Mudurnu’yu bu hale getiren proje CHP’li Başkana göre imara uygunmuş

Bolu’nun muhteşem doğasıyla bilinen Mudurnu ilçesi, bir süredir devre mülk projesiyle gündemdeydi. İlçede yapılan, “şato” tarzı villalar, tartışmalara neden olmuştu. Büyük oranda tamamlanan o proje durdu.

CHP Başkana göre Mudurnu şato villa burj bu hale getiren proje imara uygun

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde, yalnızca Araplara satılan şato tipindeki mimarisiyle son dönemde tartışma konusu olan 732 villa, AVM, otel ve 2 kongre merkezinin yer aldığı Burj Al Babas adlı devremülk projesini hayata geçiren şirket için mahkeme iflas kararı verdi.

CHP’li Mudurnu Belediye Başkanı: Projede her şey yasalara uygun

Burj Al Babas projesinin yükseldiği arazinin imarlı olduğunu kaydeden Mudurnu Belediye Başkanı CHP’li Mehmet İnegöl, “Sosyal medyada dolaşan fotoğraflar yan taraftan ve yukarıdan çekildiği için yoğunluk görünüyor. İmar Kanunu’na aykırı hiçbir işlem yok projede” dedi.


CHP'li Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl
CHP’li Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl

Vatandaşların şikayetleri üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün soruşturma başlattığını ve projenin yasalara uygun bulunduğunu belirten İnegöl, arazide hiç ağaç kesilmediğini söyledi.

“Arap ülkelerinde pazarlanan gelişmiş köy”

Arap ülkelerinde pazarlanan projenin “gelişmiş bir köy” olarak görülmesi gerektiğini savunan CHP’li Belediye Başkanı İnegöl; “İlçemizin nüfusu 25 binden 5 bine düştü. Mudurnu’da yeni yatırımlara ihtiyaç var. Su boşa akıyor ve biz de termal turizmine yönelik yatırımları destekliyoruz” diye konuştu.

burj al babas projesi mudurnu şato villa
Burj al Babas projesi şato villalar yukarıdan görünümü

Proje belediye meclisinde kabul görmüş

Projenin mimarisine başta karşı çıktığını ama yabancılara yönelik bir proje olduğu için belediye meclisinde kabul gördüğünü söyleyen İnegöl, projede bugüne kadar 732 adet yapının inşaatı için ruhsat verildiğini ifade etti.

burj al babas projesi mudurnu şato villa
Burj al Babas projesi şato villalar

“Bursa Ulu Cami’nin yanı başına 15 katlı binalar yapılırken itiraz yok da bu projeye mi var?”

Mimari yapısı nedeniyle ilçenin tarihi dokusuna uymadığı gerekçesiyle tepkilere neden olan proje ile ilgili konuşan Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, “Bursa’da Ulu Cami’nin yanı başına 15 katlı binalar yapılırken itiraz yok da bu tip binalara mı var. Adam bu şekilde bir projeyle müşteri bulabildiği için bununla yapıyor” dedi.

“SİT alanı ilan edilen bir yer”

Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, evlerin yapıldığı bölgenin ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“35 senelik belediyeciyim. Burası 1992’de SİT alanı ilan edilen bir yer. Bizim zaten belediye başkanlığına geliş amacımız da kültür varlıklarını koruyup, yaşatıp, gelecek kuşaklara aktarmak. Proje, ilçe merkezine 3 kilometre dışarıda bir vadide yer alıyor. İlçeden zaten görünümü de müsait değil.


burj al babas projesi mudurnu şato villa

Yani Bursa’da Ulu Cami’nin başına 15 katlı binalar yapılırken itiraz yok da bu tip binalara mı var. Adam bu şekilde bir projeyle müşteri bulabildiği için bununla yapıyor. Merkez nüfusumuz 5 bin. Dışarıdan bu şekilde söylemekle buradaki esnafı, halkı nasıl barındıracaksınız. Şu an gençlik kalmadı. En gencimiz 60 yaşında. Bunun için buraya yatırımcılar kesinlikle bu dokuyu bozmayacak şekilde gelmeleri lazım. Sakin şehirle kesinlikle alakası yok. Sakin şehir ilçenin belli bir bölgesinde sağlanan bir ortam.”

burj al babas projesi mudurnu şato villa

“Ortada bir doğa katliamı var!”

Mudurnu’da yaşayan vatandaşlar, yapıların Cittaslow (Sakin Şehir) unvanı alan ve UNESCO Kültür Mirası listesine aday olan Mudurnu’nun tarihi dokusuna yakışmadığını ifade etti.

İlçe sakinlerinden Fatih Asma, “Ortada bir doğa katliamı var. Ama firma battı. En azından bu saatten sonra Mudurnu’ya zarar verilmesin. Yapılsın da maddi olarak getirisi olsun Mudurnu’ya. Mimari yapısı Mudurnu’ya uygun değil. Mudurnu’nun tarihi dokusuna uygun değil. Mudurnu’nun kendine has olan evleri gibi yapılabilirdi. Bir hata yapılmış, en azından sonuçlandırılsın. Mimari Mudurnu’ya yakışmadı” diye konuştu.

burj al babas projesi mudurnu şato villa
Burj al Babas projesi şato villalar

40 milyon TL borç

Sarot Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Yerdelen, konuyla ilgili SÖZCÜ’ye yaptığı değerlendirmede, iflas kararını temyize götüreceklerini söyledi. Şirketin taşeron firmalara 40 milyon lira civarında borcu olduğunu kaydeden Yerdelen şöyle konuştu:

“732 villa, AVM, otel ve iki kongre merkezinin yer aldığı projede yabancı yatırımcılara 350 mülk sattık. Ancak seçimden sonra Dubai, Bahreyn, Kuveyt gibi ülkelerden alıcılar taksit ödemelerini yapmamaya başladı. Art niyetli olsak kaçar giderdik. İflas kararını kaldırıp, yapımı başlayan 587 villanın inşaatını tamamlayacağız.”

burj al babas projesi mudurnu şato villa
Burj al Babas projesi şato villalar

“Kamu yararı var”

Son dönemde sosyal medyada projenin mimarisinin ve yoğunluğunun tartışma konusu olduğunun hatırlatılması üzerine Yerdelen şunları söyledi:

“2011-2014 yılları arasında araziyi topladık. Ardından İçişleri Bakanlığı’na projemizi sunduk ve ‘Kamu yararı vardır’ belgesi aldık. Valilik toprak incelemesini, belediye imar planını yaptı. Daha sonra yabancıların taleplerini dikkate alarak projenin mimarisini geliştirdik. Tasarım yapılırken Galata ve Kız Kulesi’nden de esinlenildi. Bilgisayar başından atıp tutmakla olmaz, gelsinler Burj Al Babas’ı yerinde incelesinler.”


Projenin internet sitesinde yer alan bilgilerine göre dövizle satışı yapılan villaların fiyatı 370 bin dolar ile 530 bin dolar arasında değişiyor. Devre mülk olarak da kullanılabilen yapıların içinde termal havuz ve sauna bulunuyor.

AK Partili Gaziantep Belediyesi Euro ile borçlandı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.