Bitcoin’den şok düşüş: 4 bin doların altına geriledi!

Kripto para birimleri piyasalarındaki genel düşüş eğilimi devam ederken, 65 milyar 403 milyon dolarlık piyasa hacmiyle piyasanın belirleyicisi Bitcoin 4,000 dolar düzeyinin altına geriledi.

bitcoin ne kadar?

Kripto para birimleri piyasalarına ilişkin çeşitli yaptırım ve kısıtlama haberlerinin ardından 15 Kasımda Bitcoin piyasa değeri Ekim 2017’den bu yana ilk kez 100 milyar dolar düzeyinin altına gerileyerek, 96.17 milyar dolara kadar inmişti.

ABD merkezli Chainanalysis araştırması sonuçları, perakende ödemelerde Bitcoin kullanımının Eylülde yüzde 80 gerilediğini ortaya koyması ve piyasadaki düşüşün etkisiyle Bitcoin son 24 saatte yüzde 14.50’lik bir düşüşle 3,712 dolara geriledi ve piyasanın yüzde 54.3’ünü oluşturdu.


Toplam 2,071 adet kripto para biriminin oluşturduğu piyasanın en yüksek hacimli 10 kripto para birimi arasından ise son 24 saatte yüzde 22.58 ile en çok Stellar gerilerken, en büyük 100 arasından ise yüzde 3.42, yüzde 2.48, yüzde 0.94, yüzde 0.28 ve yüzde 0.17 ile sırasıyla yalnızca ODEM, MobileGo, Dai, TrueUSD ve Paxos Standard Token yükseldi.

Piyasa genelinde etkili olan düşüşle piyasa hacmi, Eylül 2017’den bu yana ilk kez olmak üzere 120 milyar doların altına gerileyerek 118 milyar 926 milyon dolara indi. Piyasadaki 24 saatlik işlem hacmi de 15 milyar 734 milyon dolar olarak hesaplandı.

Bitcoin’in kayıpları hafta sonu işlemlerinde sertleşerek, 2018 yılındaki çöküşü kripto parada tüm zamanların en kötü ayı piyasası olmaya yaklaştırdı.


Bitcoin daha düşecek mi?

Sadece on yıl önce yaratılan dijital para Bitcoin, Pazar günü Bitstamp fiyatlarına göre 3,475 dolara kadar geriledi. Bitcoin, Pazartesi günü TSİ 11:00’de 3,973.02 dolar ile Aralık zirvesinin yaklaşık yüzde 75 altında işlem gördü.

Bitcoin’in Aralık’tan bu yana kaybı, 2011 yılındaki yüzde 93 ve 2013 – 2015 yıllarındaki (Tokyo merkezli kripto Borsası Mt. Gox’un çöküşü esnasında) yüzde 84’lük düşüşüne yaklaştı. Dolar cinsinden verdiği hasar ise çok daha yüksek oldu: coinMarketCap.com tarafından takip edilen kripto paraların değeri, zirveden beri 700 milyar dolardan daha fazla düştü.

Bitcoin’deki sert düşüşe rağmen boğalar, kurumsal yatırımcılardan gelecek talebin yükseliş tetikleyeceğini düşünüyor. Buna karşın büyük fon yöneticilerinin çoğu platform güvenliği, piyasa manipülasyonu ve regülasyona dair risklere ilişkin endişelerin etkisiyle kripto paralardan uzak duruyor.

Hong Kong’da bulunan kripto para dealer şirketi OSL’den Ryan Rabaglia, telefon mülakatında “Satış dalgası kilit önemdeki az sayıda katılımcıyı gerçekten test ediyor.” dedi ve destek için kurumsal yatırımcıların piyasaya adım atmasına ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.


En yüksek hacimli 10 kripto para birimindeki değişiklikler:

  • Bitcoin yüzde 14.50
  • Ripple yüzde 16.48
  • Ethereum yüzde 15.23
  • Bitcoin Cash yüzde 20.05
  • EOS yüzde 13.43
  • Stellar yüzde 22.58
  • Tether yüzde 0.54
  • Litecoin yüzde 12.94
  • Monero yüzde 16.91
  • Cardano yüzde 19.68 düştü.

Bitcoin (BTC) ve Blockchain yatırımı nereye gidiyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.