Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı tüm uyarı, aldığı tüm önlemlere rağmen kontrolsüz antibiyotik kullanımı ile antibiyotiğe dirençli süper bakteriler gün geçtikçe artıyor.
Süper bakteriler ile savaşmanın püf noktaları
Özellikle son günlerde deride bulunan ve bu zamana kadar herhangi bir probleme neden olmayan bakterilerin gereksiz antibiyotik kullanımı nedeniyle dirençli bakteriler haline dönüşmesi gündeme oturmuş durumda.
Hastane Derindere İç Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Burcu Raylaz ile süper güçlü bakteri olarak hayatımıza giriş yapan yeni bakteri türü Stafilokokus epidermidis’i konuştuk…
Ölüme yol açan bu bakteri türünün, dünya çapında 78 hastanede görüldüğünü, bilim insanlarının, 10’dan fazla ülkede, çoklu ilaçlara dayanıklı 3 farklı bakteri türü keşfettiklerini dile getiren Uzm. Dr. Burcu Raylaz;
‘Bu türlerden biri de Avustralyalı bilim insanları tarafından keşfedilen, dünyada bilinen hiçbir ilaç ve antibiyotik ile kontrol altına alınamayan, bilinen tüm antibiyotiklere dayanıklı bir ‘süper bakteri’dir.
Tüm dünya için çok ciddi bir tehdit oluşturan bu bakteri türü, normalde insan derisinde yaşayan zararsız bakterilerin hastane ortamında mutasyona uğrayarak kazandığı dirençle ortaya çıkmıştır.
Uzmanlar bilinen tüm antibiyotiklere karşı dirençli bu bakteri türünün hızla yayılmasını yoğun bakım ünitelerindeki yüksek antibiyotik kullanımına bağlıyor’ açıklamasında bulundu.
Enfeksiyon = Antibiyotik kullanımı olmamalı!
Uzun yıllardır her enfeksiyonda antibiyotik kullanılmasının önüne geçilemediği için dirençli bakteriler de ne yazık ki artış göstermeye başlamıştır.
Antibiyotikler, bakteriyle enfekte olmuş, sadece antibiyotik ile tedavi edilebilir hastalar yerine; antibiyotik tedavisi gerekmeyen kişiler tarafından kullanılıyor.
Üreticiler hayvanlarını sağlıksız koşullarda yetiştirdikleri için hayvanların enfeksiyon sebebiyle kaybını önleyebilmek amacıyla gereksiz ve bol miktarda antibiyotik kullanıyorlar.
Süper bakteriler ile savaşmanın ipuçlarıAntibiyotik kullanmak vitamin kullanmak gibi kabul edilebilir bir yöntem haline getiriliyor. Göz ardı edilen en önemli problem ise gereksiz antibiyotik kullanımı nedeniyle direnç kazanan bakterilerin insanlara bulaşma riskinin yüksek olması.
Özellikle sosyoekonomik seviyesi daha düşük ülke koşulları da insanları antibiyotikleri yanlış kullanmaya sevk edebiliyor. Sağlık hizmetine ulaşımın kolay olmadığı ülkelerde antibiyotikler ilaç firmalarının yönlendirmesi doğrultusunda kullanılıyor.
Bu süper bakteriler, yaygın olarak yaşlıları, ameliyat sonrası sonda, katater, protez gibi vücut fonksiyonlarına destek malzeme kullanmak durumunda olan hastaları daha fazla etkiliyor.
Süper bakteriler için bu uyarılara dikkat:
- Hekiminiz önermediği sürece kesinlikle gereksiz yere antibiyotik kullanmayın.
- Hayvancılıkla uğraşıyorsanız beslediğiniz hayvanlar için uygun sağlık koşullarını sağlayarak hayvanların gerekli kontrol ve aşılarını yaptırın.
- Hastane ortamında tedavi gördüğünüz odanın temizliğinden emin olun.
- Gereğinden fazla ziyaretçi kabul etmeyin. Riskiniz yüksekse ziyaretçi yasağı konulmasını sağlayın.
- Odanıza giren sağlık personeli başta olmak üzere yakınlarınızın ellerini dezenfekte ettiklerinden emin olun.
- Ameliyatlardan önce ameliyat edecek bölgenin sterilizasyonunun uygun şartlarda sağlandığından emin olun. Günümüzde jilet kullanımı cilt yüzeyinde küçük kesilere yol açarak enfeksiyon riskine neden olabileceği için alternatif steril etme yöntemleri kullanılmaktadır.
- Ameliyat sonrası kullanılan sonda, kateter gibi malzemelerin sık değiştirilmeli; uzun süre kullanılmamalıdır.
- Temizlik için tek kullanımlık malzemeler tercih edin.
- Hastaneden taburcu olduktan sonra evdeki bakım süresince hastane ortamında dikkat ettiğiniz kuralları aynı şekilde devam ettirin.