Dünya İngilizce Yeterlilik Endeksi (EPI) 2018

EF tarafından hazırlanan ve 1.3 milyon kişinin katıldığı anket global trendlere dikkat çekiyor!

İngilizce öğrenirken asla yapmamanız gereken hatalar

EF Education First yıllık global İngilizce yeterlilik sıralamasını yayımladı. Rapora 88 ülke ve bölgeden ana dili İngilizce olmayan 1.3 milyon kişi katılım gösterdi. İsveç listenin tepesinde yer alarak 8 senede 4. kez bu unvanı elinde bulundurdu ve geçen senenin lideri Hollanda’yı geride bıraktı.

EPI 2017’de 62. sırada yer alan Türkiye, bu sene 11 basamak gerileyerek 88 ülke içinde 73. sırada kendisine yer buldu ve “Çok Düşük” İngilizce yeterlilik bandına demir attı.


Araştırmaya göre Türkiye’nin en yüksek İngilizce seviyesine sahip ili Ankara, ortalama TOEFL skoru 78, IELTS skoru 6.4 ve devlet harcamalarının eğitime ayrılmış kısmı %13.1. Ülke nüfusunun İnternet erişim oranı ise %58.3 olarak saptandı.

EF Türkiye gelecek kuşaklardan umutlu

Sıralamadaki düşüşe rağmen olumlu noktalar olduğuna dikkat çeken EF TÜRKİYE Ülke Müdürü Şükran Bahadır, özellikle yurt dışı eğitime yapılan yatırımın zamanla etkisini göstereceğini ifade etti.

“Ülkemiz İngilizce seviyesi olarak sıralamada geride kalsa da, yurt dışında dil eğitimine yapılan yatırım her yıl devam ediyor. Bu yatırımın sonuçlarını uzun vadede görmeye başlayacağız,” diye konuşan Bahadır, İngilizceyi yurt dışı bir ülkede öğrenmenin öneminin de altını çizdi:

“İngilizce öğrenmeye ve kendini geliştirmeye hevesli öğrencilerimiz yurt dışında dil eğitimi almayı tercih ederek hem kültürel bir değişim içerisinde besleniyor, hem de dili yaşayarak öğreniyorlar. Bu yolda ilerlediğimiz sürece İngilizce seviyesi olarak istediğimiz noktaya geleceğiz ve daha fazla yabancı dil öğrenmeye hevesli öğrenciler yetiştireceğiz.”


EF’in Araştırma Genel Müdürü Dr. Minh N. Tran anketle ilgili şöyle konuştu:

“EF EPI araştırmalarımız gösteriyor ki ülkeler ve bireyler İngilizceye yatırım yapmaya, bu dilin öneminin farkındalığına varmaya ve İngilizceyi rekabet gücü için bir vasıta olarak kullanmaya devam ediyor. EF bu sıralamayı yayımlamaya başladığından beri EPI devletler, şirketler ve eğitimciler tarafından İngilizce becerileri konusunda önemli bir referans noktası olarak kullanılıyor.”

EF EPI 2018’den çarpıcı notlar

Bu yılın EPI sonuçlarında öne çıkan bazı noktalar:

  • Avrupa İngilizce yeterliliğinde dünyaya liderlik etmeye devam ediyor. Avrupa ülkeleri ilk 10 sıranın 8’ine sahip.
  • Afrika tüm bölgeler arasından en çok gelişme göstereni. Cezayir, Mısır ve Güney Afrika en az iki sıra yükselen ülkeler.
  • İlk defa bir Asya ülkesi (Singapur) ilk 3 sıradan birine adını yazdırmış durumda. Bununla beraber Asya kıtası ülkeleri arasındaki büyük seviye uçurumu aşılabilmiş görünmüyor.
  • İngilizce yeterlilikte ortalama gerileme gözlemlenen tek bölge Latin Amerika. Ülkeler arası yeterlilik farkı bu bölgede tüm bölgeler arasında en düşük durumda.
  • Kadınların İngilizce becerilerinin bir kez daha erkeklerden yüksek olduğu gözleniyor. 2016’den beri genişlemekte olan bu fark, bu sene de benzer bir tablo ortaya çıkardı.
  • Yeni korelasyonlar İngilizce seviyesi yüksek toplumların daha eşitlikçi olduğunu gösteriyor. Bu ülkelerin diğerlerine oranla daha çok kız çocuğunu anaokuluna yazdırdığı ve bu ülkelerde daha çok kadının banka hesabı olduğu gözlendi.

