KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, “İttifaka AK Parti’nin ihtiyacı var çünkü ekonomik kriz ve artık yeni bir şey üretemiyor olmanın sonucu olarak oy kaybetmemesi düşünülemez. AKP oyunu artıramayacak, yani yüzde 42’nin 40 olma ihtimali var. Ama nereye kadar geriler, borsacıların deyimiyle yüzde 39’u test eder mi?” açıklaması yaptı.
Bekir Ağırdır: Her iki taraf da yerel seçimde ittifaka mecbur
Kamuoyu Araştırma Şirketi KONDA’nın genel müdürü Bekir Ağırdır; iktidar ve muhalefet kanadında yürütülen ittifak görüşmeleri, partileri ittifaka zorlayan koşulları ve olası sonuçlarına ilişkin BBC Türkçe servisinden Ayşe Sayın‘ın sorularını yanıtladı:
Ağırdır, “Bu seçim sürecinin kazananı MHP mi olacak?” sorusunu “MHP olabilir, bu ihtimal güçlüdür. Tabii seçim kampanyalarının başlamasıyla birlikte, Tayyip Bey’in kitlesini dönüştürme gücünü biliyoruz” diye yanıtladı.
Ekonomik kriz etkili!
— Bu, bir kez daha aynı şekilde çalışır mı? Çünkü bu ekonomik kriz ortamında bir daha aynı şekilde dönüştürebilir mi? Ama AK Parti bazı büyükşehirlerdeki gücünü MHP desteğiyle koruyabilirse, örneğin Ankara, İstanbul gibi büyükşehirleri yeniden alırsa, bu durum, MHP’nin oyu artmasa bile, devlet aygıtı ve iktidar üzerindeki baskısını, özgül ağırlığını artıracaktır.
“Ekonomideki olumsuz tablo, iktidar partisini nasıl etkiliyor? Oy verme davranışında büyük değişiklik bekliyor musunuz?” sorusuna da Ağırdır’ın yanıtı şu oldu:
— Ekonomik krizinin en önemini, gıda fiyatlarındaki enflasyon ve işsizlik meselesi belirliyor. Son dönemde derin bir ekonomik sarsıntıdan geçtiğimiz açık. Bunun gündelik hayata yansıması kaçınılmaz. Ancak burada bir eşik var. Kutuplaşma ile kimliği arasına sıkışmışlıkla, ekonomik sıkıntının hanenin üzerinde yarattığı baskı dengesinin nerede kırılacağını, bir anlamda bedeli hangi noktada ödeteceğini kestirmek güç. Ancak AKP oyunu artıramayacak, yani yüzde 42’nin 40 olma ihtimali var. Ama nereye kadar geriler, borsacıların deyimiyle yüzde 39’u test eder mi? Bunu şimdiden kestirmek güç ama oyunu artıramayacak.
Ağırdır ayrıca, “Yerel seçimlerde belediye başkanlıkları için 50+1 gerekmese de, ittifaktan yarar umuluyor o nedenle. Türkiye üç partili bir noktaya gidiyor. Kutuplaşmayı bir eksende iki uç gibi düşünüyoruz. Aslında üç köşeli bir kutuplaşma var” görüşünü dile getirdi.
Ekonomi her zaman önemlidir!
Ekonomik kriz durumun en önemini, gıda fiyatlarındaki enflasyon ve işsizlik meselesi belirliyor. Son dönemde derin bir ekonomik sarsıntıdan geçtiğimiz açık. Bunun gündelik hayata yansıması kaçınılmaz.
Ancak burada bir eşik var. Kutuplaşma ile kimliği arasına sıkışmışlıkla, ekonomik sıkıntının hanenin üzerinde yarattığı baskı dengesinin nerede kırılacağını, bir anlamda bedeli hangi noktada ödeteceğini kestirmek güç. Ancak AKP oyunu artıramayacak, yani yüzde 42’nin 40 olma ihtimali var. Ama nereye kadar geriler, borsacıların deyimiyle yüzde 39’u test eder mi? Bunu şimdiden kestirmek güç ama oyunu artıramayacak.
Murat Gezici: İttifakta oy oranı yüzde 52
“AK Parti’nin oy oranının yüzde 40’ın altına düşmesi seçimi tek başına kazanamayacağı gösteriyor” görüşünü dile getiren Murat Gezici, “Ekonomik sıkıntılar, terör sorununun çözüm bulmaması, eğitim sorununun devam etmesi, Suriyeli göçmenlerin giderek artması, işsizlik problemi, yargı ve hukukun işlemesi gerektiği gibi işlememesi gibi sorunlar AK Parti’nin oyunun düşmesine neden oldu” ifadesini kullandı.
Gezici, “MHP ile Kürt seçmene yaklaşımları farklı. Özelilkle büyük şehirlerde AK Parti’nin oyu düşüyor. MHP’siz İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli, Aydın, Muğla, Balıkesir ile Eskişehir gibi illeri alma şansı yok. AK Parti’nin tek başına alabileceği oy oranı yüzde 34-35 bandında. MHP ise oylarını yüzde 17 — 18’e çıkarmış durumda.
Bu anlamda kritik oy oranına sahip olan MHP ile AK Parti arasında işbirliği kaçınılmazdı. Bu iki partinin şu anda toplam oy oranı ise yüzde 51-52 bandını oluşturuyor. AK Parti birçok dengeyi beraber götürmek zorunda olan bir parti. MHP ile Kürt seçmeni buna bir örnek” diyerek devam etti.
İbrahim Uslu da ekonomik sıkıntıya işaret etti
AK Parti’deki düşmenin sebebinin son aylarda girilen ekonomik darboğaz olduğunu dile getiren ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu ise yerel seçime ilişkin olası tabloyu şöyle anlattı:
“AK Parti 24 Haziran seçimlerinin 1-2 puan altında. MHP de 1-1.5 puan yukarıda. İYİ Parti sabit. CHP’de 1-1.5 puanlık bir yükselme var. Bunlar küçük değişiklikler olduğu için hata payının içinde.”