Yapay zekaya sahip katil robotlar cepheye gitmeye hazırlanıyor

Katil robotlar dendiğinde ilk aklımıza oyun konsollarında gördüğümüz sanal videolar gelebilir. Ancak yapay zeka gibi yazılım teknolojisinde görülen ilerleme ile katil robotlar artık bilim kurgu olmaktan çıkıyor.

Katil robotlar cepheye gitmeye hazırlanıyor

Robotların IQ seviyesi 10 bine çıkacak

Bugün ortalama bir kişinin IQ seviyesi 100 civarında. Albert Einstein ve Leonardo Da Vinci gibi kişilerin IQ seviyesi 200’e kadar çıktı. Bu kişilerin dahi olarak nitelenmesine karşın akıllı robotların IQ seviyesi zaman içinde 10 bine çıkacak.

Gelecek 30 yılda ayakkabılarımızda bulunan çipler beynimizden daha akıllı olacak. Bu çiplerin üstüne basacağız ama onlardan daha geride olacağız.


Robotların sayısı 30 yıl içinde insan nüfusunu geçecek!

Japon telekomünikasyon ve internet şirketi Softbank’ın CEO’su Son, akıllı robotların sayısının gelecek 30 yıl içinde insan nüfusunu geçeceğini, robotların insanlardan “daha akıllı” olacağını söyledi. Bunu “süper zekanın doğumu” olarak niteleyen Son, “Bu gerçek olacak.” ifadesini kullandı.

Akıllı robotların sayısının 30 sene zarfında insan nüfusunu geçeceğini belirten Masayoshi Son, bunların insanlarla aynı boyut ve şekilde olacağı değerlendirmesini yaptı. Son, bazı robotların uçacağını ve yüzeceğini, bazılarının ise iki bacağının olacağını, buna karşın diğerlerinin yüzlerce bacağa sahip olabileceğini dile getirdi.

Sanal olmaktan çıkan katil robotlar, savaşların da seyrini değiştirecek

Yapay zeka ile düşmanlarını tanıyan robotlar kimi ülkeler tarafından üretilmeye başlandı bile. Amaç çatışmalarda insan kaybını önlemek, maliyeti düşürmek ve daha etkili askeri operasyonlar gerçekleştirmek.

İnsan tarafından yönlendiren katil drone’ların aksine, otonom olma özelliğine sahip katil robotların kimi hedef alacaklarına kendileri karar verecek. Bu robotlar insan müdahalesi olmadan görevlerini yerine getirebilecek.

Katil robotlar barut ve nükleer silahın bulunmasından sonra savaş teknikleri açısından üçüncü devrim olarak görülüyor.

İnsanlık için tehdit mi?

Bilim dünyasından önemli isimler katil robotların insanlık için büyük bir tehdit oluşturduğu ve bunun yapay zeka üzerinden silahlanma yarışına yol açabileceği görüşünde.

Japon girişimci Son, robotların tehlikeleriyle ilgili ise “Bence bu süper ya da zeka bizim ortağımız olacak. Eğer bunları doğru kullanmazsak bu bir risk oluşturacaktır. Buna karşın robotları doğru işler için kullanırsak bunlar daha iyi bir yaşam için ortaklarımız olabilir.” ifadesini kullandı.


2013 yılında katil robot yapımına karşı çıkan bazı sivil toplum kuruluşları kampanya başlattı. Uluslararası Robot Silahların Kontrol Altına Alınması adlı komite söz konusu robotların kullanımını düzenleyen bir anlaşma yapılmasını talep ediyor.

Suikastçi drone robotlar

Suikastçi drone robotlar

Silah taşıyan insan hava araçları uzun süredir kullanımda. Buna küçük çaplı drone’lar da eklendi. Geçtiğimiz aylarda Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya bir törende konuşma sırasında bomba yüklü drone ile saldırı düzenlenmişti.

Söz konusu saldırı birçok alanda kullanılan bu insansız araçlarının yeni nesil terör aracı olup olmadığına yönelik soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Amerikan ordusunun 6 binden fazla robotu var

Amerika Birleşik Devletleri robot ve yapay zeka (otonom) teknolojiye en fazla yatırım yapan ülkelerden biri. Öyle ki Amerikan ordusu envanterinde silahlı, silahsız, koruyucu, uydu, drone vb. 6 binden fazla robot var.

abd amerikan ordusu silahlı katil robotlar
ABD ordusu silahlı katil robotlar
ABD ordusu silahlı katil robotlar
ABD ordusu silahlı katil robotlar

IŞİD bile katil robotlar kullanılıyor

Terör uzmanlarının 2014 yılından beri olası saldırı araçları arasında yer verdiği drone robotlar, özellikle dünya genelinde düzenlediği terör saldırılarıyla tepki toplayan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından el bombası atma ile gözetim ve keşiflerde etkili bir şekilde kullanılıyor. Örgütün ayrıca Irak’ta ve Suriye’de 100 dolar ile bin dolar arasında değişen fiyatlara satılan bu yeni nesil teknoloji aracının geliştirilmesi için yoğun çaba sarf ettiği biliniyor.

Terör örgütleri tarafından kötüye kullanılması konusunda endişe taşıyan bazı Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkeler, ulaşılması oldukça kolay ve ucuz olan bu araçların ithalat ve pazarlamasına özel bir düzenleme getirilmesini istiyor. Rusya Ocak 2018’de Suriye’de askerlerini konuşlandırdığı bölgelerde on tane drone’nun saldırısına uğradığını açıklamıştı.

DARPA ile Boston Dynamics birlikte çalışıyor

atlas robot darpa boston dynamics

DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency), Amerikan ordusu tarafından kullanılmak üzere, yeni teknolojiler üretmekle sorumlu ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı bir devlet kurumu. Boston Dynamics ise son teknoloji insansı robotlar üreten bir şirket.

BigDog, Petman ve Cheetah gibi robotları üreten Boston Dynamics, DARPA ile çalışarak şimdiye kadarki en gelişmiş insansı robotlarını üretti: Atlas. 1.88 boyunda 150 kilo ağırlığında olan Atlas robot; 28 adet hidrolik olarak harekete geçirilen bağlantı, LIDAR ve stereo vizyonu ile bir adet yerleşik bilgisayara sahip.


4413 yılına zaman yolculuğu yaptığını iddia eden adam


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.