Diyanet bütçesi, Bilim Teknoloji Bakanlığı’nı 4’e katladı!

Diyanet İşleri’nin 2019 bütçesi 7.7 milyar liradan 10.5 milyar liraya çıkarılarak MİT bütçesini 5’e, yatırımcı bakanlıkların bütçesini de 4’e katladı. Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı bütçesi ise yüzde 56 oranında düşürüldü.

Diyanet bütçesi Bilim Teknoloji Bakanlığı 4 katı!

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2019 bütçesi yüzde 34.36 artışla bütün tasarruf tedbirlerini alt üst edip 7.7 milyar liradan 10.5 milyar liraya çıkarıldı. Başkanlığını Ali Erbaş’ın yaptığı Diyanet İşleri, bu devasa bütçesiyle ülkenin kritik istihbarat işlerini üstlenen Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı’nın bütçesini 5’e, yatırımcı bakanlıkların bütçesini de 4’e katladı.

Diyanet bütçesi olağanüstü artırılırken MİT ile Bilim ve Teknoloji, Ulaştırma ve Altyapı, Enerji bakanlıklarının bütçelerinde yüzde 56’ları aşan kesintiler yapıldı.


2018 ve 2019 bütçeleri (Milyar TL)
Kurum adı 2018 2019 Değişim (%)
Diyanet İşleri Başkanlığı 7.77 10.45 34.3
MİT Başkanlığı 2.33 2.16 -7.6
Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı 5.79 2.54 -56
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 31.33 13.60 -56.6
Enerji Bakanlığı 2.38 2.04 -14.3
Kültür ve Turizm Bakanlığı 3.99 4.17 4.2
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1.93 2.57 33
TBMM 1.25 1.75 39
İçişleri Bakanlığı 7.30 8.57 17
Dışişleri Bakanlığı 3.31 4.63 40

 

Yeni imam mı alınacak?

Orta Vadeli Mali Plan’a (OVMP) göre; gelecek yıl Türkiye’deki tüm bakanlık ve kurumların bütçeleri ortalama yüzde 16 oranında artarken Diyanet’e verilecek bütçedeki artış bunun iki katının da üzerine çıkarak yüzde 34.36’ya ulaşacak. Bütçe verilerine göre, önümüzdeki yıl Diyanet’in ödeneklerinde en yüksek artış personel harcamalarında olacak.

Büyük bölümünü memur maaşlarının oluşturduğu genel bütçedeki personel giderleri 2019’da sadece yüzde 17 artarken, Diyanet’in personel ödeneği yüzde 36.5 artarak 6.2 milyar liradan 8.5 milyar liraya çıkacak. Artışın böylesine yüksek belirlenmesi, Diyanet’in önümüzdeki yıl çok sayıda yeni personel alacağını gösteriyor. Başkanlık, önümüzdeki yıl mal ve hizmet alımıyla inşaatlarda bir miktar tasarruf yapmaya çalışacak.

Rekor artışla bütçe ödeneği olağanüstü boyutlara çıkarılan Diyanet İşleri; devasa bütçesiyle hem istihbarat gibi kritik görev üstlenen kurumları hem de ülkenin en büyük yatırımcı bakanlıklarını katladı.

Diyanet, 10.4 milyar lirayı aşan 2019 yılı bütçesiyle, önümüzdeki yıl yüzde 7.6 kesinti yapılarak 2.3 milyar liradan 2.1 milyar liraya düşecek MİT bütçesini 5’e katlamış oldu.


Ancak 5 katlık fark sadece MİT’le sınırlı kalmadı. Diyanet’in bütçesi, ülkenin enerji politikalarını belirleyen, enerji yatırımlarını yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin de 5 kat üzerine çıkmış oldu. Enerji bütçesi 2019’da bu yıla göre yüzde 14.3 oranında düşürülerek 2 milyar 44 milyon liraya indirildi.

Bilim ve Teknoloji bütçesi yarıdan fazla düşürüldü!

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın önümüzdeki yıl kullanacağı bütçe, ülkede sanayi ve teknoloji politikalarını belirleyen, ileri teknolojiye yapılan yatırımları destekleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2 milyar 544 milyon liralık bütçesinin tam 4.1 kat üzerinde olacak.

Bu devasa fark, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinin önümüzdeki yıl yüzde 56 oranında kırpılıp; 5.7 milyar liradan 2.5 milyar liraya düşürülmesi nedeniyle ortaya çıktı.

Aynı şekilde, olası bir depreme karşı can ve mal güvenliğini korumak amacıyla uygulanan kentsel dönüşüm projelerini yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2 milyar 573 milyon liralık bütçesi de Diyanet bütçesinin çeyreğine ulaşamadı.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bu yıl 31.3 milyar lira olan bütçesi de gelecek yıl tasarruf nedeniyle 13.6 milyar liraya düşürülecek. Böylece geçen yıl Diyanet bütçesinin 4 katından daha fazla harcama yapan Ulaştırma Bakanlığı; gelecek yıl neredeyse Diyanet ile aynı düzeyde harcama yapacak. (Erdoğan Süzer / SÖZCÜ)

Faiz haramdır hutbesi veren Diyanetin faiz geliri: 256 bin 806 TL


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.