Danıştay kararı: Atatürk kabartması Devlet Nişanı’na geri konulmalı

Danıştay, Atatürk’ün ölümsüz önder olduğu vurgulayarak Devlet Nişanı’na Atatürk kabartmasının geri konulması gerektiğine hükmetti.

Danıştay kararı: Atatürk, Devlet Nişanı geri konulmalı
Danıştay kararı: Atatürk ölümsüz önderdir. Kabartması Devlet Nişanı’na geri konulmalı

Danıştay, Atatürk’ün ölümsüz önder olduğu vurgulayarak Devlet Nişanları’na Atatürk kabartmasının geri konulması gerektiğine hükmetti.

6 Kasım 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Devlet Nişanı’ndan, “Kompozisyon yüzü kabartma olup diğer yüzü T.C. Devlet Nişanı yazısı ile değerlendirilir” ifadeleri çıkarılmış, yeni kompozisyonda ön yüzde bulunan Atatürk silüetine de yer verilmemişti. Dönemin Türk Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk bu karara itiraz etti.


Dava, 27 Nisan 2016 tarihinde Koncuk’un lehine sonuçlandı. Başbakanlık temyiz etti, 10 Ekim 2018’de Danıştay Dava Daireler Kurulu kararı onadı.

Dava konusu değişikliğin, “Devlet Nişanı’nda kabartmaya yer verilmemesine” ilişkin kısmı için 10. Daire kararında, Atatürk’ün ölümsüz önder olduğu vurgulandı ve şöyle denildi:

“Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliği’nin 6. maddesinde yer alan devlet nişanına ilişkin kısmında Atatürk kabartmasına yer verilmeksizin eksik düzenleme yapan kısmının iptaline oy çokluğuyla karar verildi.”

Devlet nişanı ne zaman değişmişti?
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı

Devlet nişanı ne zaman değişmişti?

Eski nişanlarda yer alan Atatürk silueti ve T.C. yazısı yeni nişanlardan 2013 yılında kaldırılmıştı. AK Parti hükumetinin resmi nişanlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliği, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak 5 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.


Yönetmelikte, yeni Cumhuriyet ve Devlet nişanları ile Liyakat nişanının nasıl olacaklarına ilişkin ayrıntılı grafikler de yer almıştı.

Black Friday (Kara Cuma) Türkiye etkinlikleri


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.