Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na Suriyeli tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Biz geldiğimizde Suriyelileri ülkelerine geri göndereceğiz” sözlerine sert tepki gösterdi. Erdoğan, “Onlar teröristlerle el ele yürümüş olabilirler ama biz rahmet erleri ile yürürüz. Bay Kemal sen onlarla yürümeye devam et, biz mazlumlarla mağdurlarla yürümeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Erdoğan Kılıçdaroğlu Suriyeli tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜGVA Genel Merkezi’nin açılışında konuştu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İngiltere’deki konuşmasında yer verdiği “Biz geldiğimizde Suriyelileri ülkelerine geri göndereceğiz” ifadelerine tepki gösteren Erdoğan şöyle konuştu:

“Ana muhalefet lideri İngiltere’de ne diyor? ‘Biz geldiğimizde Suriyelileri ülkelerine geri göndereceğiz’ diyor. Ensar ile muhacir nedir bu bilmez. Bunlar her zaman zulümle iç içe olmuşlardır. Onlar teröristlerle el ele yürümüş olabilirler ama biz rahmet erleri ile yürürüz. Bay Kemal sen onlarla yürümeye devam et, biz mazlumlarla mağdurlarla yürümeye devam edeceğiz.”


“Gençler ile hayalleri arasındaki engelleri kaldırmaya gayret ediyoruz”

Ülkenin bilgi temelli gelişimine katkıda bulunmak için astronomi, uzay bilimleri ve teknolojilerini, hidrojeoloji mühendisliğini, tohum bilimi ve teknolojisini, veterinerlik fakültelerini YÖK başarı bursları kapsamına aldıklarını anlatan Erdoğan, gençler ile hayalleri arasındaki engelleri kaldırmaya gayret ettiklerini, bunu da gençlerin özgürlük alanlarını genişleterek, onların kendilerini serbestçe ifade edebilecekleri, düşüncelerini hayata geçirebilecekleri bir iklimi ülke genelinde tesis ederek yapmaya çalıştıklarını kaydetti.

“Millet olarak yeni bir dönemin arifesinde bulunuyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millet olarak yeni bir dönemin arifesinde bulunuyoruz; bu dönemin adı, yeniden diriliş, yeniden şahlanış dönemidir.” ifadelerini kullandı.

“Bu dönem büyük Türkiye idealimizi pratiğe dökme dönemidir”

Erdoğan, “Bu dönem büyük Türkiye idealimizi pratiğe dökme dönemidir. Bunun bir yanı coğrafyamızla ilgilidir ama bu asla yayılmacı bir ideal değildir.” dedi.

“Onlar kollarında teröristlerle beraber Ankara’dan İstanbul’a yürüyebilirler.” diyen Erdoğan, “Biz ise rahmet erleriyle şefkat erleriyle yürürüz, yürümeye de devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.


“Bize yapılanların hiçbirini biz başkalarına yapmadık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çoğu zaman haksızca, insafsızca eleştirildiğimiz halde bize yapılanların hiçbirini biz başkalarına yapmadık.” ifadelerini kullanarak, şöyle konuştu:

“Son 16 yılda hiç kimsenin, hiçbir vatandaşın, etnik veya dini grubun özgürlük alanı daralmamış ve hayatına müdahale edilmemiştir.”

Kılıçdaroğlu’na yanıt

Ana muhalefet lideri İngiltere’de ne diyor? “Biz geldiğimizde Suriyelileri ülkelerine geri göndereceğiz” diyor. Ensar ile muhacir nedir bu bilmez. Bunlar her zaman zulümle iç içe olmuşlardır. Onlar teröristlerle el ele yürümüş olabilirler ama biz rahmet erleri ile yürürüz. Bay Kemal sen onlarla yürümeye devam et, biz mazlumlarla mağdurlarla yürümeye devam edeceğiz.

Türkiye’de halen 3 milyondan fazla Suriyeli var

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 29 Ağustos 2018 tarihi itibarıyla  açıkladığı rapora göre; Türkiye’deki biyometrik verileriyle kayıt altına alınan Suriye uyruklu mülteci sayısını toplam 3 milyon 552 bin 303 kişi olarak kayıtlara geçti. Bu kişilerin 1 milyon 926 bin 67’si erkeklerden, 1 milyon 626 bin 236’sı ise kadınlardan oluşuyor.

türkiye suriyeli sayısı en çok suriyeli barındıran şehirler iller listesi

İllere göre Suriyelilerin sayısı

Göç İdaresinin 29 Ağustos 2018 tarihli verilerine göre Suriyelilerin en çok yaşadığı 10 şehir ve bu şehirlerdeki Suriyeli yoğunluğu aşağıdaki tabloda yer almaktadır. En çok Suriye uyruklu barındıran şehir 563 bin 963 kişi ile İstanbul. Suriyelilerin en az olduğu şehir ise 31 kişi ile Bayburt. Bayburt’u 42 kişi ile Artvin, 48 kişi ile Tunceli takip ediyor.

türkiye suriyeli sayısı en çok suriyeli barındıran şehirler iller listesi

Suriyelilerin en yoğun olduğu şehirler


Suriyelilerin yerli nüfusa oranla en yoğun yaşadığı il %95,36 ile Kilis. Kilis’te kayıtlı olan mülteci sayısı bir önceki aya göre 684 kişi azaldı. Kilis’te kayıtlı Suriyelilerin sayısı, Türk vatandaşlarının sayısından 6 bin 326 kişi daha az. İstanbul’daki Suriyeli sayısı ise bir önceki aya göre 172 kişi arttı. Suriyelilerin Türk nüfusuna oranla yoğunluğunun en az olduğu şehir ise %0,03 oran ile Artvin. Artvin’i %0,03 ile Giresun takip ediyor.

türkiye suriyeli sayısı en çok suriyeli barındıran şehirler iller listesi
Türkiye’de en çok Suriyeli barındıran şehirler (Kaynak: multeciler.org.tr)

Erdoğan’dan Türkiye’deki üniversitelere ilk 500 tepkisi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.