Mekanik bel ağrısının 5 önemli nedeni nedir?

Bel ağrısı nedeni nedir? Yapılan araştırmalara göre insanların yüzde 80’i hayatlarında en az bir defa ciddi bel ağrısı çekiyor.

bel ağrısı nedenleri

Vücudun önemli yükünü kaldırma görevini üstlenen bel bölgesinde ortaya çıkan ağrılar kendi içerisinde oluşumlarına göre gruplara ayrılmaktadır. Günlük zorlayıcı aktivitelerin de etkisiyle birçok insanda mekanik bel ağrısı oluşabilmektedir. Mekanik bel ağrısının 5 önemli nedeni nedir?

Öne eğilmek, yerden bir şeyi kaldırmak, dönmek, uzun süre ayakta durmak ve yürümek gibi günlük aktivitelerle şiddetlenebilen bel ağrılarına “mekanik bel ağrısı” denildiğini belirten Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Kaptanoğlu hastalığın 5 önemli sebebini açıkladı.


1) Gerilme ve Zorlanma Ağrıları:

Mekanik bel ağrılarının en sık sebebidir. Gerilme ve zorlanma ağrıları vücudumuzda kemikleri ve kasları birbirlerine bağlayan ligaman(doku bantları) ve bağların fazla gerilmesi hatta yırtılması sonucu olabilir.

Zorlanmanın olduğu yer her zaman tespit edilemeyebilir. Ağrı keskin, künt, yakızı yada bıçaklayıcı tarzda olabilir. Çok kısa sürede geçebileceği gibi genellikle haftalar, bazen de aylar sürebilir.

2) Bel Fıtığı:

Omurlarımız arasındaki disk şeklindeki kıkırdağın yırtılarak içeriğinin komşu sinirlere baskı yapmasıdır. Bu sinir basısı neticesinde bacağa ve ayağa inen ağrı meydana gelebilir.Ağrıya bacakta ve ayakta güç kaybı, his kaybı, uyuşma ve iğnelenme eşlik edebilir. Şikayetler fıtığın bası yaptığı sinire göre değişiklik gösterebilir.


3) Belde Dar Kanal:

Genellikle ileri yaşlarda görülür. Belde omurganın içinde omurilikten aşağıya doğru inen sinir liflerinin bel bölgesinde sıkışması ile karakterizedir. Bu bölgede sinir kanalının etrafı omurga kemikleri, eklemleri, ligamanlar(doku bantları) tarafından oluşturulmuştur.

Bu yapıların zaman ile kireçlenme gibi çeşitli nedenlerle kalınlaşması, içinden geçen sinirleri sarmalayıp sıkıştırabilir. Bunun neticesinde özellikle yürürken ortaya çıkan yada artan her iki bacak ağrısı, bacaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi olabilir.

4) Bel Kayması:

Bir omurun diğer bir omur üzerinde kaymasıdır. Bel ağrısı öncül yakınım olabileceği gibi, bel fıtığı ya da dar kanal yakınımlarına da neden olabilir.

5) Omurga Kırıkları:


İleri yaşlarda basit düşmelere bağlı bel omurga kırıkları genellikle osteoporoza bağlıdır ve mekanik bel ağrısına neden olabilirler. Omurga kemik mineralleri ve gücü ileri derecede azalmışsa, bu kırıklar ağırlık kaldırırken ya da öne eğilirken dahi olabilir. Kırıklar neticesinde ani ve çok şiddetli ağrılar meydana gelebilir.

Şiddetli bel ağrısı rahatsızlığından bu önerilerle kurtulun


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.