Zaman içinde yoğun betonlaşma ve çarpık yapılaşmadan zarar gören Kuşadası’nda değişim rüzgarları esiyor.
Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ve ekibinin hayata geçirdiği Çarpık Yapılaşmaya Dijital Engel projesi, adanın belki de en büyük sorununa kökten çözüm getirmeye hazırlanıyor.
Adını eskiden ev sahipliği yaptığı kuşlardan alan ancak turizmin plansız gelişimi; acımasızca süregelen yapılaşma, ağaç kıyımı, derelerin tahribatı ve hızla artan insan nüfusu nedeniyle bir kıyım yaşayan Kuşadası eski yeşil günlerine dönmeye hazırlanıyor.
Kuşlar Ada’ya geri dönüyor
Aslında adını da aldığı, birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Kuşadası, turizmin plansız gelişimi, acımasızca süregelen yapılaşma, ağaç kıyımı, derelerin tahribatı ve hızla artan insan nüfusu nedeniyle bir kıyım yaşamış; adayı önce gerçek ev sahipleri, kuşlar terk etmişti.
Adayı terken kuşların ardından da, adanın alışık olduğu yüksek profilli turist grubu ve Kuşadası’na gönül veren, adaya yerleşen bazı insanlar da üzülerek adadan uzaklaştı.
Kuşadası’nı Kuşadası yapan pek çok özellik ve değer yavaş yavaş ortadan kaybolmuş ve o küçük tatil kasabası algısı da zihinlerden silinmişti.
Aydın’ın Kuşadası ilçesinin belki de en büyük sorunu olan çarpık yapılaşma problemini kökten çözecek “Çarpık Yapılaşmaya Dijital Engel” projesini hayata geçirildi. Proje kapsamında Kuşadası Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü tarafından Kuşadası Merkez, Davutlar ve Güzelçamlı’ya ait tüm imar planları dijital ortama aktarıldı.
Çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi için son derece ciddi bir adım olarak değerlendirilen bu proje ile tüm imar planları şeffaflaşırken halkın denetimine de sunulmuş oluyor.
Kuşadası’ndaki değişim imar tadilatlarının en aza indirilmesiyle başlamıştı.
2014 – 2018 yıllarını kapsayan dönemde; parsel bazında yoğunluk artıran hiçbir imar plan tadilatı yapılmadı. Bu dönemde sadece trafo yeri, park alanı, yol ve yoğunluk azaltan zorunlu tadilatlar gerçekleştirildi. 30 Mart 2014 tarihinden itibaren kişiye özel noktasal plan tadilatlarına son verilerek kamusal zorunluluklar dışında imar planlarında değişiklik yapılma yoluna gidilmedi.
Uyguladıkları projelerle Kuşadası’nı gerçek kimliğine döndürmekte kararlı olduklarını ifade eden Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı şöyle konuştu:
“Çarpık Yapılaşmaya Dijital Engel” olarak nitelenebilecek projemiz sayesinde Kuşadası’nın kanayan yarası çarpık yapılaşma ve betonlaşmaya kökten bir çözüm sunmayı hedefledik. Amacımız Kuşadası’na eski günlerindeki ihtişamını geri kazandıran işlere imza atmak.
Proje ile birlikte Kuşadası halkı yönetim süreçlerine dahil ediyor ve Kuşadası Belediyesi olarak yönetim değil “yönetişim” yaklaşımıyla beldeye önce halkın sahip çıkmasının önemini vurguluyoruz.”
Kuşadası cazibe merkezi konumunu geri kazanmaya hazırlanıyor
Aydın iline bağlı Kuşadası ilçesi Türkiye’nin ilk turizm merkezlerindendir. Beldenin turizm tarihi 1960’lara dayanır, ilk kruvaziyer gemi turizmi burada başlamıştır. Özellikle yazları yerli ve yabancı turist sayısı ile 110 bin civarı olan yerli nüfus zaman zaman 2 milyon’a dayanmaktadır. Türkiye’nin en değerli kültürel varlıklarının merkez noktalarından biri ve 12 aya yayabilecek turizm çeşitliliğine sahip bir destinasyon.
Kuşadası’ndaki bazı projeler:
Kuşadası Gökkuşağının Renklerine Bulanıyor!
Tepe Mahallesi’ndeki 401 ev proje kapsamında bir boya firması ile iş birliği içinde renklendiriliyor. Mahallenin var olan kültürü korunarak olumlu bir dönüşüm sağlanması hedeflenen proje kapsamında renklendirme çalışmalarının yanı sıra mahallenin alt yapı sorunları giderildi.
Kuşadası’nı grinin tonlarından sıyırıp gökkuşağının tonlarına bulayacak proje, yıkarak yeniden yapmayı değil, vatandaşların yaşam alanlara renklerle dokunmayı ön plana alıyor.
