Lenfoma tedavisi için doğru zamanda doğru adımlar atın

Uzmanlar 15 Eylül Dünya Lenfoma Günü dolayısıyla lenfoma hastalığı ve tedavisi konusunda bilinmesi gerekenleri anlattı.

Tüm kanser vakalarında olduğu gibi erken teşhisin kritik önem taşıdığı lenfoma hastalığına yönelik farkındalığı artırmak üzere, her yıl 15 Eylül Dünya Lenfoma Günü kapsamında bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Roche İlaç Türkiye, lenfoma ile mücadelede doğru zamanda doğru adımları atmanın önemine vurgu yapıyor.

Lenfoma görmezden gelinmemeli

Her gün 1000’den fazla kişiye teşhis konduğu düşünüldüğünde lenfoma, göz ardı edilemeyecek bir kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Dahası, dünya çapında kanser kaynaklı ölümlerin beşinci en yaygın nedeni olarak kan kanserleri gösteriliyor.


Dünyada şu anda 1.5 milyon insanı etkileyen lenfoma, tüm yaş gruplarını, en yaygın olarak 65-74 yaş grubundaki insanları etkileyen bir hastalık ve artan yaşlanan nüfusla birlikte vaka sayılarında görülen artışın devam edeceği belirtiliyor.

Lenfoma farkındalığını artırmak, hastalar için en iyi tedaviyi ve sonuçları sağlamak ve araştırma yoluyla ilerlemeyi sürdürmek açısından büyük önem taşıyor.

Lenfoma tedavisi

Lenfoma, bağışıklık sisteminin kilit bir bileşeni olan lenfositler olarak bilinen beyaz kan hücrelerinde başlıyor. Lenfomalar genellikle lösemiden ayırt etmek için solid (katı) tümörler olarak biliniyor. Hodgkin ve Hodgkin dışı lenfoma (HDL) olmak üzere iki genel lenfoma kategorisi bulunuyor.


Tanı konan lenfoma vakalarının büyük çoğunluğunu Hodgkin dışı lenfoma oluşturuyor. 60’dan fazla alt tip bulunan bu hastalık grubunda farklı alt tipler farklı davranışlar gösterebildiğinden her kişiye uygun tedavi için doğru ayrımı yapmak gerekiyor.

Lenfoma tedavisi planlanırken hastalığın alt tipi, evresi, hastanın yaşı ve genel sağlık durumu ve ek hastalıklarının varlığı dikkate alınıyor.

Tıptaki yenilikler ve hedefe yönelik moleküllerin kullanılmasıyla yakın zaman öncesine göre daha başarılı yönetilebilir hastalıklardan biri haline gelen lenfoma, günümüzde tedavi edilebilir kanserler arasında sayılıyor.

Erken tanı için belirtilere dikkat edin

Boyun, koltuk altı ve kasıklarda ağrısız olarak büyümüş lenf bezelerinin ele gelmesiyle kendini gösteren lenfomanın diğer yaygın belirtileri arasında nedeni açıklanamayan ateş, gece terlemesi, süreklilik gösteren yorgunluk hali, nedeni anlaşılamayan kilo kaybı, deride kaşıntı ve döküntüler yer alıyor.


Başka hastalıklarla kolaylıkla karıştırılabildiği için teşhisinde geç kalınabilen lenfomada, tedavide doğru yol haritasının doğru zamanda çizilebilmesi için bu şikayetlere sahip olanların vakit kaybetmeden bir hekime başvurması tavsiye ediliyor.

Lenfomanın tedavisi erken teşhisle mümkün!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.