Yurt dışından getirilen telefonun IMEI kayıt ücretine zam

Yurt dışından getirilen telefonun IMEI kaydı için ödenen harç ücreti 170 TL’den 500 TL’ye yükseltildi.

Yurt dışından getirilen telefonun IMEI kayıt ücretine zam

Yolcu Beraberinde Getirilen Telefon Kullanım Harcı Tutarının Yeniden Belirlenmesine Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ticari amaçlı olmaksızın, yolcuların kendi kullanımları amacıyla yurt dışından getirdikleri telefonların kullanım izni için ödenmesi gereken 170,70 TL tutarındaki harç ücreti 500 TL’ye yükseltildi.

Söz konusu harç, elektronik kimlik bilgisinin (IMEI) kayıt altına alınması işleminden önce ödenecek. Harç ödenmeden kayıt işlemi yapılan ve kullanıma açılan cihazlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından kapatılacak.


Ödenmeyen harç, yüzde 50 fazlasıyla ilk kayıt tarihinden itibaren gecikme zammıyla tahsil edilecek. Söz konusu tahsilat yapılmadan cihaz kullanıma açılamayacak.

Bildiğiniz üzere IMEI kaydı yapılmayan bir telefon, 120 gün kullanılabiliyor. Sonrasında bu cihazı kullanabilmek için gerekli şartları sağlayan bir pasaport sahibinin 170.70 TL’lik harç ücretini ödeyerek kayıt yaptırması gerekiyordu.

Yurt dışından getirilen telefonların IMEI kayıt ücreti 500 TL oldu

Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile birlikte, 170,70 TL olan IMEI kayıt ücreti, 500 TL’ye yükseltildi. Yani, IMEI kayıt ücretine yaklaşık yüzde 300 zam yapıldı.

2 /7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (8) sayılı tarifenin “VIII-Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı” başlıklı bölümünün (1) numaralı fıkrasında yer alan maktu harcı 500 TL olarak belirlenmiştir.

Bu değişiklik sonrasında insanlar yurt dışından telefon satın alırken mutlaka bir kez daha düşünecektir. Zira, 500 TL’lik IMEI kayıt ücreti, yurt dışı ile Türkiye arasında oluşan fiyat farkını büyük oranda ortadan kaldırıyor.

yurt dışından getirilen telefon imei kayıt ücreti

Türk vatandaşı veya turist fark etmiyor!

Diğer yandan yurt dışında yaşıyor olanlar da (yabancı ülke vatandaşları da dahil) Türkiye tatillerinde telefonlarını kullanmak istediklerinde aynı vergiyi vermek zorunda. Kendi telefonunuz ile Türkiye’ye 4 kez giriş yapma hakkınız var. Beşinci girişinizde telefonunuz kapanıyor. Bu yüzden Türkiye’de kullanmak için de ayrı bir telefon almak gerekiyor.

Yurt dışından getirilen telefon ile Türkiye’de satılan telefon arasındaki fiyat farkı ciddi oranda azalacak

iphone xs xr fiyatı ne kadar

KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, değişikliğe ilişkin analizinde, harç ücretlerindeki artış nedeniyle yurt dışından getirilen cep telefonlarındaki fiyat avantajının azaldığını vurguladı. Uçak, artan döviz kurları da dikkate alındığında, yurt dışından bireysel olarak ithal edilen cep telefonları ile yurt içinde satışa sunulan cep telefonları arasındaki fiyat farkının ciddi oranda azalacağı değerlendirmesinde bulundu.

Şirketler tarafından ticari amaçla yapılan cep telefonu ithalatında,TRT Bandrol ücreti, Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi ödeniyor, ödenen bu vergiler fiyat mekanizması içinde tüketicilere yansıtılıyor.

1000 TL telefon için 622 TL vergi

Durum böyle olunca, bin TL değerindeki cep telefonu için ödenen vergileri eşyanın kıymetinin yarısından fazlası olarak göze çarpıyor. Bin TL değerindeki cep telefonu için 622,50 TL vergi ithalat anında tahsil ediliyor.

Yolcular tarafından bireysel olarak ithal edilen bin TL değerindeki cep telefonunun yolculara maliyeti karar öncesinde bin 170,70 TL iken, karar sonrasında bin 500 TL olacak.

Telefon için Pasaport – IMEI kaydı işlemi nerelerde yapılır?

Cep Telefonu veya Sim kart Destekli cihazların kayıt işlemleri e-Devlet üzerinden yapıldığı gibi Operatörler kanalı ile de yapılabilmektedir.

Bu noktada gerek e-Devlet üzerinden yapılacak olan işlemlerin gerekse de Operatör Bayileri üzerinden yapılacak olan işlemlerin Pasaport Sahibi tarafından yapılması gerekmektedir.


Operatör Bayileri işlem için Harç Ücreti dışında ücret talebinde bulunabilmektedirler. E-Devlet üzerinden ise sadece Harç Ücreti ödemesi yapılmaktadır.

2018 – 2019 Pasaport – IMEI kayıt işlemi harç ücreti ne kadar?

IMEI Kayıt İşlemleri için ödemeniz gereken bir IMEI Kayıt Harç Ücreti vardır. Bunun dışında başka bir Resmi Ücret alınmamaktadır.

Ancak Operatör Bayileri tarafından 20 TL ile 100 TL arasında ek bir İşlem Ücreti alınabilmektedir. Buna dikkat etmenizde fayda vardır.

