Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, İstanbul’da boğaz köprülerinin çok uzun sürmeyecek bir zaman diliminde çift taraflı ücretlendirileceğini ileri sürdü.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün çift taraflı ücrete tabi olduğunu belirten Kahveci, Avrasya Tüneli’nin de aynı şekilde çift taraflı ücretli olduğunu hatırlatarak yazısında şu ifadelere yer verdi:
“İstanbul’da boğaz köprüleri çok uzun sürmeyecek bir zaman diliminde çift taraflı ücretlendirilecektir. YSS Köprüsü çift taraflı ücrete tabi. Avrasya Tüneli aynı şekilde çift taraflı ücrete tabi.
Zaten bu iki köprü+tünel geçişi ve Osmangazi Köprüsüne Hazinden yapılan garanti ödemeleri nedeniyle Demirel ve Özal’ın yaptırdığı köprülere de fahiş zam yapıldı.
Son iki yılda Süleyman Demirel’in ve Turgut Özal’ın devletin kaynakları ile ucuza yaptırdığı köprülerin geçiş fiyatı 3.40 TL’den 8.75 TL’ye yükseltildi.
Sadece iki yılda, neredeyse hiçbir gideri olmayan bu iki köprüye neden yüzde 157 zam yapılır?
Her ne kadar eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve yeni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan bu köprü ve otoyollara yapılan Hazine garantisi ödemelerinin 3 yıl, bilemedin 4 yılda biteceğini açıklasa da, bu konuda mevcut araç sayısı vs. hiçbir yeni gelişme yoktur. Kısaca özel sektöre çok yüksek Hazine garantileri ile yaptırılan hizmetlere öyle görülüyor ki, daha uzun süre ödemelerde bulunacağız.
Yine öyle görülüyor ki, özel sektör köprü ve yolları için geçenler 1 akçe öderken, geçmeyenler 3 akçe ödemeye devam edecek.
Ve de muhtemeldir ki, köprülerin Hazine garantileri eski yapılar üzerinden vatandaşa fatura edilerek kapatılmaya çalışılacak.
Muhalefet ne yapar?
Şimdi birkaç soru da toplumun sorunlarının çözümünde iktidara alternatif yollar gösterecek olan muhalefete iletelim.
İstanbul’da büyük araçlara tek bir güzergah zorunlu yapıldı. Alternatif güzergahlara göre ise fiyat farkı çok yüksek.
Acaba bu uygulama ne kadar yasal?
Bakan’ın açıkladığı gibi, herkes gönlüne göre istediği yolu mu kullanıyor; yoksa tek yol yüksek ücretli özel sektöre mi çıkıyor? (Karar)