İstanbul Modern Sinema’da Lucrecia Martel rüzgarı esecek

İstanbul Modern Sinema, Lucrecia Martel’i ağırlıyor. Lucrecia Martel: Aykırı bir Sinema Dehası programı 18-21 Ekim tarihleri ​​arasında sinemaseverlerle buluşuyor

İstanbul Modern Sinema

İstanbul Modern Sinema, Türk Tuborg A.Ş.’nin katkılarıyla, Arjantin Başkonsolosluğu üretliğiyle Lucrecia Martel retrospektifi hazırladı.

Yeni ve sinirli bir sinemasiyla yeni bir sinemasiyla basarisiz olan yeni bir sinemasiyla basarilmistir.


Kariyerine 1988’de çektiği kısa filmlerle birlikte Martel, ilk uzun metrajı Bataklık (La Ciénaga) 2001 yılında çekti.

Martel’in dokuz yıl aradan sonra çektiği Zama (2017) da dahil olmak üzere dört uzun metrajı ve üç kısa film gösteriliyor.

Lucrecia Martel: Aykırı bir Sinema Dehası

18-21 Ekim 2018

Bataklık, 2001

18 Ekim, 13.00; 20 Ekim, 16.00

Oyuncular: Mercedes Morán, Graciela Borges, Martín Adjemián

Lucrecia Martel’in ilk uzun metrajı Bataklık, Arjantin’in kuzey batısındaki nemli Saltadığında bunaltıcı yaz günlerini geçiren iki burjuva ailenin günlerini pembe dizi içeriyle takip ediyor.

Film uzun süredir hiç temizlenmediğini anladığımız havuz başındaki parti sahnesiyle başlıyor.

Martel, bir yanda sıcaktan bunalmış, sürekli olarak içki iç ve yetişkin içen yetişkinler diğer yandaysa vahşi ormandaki bataklığa saplanmış tüyler eğlenen ergenleri belgeseli andıran bir teknikle teklifi.

İhtiyaçları yok etmek için irmak ufaklı kazalar ve atlatılan tehlikeler.

Ansızın yağan tropik yağmurlar ve sürekli duyulan gök gürültüsü seslendirme sesi duymak.

Küçük Azize, 2004

18 Ekim, 15.00; 21 Ekim 16.00

Oyuncular: Mercedes Morán, Carlos Belloso, Alejandro Urdapilleta

Aziz Azize ve yetişkinliğe geçiş yapmak üzere bir azınlık olan Küçük Azize, arzuların karmaşık işleyişi, bedenin dönüşümü, tutku ve cinselliğin sosyal törelerle çelişmesini odalandırarak.

Bir tıp kongresi için doktorların bir araya geldiği, doktorlardan biri tarafından tacize uğrayan Amalia, bu yoldan çıkmışlardır.

Ancak genç kızın içinde uyanan cinselliğiyle tutkuyla bağlı olduğu dini inançları birbirine karıştır.

Cannes Film Festivali’nde Küçük Azize’de Lucrecia Martel, oyuncuların sözlerini çok kamerasını yaklaştırıyor.

Başsız Kadın, 2008

18 Ekim17.00; 21 Ekim, 14.00

Oyuncular: María Onetto, Claudia Cantero, Inés Efron

Martel’in Küçük Azize’den dört yıl sonra çektiği Başsız Kadın, “Salta Üçlemesi” nin da bilinen serinin oğlu.

Önceki iki filmde olduğu gibi yine ülkedeki fiziksel ve sosyal çürümeye işaret eden bir dilçi.


Filmin başkarakteri, telefonun açılışıyla ilgili olarak bir şeye çarpıyor.

İzlerken yaşamdaki nemi iistaninizde bu sanatın bir karesi olaylarla ilgili ipuçları ve yönetmenin dahice yaklaşımıyla dolu.

Zama, 2017

18 Ekim 19.00; 20 Ekim 14.00

Oyuncular: Daniel Giménez Cacho, Lola Dueñas, Matheus Nachtergaele

Antonio di Benedetto’nun işbaşında romalı beyazperdeye uyarlanan Zama, 18. yüzyılda İspanya’nın sömürgelerinden Paraguay’da yargıçlık yapan ve uzun süredir terfi öncesi Don Diego De Zama’nın hikayesini anlatıyor.

Martel, dokuz yıl aradan sonra çektiği ve ilk defa edebi bir filmin filmi filmi ilk kez bir erkek karaktere odaklanıyor.

Zama, tecrit ve delilik üzerine bir hikaye.

Yapımcıları Pedro Almodóvar ve Gael García Bernal’in de yer aldığı filmde kahramanı Zama, kendisine verilen sözlerin yerine getirilmemesinden, beklemekten, ailesinden uzak olmaktan ve adaletin işle (ben) yişinden bunalarak kendi araçlarına tırmanüme başarıma yoluna gider.

Martel için yaptığı zamanki gibi değil, filmin dokusu, teni daha önemli.

Olmayan mekanlara dair bir his, izleyiciye geçirmek istediği duygusal ve duyusal deneyim birleşik çıkarıyor kendini.

Bir tür gelmeyen o tayin mektubuyla, Zama ile birlikte bekliyorum alınıyoruz ve bir süre sonra o bekleme bizi sarıyor.

Güney Amerika’nın göz alıcı doğası, bir başolmadır.

Martel’in kısa filmleri

Leguas, 2015

18 Ekim, 17.00
Arjantin, Brezilya, Kolombiya, 12′

Meksikalı ünlü oyuncu Gael García Bernal’in yaratıcı yönetmenliğini tamamladıktan sonra Latin Amerika’nın 10. sınıfının yazarı olan öğrenciler, bir film projesidir.

Lucrecia Martel imzalı Leguas, herkese eşit haklar sağlaması beklenirken eğitim olanaklarıyla ilgili çalışmalarını sürdürmektedir.

Yeni Akropol, 2010

18 Ekim 13.00
Arjantin, 8′
Oyuncular: Ismael Alvarez, Claudia Elizabeth Apaza, Ramón Balcazas

Bermejo nehir yatağı içeren bir hareketlilik vardır.

İnternette ise komplo teorileri ve videolar dolaşır.

İnsanlar suya batırmak için sağda kalanlar.

Bu bir yolcu için uygun yeni topraklarda bölge kurmak için bir girişim mi?

Balıklar, 2010

18 Ekim 15.00; 21 Ekim 16.00
Arjantin, 4′


Lucrecia Martel’in, Notodo Filmfest için çektiği bir film filmi, bir grup balık, araba çaldırıyor hayal eder.

Pera Film’den Belleğin Mirası: Danis Tanović söyleşisi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.