Adil kullanım kotası (AKK) kalkıyor mu? Ulaştırma Bakanı açıkladı

Daha önce söz verilen ancak kaldırılmayan internette Adil Kullanım Kotası (AKK) ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’dan açıklama geldi.

Adil kullanım kotası (AKK) kalkıyor mu? Ulaştırma Bakanı açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’dan internet kullanıcılarını ilgilendiren bir açıklama geldi. Cahit Turhan, internet kullanımında uygulanan adil kullanım kotası ile ilgili olarak, “2019 yılında kaldırılacak” dedi. Önceki Ulaştırma Bakanı Ahmet Aslan, AKK uygulamasının Aralık 2018’de tamamen kaldırılacağını açıklamıştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “Mevzuatı da kullanıcılara işletmecilerin bazı uygulama esnasındaki abonelerinden haksız olarak almayı düşündüğümüz kapıları kapatmaya çalışıyoruz. Bunları belli süre içinde mevzuatta da oluşturarak uygulamaya koyacağız. 2019 değişik dönemlerinde koyacağız” dedi.


E-devlet kullanımı 40 milyona ulaştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, adil kullanım kotası ile ilgili basın mensuplarının sorularını cevapladı. Turhan, e-devlet kullanımının 40 milyona ulaştığını hatırlatan gazeteciye, “Elektronik haberleşme, internette, ileatişimde her gün büyük bir gelişme var. Mevzuatı da kullanıcılara işletmecilerin bazı uygulama esnasındaki abonelerinden haksız olarak almayı düşündüğümüz kapıları kapatmaya çalışıyoruz. Bunları belli süre içinde mevzuatta da oluşturarak uygulamaya koyacağız. 2019 değişik dönemlerinde koyacağız” diye konuştu.

Adil kullanım kotası (AKK) nedir?

Adil kullanım kotası, internet kullanıcılarının internet kullanımı esnasında yoğun veri trafiğinden etkilenmemesi için ve oluşabilecek teknik problemleri engellemek amacıyla uygulanan planlanmış uygulamalar bütünüdür.

Adil kullanım kotası dahilinde, kullanıcılar belirli bir limite kadar indirme işlemi uygulayabilir. İzin verilen limitleri dolduğunda ise internet hızında düşüş yaşanır. Örneğin standart olarak 20 mbps hız ile internet kullanan bir kullanıcı, kendi hizmetinde izin verilen 10 GB’lık veri indirme limitini aştığında internet hızı 3 mbps’a düşürülür ve bir sonraki sıfırlanma süresine kadar 3 mbps hız kullanır.

Geçen yıl değişiklik yapılmıştı

İnternet üzerinden sık indirme yapan kullanıcıların bütçesini etkileyen adil kullanım kotası uygulamasıyla ilgili 1 Mayıs 2017 itibariyle BTK tarafından değişiklik yapılmıştı.


Gece 02:00 ve sabah 08:00 arasındaki veri kullanımı ve indirme işlemleri AKK kapsamında değerlendirilmîyor. BTK tarafından yapılan düzenlemeyle Adil Kullanım Kotası (AKK) aşıldıktan sonra internet kalitesini 3 Mbps hızına indiren uygulama değişmişti.

Adil kullanım kotası, önceki dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından 2018 Aralık ayında tamamen kaldırılacağı açıklanmıştı.

Türkiye’nin yarısından fazlası Facebook kullanıcısı

Küresel internet raporunun 2018 yılı Ekim verilerine göre: Türkiye’nin Facebook kullanıcı sayısının 43 milyon, Instagram 37 milyon, twitter ve snapchat kullanıcılarının ise 9’ar milyona yaklaştığı görüldü. Böylece Türkiye’de Facebook kullanıcı sayısı 43 milyon olarak belirlenirken, Instagram kullanıcı sayısı 37 milyon, Twitter ve Snapchat kullanıcı sayısı ise yaklaşık 9 milyon olarak görüldü.

Türkiye sosyal medya kullanımında dünya üzerinde önemli bir yere sahip iken, Facebook bazında dünya genelinde 9’uncu sıraya yerleşti.


Twitter’da ise 8,8 milyon kullanıcısı olan Türkiye, dünya genelinde 5’inci sırada görülürken, Linkedin‘de 6,9 milyon kullanıcı sayısıyla 15’inci; Snapchat‘te ise 8.5 milyon kullanıcı sayısıyla 10’uncu sırada yer aldı.

AKK ile 46 milyon internet abonesi aldatılıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.