Ekmek üretimi zam olmazsa 1 hafta içinde durabilir!

İTO Meclis Üyesi olan Sultan Selim Şimşek: “İflaslar başladı. Ekmek fiyatı 1,50 TL olmazs bir hafta içinde ekmek üretimi durabilir…”

Ekmek fiyatları üstünden yaşanan tartışmalar devam ediyor. Fırıncılar İstanbul’da 3 yıldır 250 gram ekmeğin 1.25 TL olduğunu söyleyerek bunun sürdürülebilir olmadığını ifade ediyorlar.

Hükümet kanadı özellikle enflasyonla mücadele sürecinde ekmeğin fiyatının değişmemesi konusunda kararlı. Fırıncılar ise zam yapılmaması halinde 1 hafta içinde ekmek üretiminin durdurulabileceğini kaydediyor.


İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) ekim ayı meclis toplantısında ekmek fiyatları ile ilgili bir maddenin oylanmasının ardından gerginlik çıktı. 250 gram ekmeğin azami 1.25 TL olmasını içeren maddenin oylanması sırasında reddeden yaklaşık 40, kabul eden 5-6 kişi olmasına rağmen iç tüzük gereği madde kabul edildi.

İTO’nun iç tüzüğüne göre oylama sırasında salonda bulunup, oy kullanmayanlar maddeyi kabul etmiş sayılıyor. Oylamanın hemen ardından ise birçok meclis üyesi duruma itiraz ederek salonu terketti. Fuaye alanında toplanan meclis üyeleri maddenin iptali için imza topladılar.


“Ekmeğin en az 1,50 TL olması gerekiyor”

Ekmeğin fiyatlarının 3- 4 yıl öncesiyle aynı olduğunu hatırlatan İTO Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi’nden İTO Meclis Üyesi olan Sultan Selim Şimşek, son 3 ayda bütün girdilerine yüzde 40- 60 zam yapıldığını vurguladı. Fırınların yüzde 90’ının doğalgaz ile üretim yaptığını kaydeden Şimşek, doğalgaza gelen zamların ardından maliyetlerinin şiştiğine işaret etti.

Fırıncıların ekmeği çıkaramaz duruma geldiğine dikkat çeken Şimşek, şöyle devam etti:

“Fırıncılar en fazla 1 hafta daha dayanır. Sonra halk tipi dediğimiz ekmek çıkmaz. Zabıtalar baskınlar yapıyor fırınlara. Zannediyorum ki yakında cezalar da gelecek. Zam yapan fırınlar var. Cezalar geldiğinde mali sorun daha da büyüyecek. Çeşit ekmekte bir problem yok ama yüzde 80 somun ekmekler tercih ediliyor.

“Ekmeği bulamama durumunda kalınabilir”

Halka ucuz ekmek yedirelim derken ekmeği hiç bulamama gibi bir problemle karşı karşıya kalınacak. Ekmek şu an en az 1.50 TL olmalı. Bu para kazandırmaz ama mevcut durumu idare eder. Bir ekmeğin görünen maliyetleri 1.25 TL. Amortisman, tazminatlar, lojistik gibi masraflar hesaplanmıyor. Bununla enflasyonla mücadele edilmez.”

“Kar istemiyoruz ama zarar da edemeyiz”


Şimşek, 250 gramlık somun ekmeğin 1.25 TL olmasının sürdürülebilir olmadığını vurguladı. Fırıncıların bu fiyatlarla ay sonunu getirmesinin bile mümkün olmadığını anlatan Şimşek, “İflaslar başladı. Fırıncı daha önce elde ettiği birikimleri, gayrimenkulleri satarak süreci idare etmeye çalışıyor. Fırıncıdan fedakarlık isteniyor. Fedakarlık kârdan edilir. Kâr istemiyoruz ama zarar edilmemesi için biz Hükümetten yardım bekliyoruz” dedi. (Sercan Akıncı / Dünya)

Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Konsolosluğunda öldürüldüğüne dair kanıt


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.