Hat sanatı ile kolon kanserini yendi

10 yıl önce kolon kanseri teşhisi konulan Meral Özsu, hastalığının tedavi süreciyle birlikte eş zamanlı olarak hat sanatı kurslarına başladı. İlk zamanlar Özsu için motivasyon niteliğinde olan kurs, öğrenme güdüsünün verdiği azimle birlikte kanserle olan savaşında da belirleyici etken oldu.

İstanbul’da yaşayan ev hanımı Meral Özsu’ya 10 yıl önce kolon kanseri teşhisi konuldu. Kanser tedavisine başladığı dönemde Osmanlıca ve hat sanatı kurslarına kayıt olan Özsu için ilgi duyduğu sanat kolları bir zaman sonra terapiye dönüştü. Böylelikle hastane tedavisi dışında sanatla uğraşarak da kansere savaş açan Özsu, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi tarafından verilen kurslarda eğitim görmeye devam etti.


Osmanlıca ve hat sanatı kurslarına aralıksız devam eden Meral Özsu, bu süreçte evini Zeytinburnu’ndan Ümraniye’ye taşımak zorunda kalsa bile kursları aksatmadı. Her gün 3 saat süren trafik koşuşturmacasına rağmen öğrenme azminden ödün vermeyen Özsu, 10 yıl süren bu maceranın sonunda kanserle olan savaşını da kazandı.

“Gidemediğim zamanlar notları eşim alıp getiriyordu”

Hat sanatı ile kolon kanserini yendi

Kanseri yenmesindeki önemli etkenlerden birinin de içindeki bitmeyen öğrenme azmiyle alakalı olduğuna inanan Meral Özsu yaşadığı süreci şöyle anlattı:

“Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde Süleyman hoca ile tanıştım ve hat sanatına ilgim daha da arttı. İlk başladığım gün hocamıza söyledim. Bana ‘Yapabilecek misiniz? Bu sanata genelde genç yaşlarda başlanır’ demişti.

‘Evet hocam, yorucu ve uzun geçen tedavi sürecimden artakalan zamanlarda bana kendimi iyi hissettirecek bir uğraşım olsun istedim. Onun için buradayım. Bakarsınız buradan şifa bulup çıkarım’ dedim.

Hat sanatı ile kolon kanserini yendi

Hiçbir zaman peşimi bırakmadı, hep arkamda oldu. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Ben hat sanatının içine iyice daldıktan sonra gerçekten yavaş yavaş bir şeylerin iyi gitmeye başladığını hissediyordum. Hat sanatına başladığımda bazı kesimlerden tepkiler de aldım.

‘Niye tedavinize yoğunlaşmıyorsunuz da hatla uğraşıyorsunuz’ diye. Eşim her zaman en büyük destekçim oldu. Kurslara giderken bazen derslerimi alamıyordum. Eşim gidip hocadan derslerimi, notları istiyordu. Kızım da aynı şekilde. Hepsi bu konuda hala öyledir.


Hat sanatı ile kolon kanserini yendi

Gerçekten sevgi bağı çok önemli bir bağ. Bir şeyi sevdiniz mi zorlukları aşması da o kadar kolay oluyor. Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’ne Ümraniye’den ulaşması 3 saati buluyor, 3 saatte dersimiz sürüyor. Trafiğe kaldığım için Zeytinburnu’ndan eve ancak 4 saatte dönebiliyorum. Haftanın 2 günü elimde hat yazıları çantasıyla koştur koştur 5 yaşındaki çocuk aşkıyla gidiyorum kurslara…”

Hat sanatı ile kolon kanserini yendi

Dünya ile iletişimin koptuğu anlar

Yoğun geçen tedavi ve kurs sürecinde ailesinden de oldukça destek gördüğünü anlatan Meral Özsu, Eşi Tanju Özsu’nun yaşadığı her süreçte daima yanında olduğunu, özellikle kendisinin kurs konusunda başarılı olduğunu gördükçe eşinin mutlu olduğuna, bu durumun motivasyonunu daha da artırdığını dile getirdi.

Özsu’nun kızı Ayça Turan ise, kanser teşhisiyle birlikte hızla tedavi sürecine giren annesinin o dönemlerde kendisini kurslara adadığını söyledi. Ayça Turan annesi için, “Oturmakta, öne eğilmekte çok güçlük çekiyordu. Hat için masa başına geçtiğinde, ‘Tam olarak dünya ile iletişimimin koptuğu anlar bu zamanlar’ diyordu. Kendini o kadar büyük bir adanmışlıkla bu işin içine vermişti ki, kendi bedenindeki rahatsızlıkları hissetmiyordu. Tabi ki bedenimiz büyük bir makine. Kendi tamirini de kendisi yapmış oldu” ifadelerini kullandı.

Hat sanatı ile kolon kanserini yendi

Reçetelerine ekleyebilirler

Meral Özsu’nun kanseri yenmesinde önemli rolü olan Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi Hat Sanatı kursundaki öğretmeni Doç. Dr. Süleyman Berk, 10 yıl süren hastalık dönemini beraber geçirdiklerini, bu süreçte azmin, adanmışlığın, öğrenme güdüsünün insan üzerindeki olumlu etkilerine bizzat şahit olduğuna dikkat çekti.

Durumu, “Azmin zaferi” olarak nitelendiren Doç. Dr. Süleyman Berk şöyle konuştu:

“Birlikte çalışıyoruz. Meral Hanım’ın durumunu kısaca şöyle özetleyebiliriz; karşınıza ne çıkarsa çıksın hayata dair umutlarınızı tüketmeyin, ne olursa olsun sevdiğiniz, huzur duyduğunuz işleri yapmaya devam edin. Meral Hanım’ın gerçekten birçok gence örnek olabilecek azmi var. Bu kurslar bir örgün eğitim merkezi faaliyetidir, kimse buraya zorla gelmiyor.


Birçok insan sene başında gelip kaydını yaptırıyor fakat bu oranlar kısa sürede yüzde 25’lere kadar düşüyor. Bakın, Meral Hanım 10 senedir düzenli bir şekilde bu kurslara devam etti ve sonuç ortada. Araştırıyoruz, görüyoruz, özellikle yurt dışında, kanser tedavisi gören hastalarına bu tip kursları mutlak suretle tavsiye eden doktorlar var. Ciddi hastalıklarla mücadele eden insanların reçetelerine bu tarz faaliyetleri eklemesi gerektiği kanaatindeyim.” (İHA)

Migren hastalıkları onları deha yaptı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.