Aralık ayında Asgari Ücret Komisyonu ile devlet arasında görüşmeler yapılacak ardından ortak karar açıklanacak. Sendikalar 2019 yılı Ocak ayında asgari ücretin 2 bin TL olmasına yönelik açıklamalarda bulunuyor. İşte asgari ücret hakkında son gelişmeler…
Asgari ücretli için kriz gittikçe derinleşiyor. Vergi yükü, sürekli yükselen enflasyon asgari ücretlinin belini bükmüş durumda. Sendikalar kamuoyu oluşturmak için çalışmalarına başladı. Asgari ücret komisyonu ile hükümet Aralık ayında bir araya gelecek ve yıl sonunda karar açıklanacak. Bu sene en çok telaffuz edilen rakam 2 bin lira…
Kılıçdaroğlu: 2 bin TL olması gerekir
CHP lideri Kılıçdaroğlu da asgari ücretin 2 bin lira olması gerektiğini açıkladı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, asgari ücret konusunda öteden beri duyarlılıkları olduğunu belirterek, asgari ücret 900 TL civarındayken kendilerinin net 1500 TL olmasını istediklerini söyledi. Kılıçdaroğlu hükümetin kendilerine ‘1500 TL olmaz, bunu yapamazsınız’ dediklerini ileri sürerek şöyle konuştu:
“Biz bütün belediye başkanlıklarımız da asgari ücreti net 1500 TL yapmıştık. Belediyeler daha küçük ekonomileri olan kuruluşlar. Bir belediye bunu uyguluyorsa herhalde devleti yönetenlerin de elinde çok büyük imkanlar var ve bunu uygulamaları gerekirdi. Türk-İş Başkanı’nın 2 bin TL olması konusunda bir düşüncesi var. Ama bizim düşüncemizde daha önceki seçim bildirgemizde de söylediğimiz gibi asgari ücretin 2 bin 200 TL olmasıydı.”
Asgari ücretten vergi alınmasın talebi
Türk-İş Konfederasyonu, ücretli çalışanlar üzerinde ağır vergi yükü bulunduğunu belirterek, “Asgari ücretle çalışan işçilerin ücret gelirlerinin tamamının, asgari ücretin üzerinde ücret alan işçilerin ise gelirlerinin asgari ücret miktarı kadar olan kısmının vergi dışı bırakılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.” görüşünü paylaştı.
Türkiye’de ücretli çalışanlar üzerinde ağır vergi yükü bulunduğuna, gelir ve kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte ikisinin ücretlilerce ödendiğine işaret edilen yazıda, “İşçiler üzerindeki vergi baskısı, özellikle ‘özel indirim’ tutarının kalkması, ardından ücretliler lehine olan ayırım ilkesinden vazgeçilerek vergi tarifesinin teke indirilmesi ve çalışanların üçüncü dilimdeki gelir vergisi tarifesine uygulanan vergi oranının yüzde 20’den yüzde 27’ye yükseltilmesi gibi nedenlerle artmıştır. İktisat öğretisinde ‘sabit gelirli’ olarak tanımlanan ücretliler, vergi politikalarıyla ‘azalan gelirli’ haline gelmiştir.” değerlendirmesinde bulunuldu.
İYİ Parti’nin ‘asgari ücretlilerden vergi alınmasın’ teklifi AK Parti ve MHP’lilerin oylarıyla reddedildi
İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan’ın “Asgari ücretliden vergi alınmasın” şeklinde verdiği araştırma önergesi AK Parti ve MHP’lilerin oyları ile reddedildi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, 14 Kasım Çarşamba günü TBMM Başkanlığı’na asgari ücretli çalışanların gelir seviyelerinin iyileştirilmesi için gereken incelemenin yapılması ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla araştırma önergesi vermişti. Asgari ücretle çalışanlardan vergi alınmamasına yönelik verilen önergede şu ifadeler yer aldı:
“İş gücünün önemli bir kısmını oluşturan ancak refah seviyesi açısından beklenen noktada bulunmayan asgari ücretli çalışanların gelir seviyelerinin iyileştirilmesi için ücretleri üzerinden alınan her türlü vergiden muaf tutulmaları gerekmektedir. Bu kapsamlı çalışmanın temelini oluşturması ve asgari ücretli çalışanlarla ilgili detaylı bilgi havuzuna ulaşılması amacıyla; Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105 maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”
AK Parti ve MHP’lilerin oyları ile reddedildi
İYİ Parti’li Lütfü Türkkan’ın “Asgari ücretli çalışanların gelir seviyelerinin iyileştirilmesi ve asgari ücretten vergi alınmaması için gereken tedbirlerin alınması” ile ilgili araştırma önergesi AK Parti’nin ret, MHP’nin çekimser oyu ile reddedildi.