BTK tarafından belirlenen Pasaport – IMEI kayıt ücreti aşağıdaki gibidir:

2015 Yılı 131.50 TL
2016 Yılı 138.80 TL
2017 Yılı 149.20 TL
2018 Yılı 170.70 TL
2018 Yılı (Kasım Ayından İtibaren) 500 TL

Pasaport – IMEI kayıt işlemi ne kadar sürede yapılmalı?

BTK tarafından yapılan son güncellemeler ile bu süre 120 Gün – 4 Ay olarak güncellenmiştir. Bir cihaz Türkiye’de sim kart takıldıktan sonra 120 Gün boyunca Aktif olarak kullanılabilir. Sonrasında ise cihaz kapanacaktır ve IMEI Kayıt İşlemi yapılması gerekecektir.

Bir pasaport için de Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 120 Gün – 4 Ay Kayıt Yapılabilme süresi verilmiştir. 120 günden önce Türkiye’ye giriş yapmış olan pasaport üzerine cihaz kaydı yapılamamaktadır.

Çipli biyometrik pasaportlar 2017'de geliyor

Bir pasaport ile kaç cihaz kaydı yapılabilir?

Bir pasaport ile 2 senede 1 kez IMEI Kayıt İşlemi yapılabilir. Alınan cihaz satılsa dahi Pasaport üzerine 2 yıl geçmeden yeni bir cihaz işletilemez.

Alınan cihaz Çift Sim Kartlı olması durumunda kayıt esnasında IMEI Bilgileri iki sim girişi için de girileceği için bir sorun olmayacaktır. Çift Sim Girişi de BTK tarafından kayıt altına alınacaktır.

Pasaport kayıt işlemi – IMEI kayıt işlemi ödemesi nasıl yapılır?

İşlemi e-Devlet üzerinden yapacaksanız bankalar üzerinden Havale veya EFT ile ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca ödemeyi İnternet Vergi Dairesi kanalı üzerinden Kredi Kartı ile de yapabilirsiniz.

İşlemi Bayiler üzerinden yapacaksanız bu durumda da Vergi Dairesi kanalı ile ödeme yapmalı ve dekontla beraber bayiye başvuru yapmalısınız.

Pasaport – IMEI kayıt işlemi hakkında bilinmesi gerekenler:

  • IMEI Kaydı yapılacak pasaportun ülkeye giriş tarihi 120 Günden eski olmamalıdır.
  • IMEI Kaydı yapılacak Pasaport ile son 2 yıl içerisinde başka Telefon Kaydı yapılmamış olmalıdır. Kayıt yapılan Pasaport üzerine 2 senede bir yeni kayıt alınabilir.
  • Kayıt işlemi yapılmayan cihazlar içerisine Türk Sim Kartı takıldıktan 120 gün sonra iletişime kapanırlar.
  • Kayıt İşlemi yapılan bir cihaz eğer iletişime kapandı ise 3 ila 15 gün arasında cihaz aktif hale gelecektir. Cihazınız açık ise Kapatıp Açarak aktifliğini kontrol etmeniz gerekecektir.
  • IMEI Kayıt İşlemi e-Devlet üzerinden Ücretsiz olarak, Bayiler üzerinden ise İşlem Ücreti alınarak yapılmaktadır.
  • IMEI Kayıt İşlemi sürecinde Bayiden yapılan işlemlerde size verilen evrakları saklamanız oldukça önemlidir. Bazen bayilerin evrak gönderimlerinde sorun yaşadıkları ve bunun Tüketiciye zarar verdiği bilinen bir durumdur.
  • IMEI Kaydı yapılan bir cihaz istediği kadar yurt dışına gidip gelebilir. Tekrar IMEI Kaydı gerekmez.
  • Cihazın Sim Kart Girişi kullanılmayacak bu durumda IMEI kaydı yapılmasına gerek yoktur. Özellikle Tablet PC, Notebook gibi ürünlerde bu durum geçerlidir.
  • IMEI Kaydı yapılmayan bir cihaz sadece İletişime kapanır. SMS ve Mobil İnternete bağlanamaz. Ancak Wi-Fi ile internete bağlanabilir, diğer işlevlerini yerine getirebilir.
    Kayıt işlemleri sürecinde IMEI Kodunu doğru yazdığınızdan emin olmalısınız. Aksi durumda sorun yaşamanız ihtimal dahilindedir.

Yurt dışından getirilen telefonu Türkiye’de ne kadar kullanabilirim?

Yurt dışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.

Kayıt yaptırılma zorunluluğu bulunan cihazlar neler?

IMEI bilgisine sahip cihazların tamamının kayıt altına alınması gerekmektedir.

Cep Telefonları IMEI Kaydı yapılmadan kullanılamayacağı için ön plana bu cihazlar geçmektedir. Eğer SİM girişlerini kullanacaksanız IMEI bilgisine sahip olan Tablet PC, Notebook, Akıllı Ev ürünleri gibi diğer cihazlarında IMEI Kayıt İşlemleri yapılmalıdır.


Ancak bu anlamda SİM Kart takılmayacak ve Mobil olarak kullanım sağlanmayacaksa bu ürünlerin Kayıt Edilmesine Gerek yoktur.

Yapay zekaya sahip katil robotlar cepheye gitmeye hazırlanıyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.