Libertadores Kupası finalinde Superclasico heyecanı

Superclasico, varlığıyla futbol dünyasını zenginleştiren derbilerden biri… Arjantin futbolunun iki dev kulübü Boca Juniors ve River Plate arasında 105 yıldır kıran kırana süren, inanılmaz rekabet… İki efsane Libertadores Kupası’nın finalinde karşı karşıya…

Libertadores Kupası finalinde Superclasico heyecanı

Buenos Aires, Latin Amerika’nın en güzel şehirlerinden birisi olarak bilinir. Plata Nehri’nin kıyısından kentin büyüleyici sokaklarına doğru esen sihirli rüzgarlardan alır adını. Şehrin sokakları yılın belli günlerinde iki eşsiz tutku için dolup taşar, tango ve futbol. Futbol içinde yaşattığı coşkuyla kalpleri çılgına döndüren, tanımı olanaksız bir eğlencedir Latin Amerikalılar için…

Sokaklarda tango yaparak büyüdüklerinden olsa gerek, Arjantinli oyuncular futbol sahasında da tangonun zerafetini andıran estetik çalım ve vuruşlarıyla dikkat çekerler. ‘Tangocular’ olarak anılan Arjantin ekolünün dünya futboluna sunduğu en büyük armağan Superclasico’dur.


Superclasico’nun asil öyküsü La Boca’da başladı.

İki kulübün kökeni, işçi sınıfının yaşadığı Buenos Aires’in rıhtım bölgesi olan La Boca’ya dayanır. River Plate 1901 yılında, Boca Juniors 1905 yılında kuruldu. İki takım arasındaki ilk maç 24 Ağustos 1913 tarihinde oynandı, River Plate 2-1 kazandı. 1925 yılında River Plate şehrin kuzeyine, varlıklı bölgelerden birisi olan Nunez’e taşındı. Bunun sonrasında, Boca halkın veya işçi sınıfının takımı olarak ün salarken River varlıklı sınıfın temsilci olarak ‘milyonerler’ adıyla anılır oldu.

Bugünkü duruma bakarsak artık böyle bir ayırımın kalmadığını ve her iki kulübün de tüm sosyal sınıflardan taraftarları olduğunu görüyoruz. Günümüzde yapılan istatistiki araştırmalara göre Arjantinli futbolseverlerin yaklaşık olarak %40’ı Boca Juniors, %33’ü River Plate’yi tutuyor. Bugüne kadar iki takım arasında 246 maç oynandı; 88 kere Boca, 81 kere River kazanırken 77 maç berabere sonuçlandı.

Superclasico (Süper Derbi)

İki büyük takım kuruluşlarından itibaren 28 yıl boyunca birbirlerinden oyuncu almamaya özen gösterdi, ta ki 1933 yılına kadar. Boca’lı Spitale’nin River’e transfer olmasıyla bozulan kural bir daha eskisi gibi işlemedi. 1933 yılından bugüne kadar iki takımın da formasını giyen oyuncuların sayısı yüzü aştı.

80’li yılların ünlü oyuncusu Arjantinli Oscar Ruggeri, Boca’dan River’e transfer olan oyunculardan birisi olarak, iki devin formasını giymenin nasıl birşey olduğuna ilişkin sorulan bir soruya “Kolay birşey olmadığını söyleyeyim. Bir taraf size hain gözüyle bakarken diğer taraf size güven duymuyor. Alışmak için zamana, insanları kazanmak için güçlü bir kişiliğe ihtiyacınız var.” şeklinde yanıt vermişti.

Efsanevi futbolcuları sorarsanız…

‘El Diego’ Maradona, superclasico’da Boca Juniors’un tarafındaydı. Kariyerinin üç yılını Boca Juniors formasını giyerek geçirdi. ‘Sarı Ok’ Di Stefano futbolculuk kariyeri boyunca dört yıl River Plate forması giymekle birlikte teknik direktör olarak her iki takımda da görev yaptı.

La Bombonera mı, El Monumental mi?

La Bombonera mı, El Monumental mi?

Superclasico olduğu gün Buenos Aires’in sokaklarında iki büyük takımın adı hiç durmadan yankılanır. Sokaklardaki gösteriler zaman zaman polis ile çatışmaya dönüşür, zaman zaman karnaval havasına bürünür.


Boca’nın stadyumu La Bombonera ve River’in stadyumu El Monumental’da son derece etkileyici atmosferler görülür, Arjantinli popüler rock gruplarının şarkılarının sözleri değiştirilerek söylenir. Oyun; rengarenk tribünler, çığlıklar, danslar ve aralıksız süren havai fişekler eşliğinde oynanır.

Superclasico (Süper Derbi), dünyanın en saygın sportif olaylarının başında gelir.

The Observer gazetesi 2004 yılında yayınlandığı bir haberde ‘Ölmeden önce yaşamanız gereken 50 sportif olay’ başlıklı bir sıralama yaparak Superclasico’yu birinci sıraya koymuştu.

2016 yılında superclasico FourFourTwo dergisi tarafından ‘dünyanın en büyük derbisi’, The Daily Telegraph gazetesi tarafından ‘dünya futbolunun en büyük rekabeti’ olarak adlandırıldı.

Daily Mirror gazetesi, 2017 yılında yayınladığı ‘futbol dünyasının en büyük 50 derbisi’ başlıklı bir haberde yine Superclasico’yu birinci sıraya koydu.

Libertadores Kupası’nda final eşleşmesi superclasico tarihinde ilk defa yaşandı.

İki takım, futbol dünyasının en büyük şampiyonalarından birisi olan Libertadores Kupası’nın finalinde daha önce hiç karşılaşmamıştı. Daha önceki yıllarda Boca Juniors altı kere, River Plate üç kere kupayı müzesine götürme başarısını gösterdi.

İkinci maç 24 Kasım 2018’de

Final serisinin ilk maçı 11 Kasım’da La Bombonera’da oynandı ve 2-2 beraberlik ile sonuçlandı. İkinci maç 24 Kasım 2018 tarihinde El Monumental’de oynanacak ve şanlı kupa şampiyonuna kavuşacak. Bu maçı kaçırırsanız, pişman olursunuz…

İlk maçın görüntülerini aşağıdaki bağlantıya tıklayarak seyredebilirsiniz. İyi seyirler!


https://www.youtube.com/watch?v=bFWuMKPhxyM

Maradona: Dünya kupalarında yaşadığım en unutulmaz dakikalar


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.