Eklem aşınması nedenleri ve belirtileri neler?

Eklem aşınması rahatsızlıklarının ilk çağlardan günümüze kadar gelen, bilinen en eski hastalıklardan.

Eklem ağrısı oluştuğunda harekete devam edilmemeli!

Medicana Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Semih Gür, hastalığın nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleriyle ilgili merak edilenleri anlattı.

Eklem aşınmalarının, kemikteki kıkırdak dokunun yapısının bozulmasıyla ortaya çıktığını ifade eden Medicana Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Semih Gür, şu bilgileri verdi:


“Eklemler, hareket etmemizi sağlayan, yükümüzü taşıyan en önemli yapılarımızdır. Bu işlevlerini kemik yüzlerindeki kıkırdak doku ile yaparlar.

Kıkırdağın, yük dağılımını düzenleyen, sürtünmeyi azaltan, eklem yüzlerinin uyumunu sağlama özellikleri vardır. İşte bu fonksiyonları yapan kıkırdak dokusunun yapısının bozularak eklem hareketlerinde kısıtlılık oluşturmasına eklem aşınması denilir.”

Eklem aşınması neden olur?

Eklem aşınmasının nedenlerinin tam olarak bilinmediğini ifade eden Prof. Dr. Semih Gür;

“Yaş, genetik, sistemik hastalıklar, eklem yaralanmaları gibi birçok nedene bağlıdır. Ayrıca şişmanlık, meslek, daha önce geçirilen eklem hastalıkları, eklemdeki yüklenmeyi etkileyen bacak ve omurga eğrilikleri, kas gücünün azalması da hastalığın oluşmasında etkilidir” dedi.

Harekette ve yüklenmede artan ağrıya dikkat

Prof. Dr. Semih Gür, eklem aşınmalarının en önemli belirtilerini şöyle sıraladı:

“Özellikle diz, kalça, ayak bileği, bel -omurga- başta olmak üzere hastalığın etkilediği eklem ve hastalığın şiddetine bağlı değişmekle birlikte, en önemli belirti harekette ve yüklenmede artan ağrıdır.


Eklemde tutukluk hissi, eklem sertliği, şişlik, eklem hareketleri sırasında ses gelmesi, kas güçsüzlüğü, hareket kısıtlanması ve eklemlerde şekil bozukluğu görülebilir. İleri dönemlerde günlük aktivitede zorlanma sonucu sosyal ve psikolojik sıkıntılar gelişebilir.”

“Tedavi yöntemi, hastaya yönelik olmalı”

Kıkırdak dokusunun yapısal ve kendini yenilememe özellikleri nedeni ile günümüzde eklem aşınmasını tümüyle iyileştiren, oluşumunu engelleyen ve ilerlemesini durduran tam bir tedavi olmadığını söyleyen Prof. Dr. Semih Gür;

“Tedavide amaç; ağrının ortadan kaldırılması, eklem hareketlerinin düzeltilmesi, yaşam kalitesinin artırılması ve hastalığın ilerleme sürecinin yavaşlatılmasıdır. Bunun içinde cerrahi olmayan ve cerrahi yöntemler kullanılır” dedi.

Tedavi yöntemlerinin cerrahi dışı ve cerrahi tedaviler olarak gruplandırıldığını ifade eden Prof. Dr. Semih Gür, şu bilgileri verdi:

“Cerrahi dışı tedaviler; zayıflama, egzersiz -kas güçlendirme, eklem hareketleri -Fizik tedavi, ortopedik – tabanlık, baston, brace, atel – malzemeler ile ilaç tedavisi şeklindedir.

İlaç tedavisinde, ağrı kesici/antiromatizmal ilaçlar, destekleyici kıkırdak koruyucular (glukozamin, kondroitin sülfat, kollajen, bitkisel ajanlar) eklem içi enjeksiyonlar, kıkırdağı yenilemeye yönelik kullanılan PRP, kök hücre uygulamalarıdır.”

Cerrahi tedavi ise, artroskopik girişimler, kıkırdak uyarıcı işlemler, kemik düzeltme operasyonları ile protez uygulamalarıdır.


“Tedavide en önemli nokta hastaya ve hastalığa yönelik yöntemin kullanılmasıdır. Eklem aşınmasının nedeni, derecesi, olduğu yer, hastanın yaşı, mesleği, beklentisi, daha önceki tedaviler gibi birçok faktöre bağlı olarak değişlik gösterir.”

Eklem ağrısı ve kas zayıflığı nedeni D vitamini eksikliği olabilir


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.