzu ederlerse iş vizesi ya da start-up vizesi alarak belli bir süre Estonya’da kalabiliyor ya da Estonya’yı hiç ziyaret etmeden sadece e-hizmetlerden faydalanarak dünyanın istedikleri yerinden işlerini yönetebiliyor” diye belirtti.


“Almanya’da izin almak aylar sürerken, Estonya’da 1 gün sürüyor”

Bürokrasinin iş yaşamını minimum seviyede yavaşlattığı Estonya’da izin süreçlerindeki hıza ve imkanlara değinen Karaoğlu şöyle konuştu:

“Estonya, tüm resmi ve özel işlemlerde olduğu gibi şirket kurma ve izin süreçlerinde de diğer Avrupa ülkelerinin çok ilerisinde bir konumda yer alıyor. Örneğin, Almanya’da izin almak aylar sürerken, Estonya’da 1 gün, hatta birkaç saat sürebiliyor.

Ayrıca devlet, üniversiteler ve özel sektör arasındaki işbirlikleri sayesinde girişimcilere hem mekân hem de iş gücü anlamında kolaylıklar sağlanıyor. Öte yandan, Uluslararası Vergi Rekabet Endeksi’ne göre en olumlu puanı alan Estonya, vergi açısından da girişimcilere önemli avantajlar sunuyor” dedi.

“Görüntülü mesajlaşma uygulaması Skype, Estonya’da doğdu”

Devlet, özel sektör ve üniversitelerin girişimciler için sağladığı fırsatlara ilişkin konuşan Karaoğlu;

“Devlet, özel sektör ve üniversiteler ortaklığıyla kurulan kuluçka merkezleri, girişimcilere hem ürün geliştirme konusunda danışmanlık veriyor hem de birçok farklı ülkeden iş ortağı ve yatırımcı bulmalarını sağlıyor. İsveç, Finlandiya ve Rusya gibi güçlü ekonomilere yakın olması da Estonya’yı girişimciler için daha cazip kılıyor.


Örneğin, ülkemizde de çok yaygın olarak kullanılan görüntülü mesajlaşma uygulaması Skype, Estonya’da doğdu.  Estonya’nın diğer start-up başarıları arasında son dönemlerde öne çıkan Transferwise, Pipedrive, Toggl, Taxify, Jobbatical ve Lingvist gibi markaları da sayabiliriz”

Estonya’dan IT uzmanları için uluslararası şirketlerde iş fırsatları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.