CHP’nin yaptırdığı ekonomik kriz anketi: AK Parti seçmeni ne düşünüyor?

CHP’nin yaptırdığı ekonomik kriz anketi sonuçlarına göre; ekonomide sorun yaşandığını düşünenlerin oranı yüzde 68 çıktı. Refah düzeyinin düştüğünü söyleyenlerin oranı yüzde 59. Ankette, AK Parti seçmeninin tercihlerine yer verilmesi dikkat çekti.

CHP ekonomik kriz anketi yüzde akp ak parti seçmeni ekonomi
CHP’nin yaptırdığı ekonomik kriz anketi çarpıcı sonuçları

CHP, ekonomik kriz anketi yaptırdı. Çıkan sonuçlarda ilk sırada yüzde 54.6 oranla ekonomi, ikinci sırada ise yüzde 13.4 oranla işsizlik geldi. Ankete göre seçmenin yüzde 68’i ekonomiden kaynaklı sorunları Türkiye’nin en önemli sorunu olarak görüyor.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, ankette Türkiye’nin kötüye gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 56.2 olurken, refah düzeyinin kötüleştiğini düşünenlerin oranı da yüzde 63.3 oldu. İş Bankası’nın CHP’deki hisselerinin devredilmesini doğru bulmayanların oranı da yüzde 59.7 oldu.


Metropoll tarafından yapılan ekonomik kriz anketi:

CHP’nin Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar şirketine ekim ayında yaptırdığı ankette ekonomik krize ilişkin çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Anket sonuçları ekonomik krizin yaşanmadığı söyleminin vatandaşta hiçbir karşılığı olmadığını gösterirken, bu söylemin aksine vatandaşın ekonomi kaynaklı pek çok sorun yaşadığını da gözler önüne serdi.

En önemli sorun ekonomi

Anket sonuçlarına göre “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir” sorusuna verilen yanıtın başında yüzde 54.6 oranıyla ekonomi geldi. Aynı soruya ikinci sırada verilen yanıt ise yüzde 13,4 oranıyla işsizlik oldu. Buna göre ankete katılanların yüzde 68’i ekonomiden kaynaklı sorunları Türkiye’nin en önemli sorunları olarak görüyor.

Türkiye’nin gidişatı iyi mi kötü mü?

Anket sonuçlarında Türkiye’nin gidişatı başlığı altında yer alan verilere göre Türkiye’nin kötüye gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 56,2 olurken, ülkenin iyiye gittiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 24 oldu.

Türkiye’nin ne iyiye ne kötüye gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 16.1 olurken, bu soruya yanıt vermeyenlerin oranı ise yüzde 3.7 oldu. AK Parti seçmenleri arasında Türkiye’nin kötüye gittiği yanıtını verenlerin oranı yüzde 29.6 olarak gerçekleşti.


Geçim şartları

Kriz anketi çalışması kapsamında refah düzeyine ilişkin yöneltilen sorulara verilen yanıtta geçim şartlarının kötüleştiğini düşünenlerin oranı yüzde 63.3 oldu. Geçim şartlarının iyileştiğini düşünenlerin oranı yüzde 12,1 olurken, herhangi bir değişiklik olmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 19.1 olarak gerçekleşti. AK Parti seçmenleri arasında refah seviyesinin düştüğünü söyleyenlerin oranı yüzde 42.2 oldu.

AK Parti’nin enflasyonla mücadelesini başarılı buluyor musunuz?

Anket kapsamında “Hükümeti, enflasyonla mücadele kapsamında başarılı buluyor musunuz” sorusu da yöneltilirken, bu soruya verilen yanıtların başında yüzde 45.8 oranıyla “Başarısız buluyorum” geldi. İkinci sırada Yüzde 29.8 oranıyla başarılı bulanlar gelirken, bu soruya fikrim yok diyenlerin oranı ise yüzde 24.4 oldu.

Yüzde 60 ekonomik kriz nedeniyle gelir kaybı yaşamış

Ankette “Son altı ayda gelir kaybı yaşadınız mı” sorusu da yöneltilirken, ortaya çıkan sonuçlar gelir kaybının büyük bir sorun haline geldiğini gösterdi. Sonuçlara göre son altı ay içerisinde gelir kaybı yaşadığını belirtenlerin oranı yüzde 59.8 olurken, gelir kaybı yaşamadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 40.2 oldu.

AK Parti’ye oy veren seçmen, giderinin arttığını düşünüyor

AK Parti seçmenleri arasında gelir kaybı yaşadığını belirtenlerin yüzde 45.3 olarak gerçekleşti. Ankette “Son altı ayda gideriniz arttı mı” sorusuna da yüzde 78.8 oranıyla “Evet arttı” yanıtı verildi.

AK Parti’ye oy verdiğini belirten seçmenin yüzde 74.4’ü de giderinin arttığını bildirdi.

Anket çalışması kapsamında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başlattığı İş Bankası’ndaki CHP hisselerinin Hazine’ye devredelip edilmemesiyle ilgili tartışma da soruldu. Yalnızca bu tartışmadan haberi olanlardan alınan yanıta göre İş Bankası’ndaki hisse devrini doğru bulmayanların oranı yüzde 59.7 olurken, doğru bulanların oranı ise yüzde 39.2 olarak gerçekleşti.

Türkiye’de yargının bağımsız ve adil olduğunu düşünüyor musunuz?


Anket çalışması kapsamında ABD’li rahip Brunson davasında yaşanan gelişmelerle birlikte Türkiye’de yargı bağımsızlığı konusunda yaşanan tartışmalara ilişkin de vatandaşın görüşü alındı. Bu kapsamda “Türkiye’de yargının bağımsız ve adil olduğunu düşünüyor musunuz” sorusuna “Hayır, düşünmüyorum” diyenlerin oranı yüzde 58,1 olurken, “Evet, düşünüyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 27,9 oldu. Bu soruya yanıt vermeyenlerin oranı ise yüzde 14 olarak hesaplandı. AK Parti seçmeni içinde yargının bağımsız olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 32,6 olarak gerçekleşti.

Black Friday (Kara Cuma) 2018 geri sayım başladı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.