Türkiye’de ruhsatsız silah kullanımında korkunç tablo!

Türkiye’de ateşli silahlarla işlenen suçlar her geçen gün artarken, bireysel silahlanma da küçük yaşlara kadar indi. Rakamlarla Türkiye’de ruhsatsız silah kullanımında korkunç tablo!

ruhsatsız silah

Türkiye’de bireysel silahlanmanın kolay, hızlı ve örgütlü olabildiğini söyleyen ceza hukukçusu Doç. Dr. Hasan Sınar; “Av sektörü dahil olmak üzere ateşli silahların satışına ciddi kısıtlamalar getirilmeli ve bireysel silahlanma durdurulmalıdır” dedi.

Ateşli silahlarla 10 yılda 180 bin üstünde suç işlendi

Türkiye’de son 10 yılın suç istatistiklerine bakıldığında, ruhsatlı ateşli silahlarla 25.547 suç işlenmişken, ruhsatsız ateşli silahlarla ise 159.123 suçun işlendiğini ifade eden Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Sınar, özellikle ruhsatsız ateşli silahlara ilişkin cezai yaptırımların yeterli olmadığını söyledi.


Ruhsatsız silahlara internette ulaşmak çok kolay

Ruhsatlı silah temininin zor olduğu için bu silahlarla işlenen suçların oranının çok düşük olduğuna dikkat çeken Sınar, “Ruhsatsız silahlara ulaşmak çok kolay, internette dahi bunların satışları yapılıyor. Ruhsatsız biçimde elde edilen ateşli silah yakalansa bile cezası çok düşük. Neredeyse tüm vakıalarda silahın müsaderesinin yanında, sadece düşük bir para cezası uygulanıyor ve bundan dolayı kimse hapse girmiyor” diye konuştu.

Ruhsatsız silahı olan kişilere ağır cezalar uygulanmalı

Ruhsatsız silah sahibi kişilere uygulanan cezaların caydırıcı olmadığını vurgulayan Sınar şöyle konuştu:

“Cezai yaptırımlar caydırıcı olmadığı için bu durum bir sektör haline dönüştü. Ruhsatsız silah kişide ele geçirildiğinde ağır yaptırımlar uygulanması gerekiyor. Para cezasıyla bunun önüne geçilemez.

Ruhsatlı silah edinmek nasıl zorsa havalı tüfek, av tüfeği gibi silahlara ulaşmak da zorlaştırılmalı çünkü onlarla da can yakabiliyorsunuz. ‘Silahı ruhsatla alamıyorum, o halde ruhsatsız bir silah edineyim’ diyen insanlar yakalandığı zaman çok ağır cezalara maruz kalacağını bilmeli.

Cezai yaptırımlar çok düşük

Şahsi fikrim, caydırıcılık için bu konu hiç mahkemeye bile intikal etmeden, doğrudan idari bir merci tarafından en az 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabilmesi ve bunun yasal alt yapısının oluşturulması gerekir.

Şu an ruhsatsız silahla yakalanan kişi bin liranın altında bir ceza ödeyerek bu durumdan kurtulabiliyor. Ama aynı kişi 100 bin lira ceza ödeyeceğini bilse ruhsatsız silaha yönelmez.”


“İnternet satışlarını önlemek için sorumluluk BTK’ya düşüyor”

Ceza hukukçusu Hasan Sınar, internet üzerinden taksitle silah alışverişi yapılabildiğini ve alışveriş yaşına engel konulamadığını söyledi. 11 yaşındaki çocukların bile internet üzerinden kolayca silah temin edebildiğini dile getiren Sınar şöyle konuştu:

“Bu durumun önlenmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) büyük sorumluluk düşüyor. İnternetten satışları da engellemek gerekiyor ancak kesinlikle engellenemiyor.

BTK, cinsellik içeren materyalleri önleme konusunda idari tedbir uygulayarak güçlü bir irade ortaya koyuyorsa; av malzemeleri başta olmak üzere  bu gibi ateşli silahların da satışına da izin vermemesi, bunu yapan internet sitelerine erişimi engellemesi gerekiyor.

Yasal altyapısı oluşturularak bu sitelere yüklü para cezalarının uygulanması da ciddi bir caydırıcılık yaratır. Bugün bütün sorun internet ortamındaki ateşli silah satışının cezasız kalmasından kaynaklıyor.”

“Aileler çocuklarının internet kullanımını denetlemeli”

Bireylerin internet kullanımının ise kurumlar tarafından denetiminin zor olduğunu ve özellikle ailelerin çocuklarının internet kullanımını denetlemeleri gerektiğine dikkat çeken Sınar;

“Aile çocuğun internet üzerindeki iletişimini bir ölçüde denetleyebilmeli. Kiminle konuştuğunu, ne oynadığını biliyor olması gerekli. Çocuğa ailelerin gerekli özeni göstermesi gerekiyor. İnternetin nasıl zararlı sonuçlara yol açacağı ön görülemediği için bu konuya gereken özen gösterilmiyor.

Ateşli silahların yol açtığı zararlar konusunda ise bir farkındalık yaratabilmek için, ilgili kurumların bir kamu spotu görseli hazırlayıp, bütün ulusal medyada ailelerin dikkatli olmalarına yönelik çarpıcı görselin yayınlanması etkili olabilir.


Ateşli silah kullanımının can yakan, toplum güvenliğini tehdit eden ve önlenmesi gereken bir sorun olduğuna ilişkin, kamu otoritesi tarafından farkındalık yaratıcı bir irade ortaya koyması gerekli.”

Ruhsatsız silah taşımanın cezası caydırıcı değil!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.