Jeotermal Boru Hattı
İlçe belediyesi tarafından Davutlar’da 2 bin 600 metre jeotermal boru hattı döşendi. Bölgede 3 termal otele termal su verilmeye başlandı. Bölgede yürütülen termal çalışmalarla jeotermal kaynakların sağlık turizmi alanında kullanılması ve turizmin 12 aya yayılması hedefleniyor.
Mavi Bayrak Sayısı Artıyor
Tertemiz denizi ve muhteşem plajlarıyla Mavi Bayrak sayısını her geçen yıl artırıyor. 2018 yılında ilçe belediyesine ait Güvercinada Plajı’nın da Mavi Bayrak almaya hak kazanmasıyla Kuşadası’nda bulunan Mavi Bayraklı plaj sayısı 22’ye yükseldi. Ayrıca Mavi Bayrak Ödülü’nün korunmasında en önemli kriterlerden olan çevre eğitimi ve bilinçlendirme etkinlikleri alanında 2015 ve 2018 yıllarında En İyi Çevre Eğitim Etkinlikleri Ödülü’nü almaya hak kazandı.
Kuşadası’nda dört mevsim kültür sanat
Dünyanın üç mikro heykeltıraşından birisi olarak kabul edilen Necati Korkmaz’ın sadece mikroskop ve büyüteçler aracılığıyla görülebilen eserlerinin sergilendiği Necati Korkmaz Mikro Minyatür Sergi Alanı ve Sanat Merkezi, Kale Kapısı üstünde ziyarete açıldı. Türkiye’nin ilk minyatür sergi alanı olma özelliğine sahip. Barselona ve Kiev Mikro Minyatür Müzelerini takiben dünyanın üçüncü mikro minyatür sergi alanı olma özelliğini taşıyor.
Kuşadası Belediyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiraladığı ilçenin en önemli tarihsel mekânlarından Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nı kent müzesine dönüştürmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Kervansaray Kent Müzesi projesi ile Kuşadası’nın tarihi ve kültürel zenginlikleri modern müzecilik teknikleri ile birleştirilerek ziyaretçilere sunulacak.
İbramaki Sanat Galerisi, 2014-2018 yıllar arasında 200’ün üzerinde sergiye ev sahipliği yaptı. Belirlenen yıllık program kapsamında her Pazartesi günü açılan sergiler sanatseverler tarafından büyük ilgi gördü.
Kuşadası Belediyesi tarafından 2017 yılında “İbramaki Sanat Resitalleri” adıyla düzenlenmeye başlanan dinletiler büyük ilgi gördü. Çarşamba günleri düzenlenen ve ilk günden itibaren yoğun bir ilgiyle karşılanırken belediye tarafından restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlanarak ziyarete açılan Güvercinada; yaz ayları boyunca birbirinden kaliteli dinletilere ev sahipliği yapıyor.
İdil Biret konserleri
Dünyaca ünlü piyanistimiz İdil Biret’in Kuşadası Belediyesi Oda Orkestrası ile birlikte verdiği konserler büyük bir katılımla gerçekleşti. Kuşadası Belediyesi ile Giritliler Dostluk ve Yardımlaşma Derneği tarafından 9 yıldan bu yana düzenlenen Uluslararası Giritliler Festivali; üç gün boyunca binlerce Giritliyi Kuşadası’nda buluşturuyor.
Girit kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen Giritliler Festivali’ne son 4 yılda; Yunanistan, Libya ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinden 50 binin üzerinde Giritli katıldı.
Kuşadası Gençlik Festivali
Son 3 yıldır Türkiye’nin en büyük gençlik festivallerinden biri olan Kuşadası Gençlik Festivali, Davutlar Sevgi Plajı’nda on binlerce genci ağırlıyor. İki yıldır düzenlenen beş günlük Tiyatro Festivali, birbirinden güzel tiyatro oyunlarını Kuşadalı sanatseverlerle buluşturuyor.
Festival kapsamında Türkiye’nin farklı kentlerinden Kuşadası’na gelen tiyatro grupları; Erkan Yücel Sahnesi, Kervansaray, İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı, Davutlar ve Güzelçamlı Mahallesi gibi farklı noktalarda sahneledikleri oyunlarla tiyatroyu kente yayıyor.
Uluslararası Ege Art Sanat Günleri
Ege Art Sanat Günleri kapsamında Ege Üniversitesi ve Kuşadası Belediyesi iş birliği ile düzenlenen 8 günlük Uluslararası İpek Yolu Sanat Çalıştayı’nın yanı sıra; çeşitli sergi, konser ve söyleşiler gerçekleşti.