EF EPI sonuçları dünyanın ilk ücretsiz standart İngilizce testi olan EF Standart İngilizce Testi (EF SET) skorları üzerinden hesaplanmıştır. EF SET dünya üzerinde binlerce okul, şirket ve devlet tarafından büyük ölçekli denemeler için kullanılmaktadır.

EF EPI 2018 raporu ve bölgesel özetler www.ef.com.tr/epi adresinden indirilebilir. EF EPI 2018 sıralaması aşağıdaki gibidir:

EF İngilizce Yeterlilik Endeksi 2018 ülkeler ve bölgeler sıralaması:

Sıra Ülke veya Bölge EF EPI Yeterlilik Bandı
1 İsveç Çok Yüksek
2 Hollanda Çok Yüksek
3 Singapur Çok Yüksek
4 Norveç Çok Yüksek
5 Danimarka Çok Yüksek
6 Güney Afrika Çok Yüksek
7 Lüksemburg Çok Yüksek
8 Finlandiya Çok Yüksek
9 Slovenya Çok Yüksek
10 Almanya Çok Yüksek
11 Belçika Çok Yüksek
12 Avusturya Çok Yüksek
13 Polonya Yüksek
14 Filipinler Yüksek
15 İsviçre Yüksek
16 Romanya Yüksek
17 Hırvatistan Yüksek
18 Sırbistan Yüksek
19 Portekiz Yüksek
20 Çek Cumhuriyeti Yüksek
21 Macaristan Yüksek
22 Malezya Yüksek
23 Yunanistan Yüksek
24 Slovakya Yüksek
25 Bulgaristan Yüksek
26 Litvanya Yüksek
27 Arjantin Yüksek
28 Hindistan Orta
29 Nijerya Orta
30 Hong Kong SAR Orta
31 Güney Kore Orta
32 İspanya Orta
33 Lübnan Orta
34 İtalya Orta
35 Fransa Orta
36 Kosta Rika Orta
37 Dominik Cumhuriyeti Orta
38 Belarus Orta
39 Senegal Orta
40 Uruguay Orta
41 Vietnam Orta
42 Rusya Orta
43 Ukrayna Orta
44 Makao SAR Orta
45 Gürcistan Düşük
46 Şili Düşük
47 Çin Düşük
48 Tayvan Düşük
49 Japonya Düşük
50 Pakistan Düşük
51 Endonezya Düşük
52 Arnavutluk Düşük
53 Brezilya Düşük
54 Etiyopya Düşük
55 Guatemala Düşük
56 Panama Düşük
57 Meksika Düşük
58 Sri Lanka Düşük
59 Peru Düşük
60 Kolombiya Düşük
61 Bolivya Düşük
62 Mısır Düşük
63 Bangladeş Düşük
64 Tayland Düşük
65 Ekvador Düşük
66 İran Çok Düşük
67 Fas Çok Düşük
68 Tunus Çok Düşük
 69 Honduras Çok Düşük
70 El Salvador Çok Düşük
71 B.A.E. Çok Düşük
72 Nikaragua Çok Düşük
73 TÜRKİYE ÇOK DÜŞÜK
74 Ürdün Çok Düşük
75 Venezuela Çok Düşük
76 Suriye Çok Düşük
77 Azerbaycan Çok Düşük
78 Kuveyt Çok Düşük
79 Oman Çok Düşük
80 Kazakistan Çok Düşük
81 Cezayir Çok Düşük
82 Myanmar Çok Düşük
83 Suudi Arabistan Çok Düşük
84 Afganistan Çok Düşük
85 Kamboçya Çok Düşük
86 Özbekistan Çok Düşük
87 Irak Çok Düşük
88 Libya Çok Düşük

EF Education First Hakkında


EF Education First dil, akademik, kültürel değişim ve eğitimsel gezi programları üzerine yoğunlaşan bir global eğitim firmasıdır. 1965 yılında kurulan ve günümüzde 50’den fazla ülkede 580 okul ve ofise ulaşan EF’in misyonu ise dünyanın eğitim ile keşfedilmesidir.

Neden İngilizce konuşamıyoruz?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.