Bilimsel araştırmalar mutluluk ile hareket arasındaki ilişkiyi her geçen gün daha da doğruluyor. Araştırmacılar mutsuz ve stres yüklü insanların birkaç basit hareketle bile bakış açılarını değiştirebileceğini öne sürüyor. Mutluluk seviyenizi artıracak 8 basit öneri…
Samantha Clayton, “Mutluluk seviyenizi arttırmak istiyorsanız hareket edin, hiç olmazsa 2 dakikalık tempolu yürüyüş yapın” diyor. İşte Clayton’ın önerileri…
Günümüz dünyasının insanı yoğun iş takvimini dengeye oturtmak için baş döndürücü bir tempoya ayak uydurmaya çalışıyor. Bu koşturmaca içinde olmak kişiyi bazen tükenme noktasına getirebiliyor. Bu durumda sağlıklı kalabilmek için biraz mola verip ruh halini iyileştirmek ve enerji seviyesini düzenlemek gerekiyor. Herbalife Başkan Yardımcısı Samantha Clayton, bilimsel olarak kanıtlanmış, kolayca uygulanabilecek ve stresi azaltarak yaşam kalitesini yükseltecek 8 basit “hayatta kalma yöntemi”ni anlatıyor.
1- Karnınızdan nefes alın
İşe nefes alma şeklinizi değiştirerek başlayın. Bilinçli nefes alma tekniklerini kullanarak burnunuzdan aldığınız nefesin karnınızda genişlemesini hissedin ve sonra ağzınızdan nefes verin. İşyerinde veya yoğun programınızın ortasında bilinçli nefes alma tekniğini 5-10 kez tekrarlamak, zihninizi yatıştıracak son derece etkili bir moladır.
2- Vücudunuzu esnetin
Kahve molası yerine esneme molası vermeye ne dersiniz? İş yerinizde otururken ve telefonla konuşurken basit boyun hareketleri ve kol esnetme egzersizleri yapabilirsiniz. Gün içerisinde basit hareketler zihninizi tazeler ve kas gerginliğini azaltır.
3- Nerede olursanız olun, mutlaka düzenli olun
Ruh halinizi desteklemek için önce stres seviyenizi azaltmanız gerekir. Eşyalarınızı kaybetmek veya nereye koyduğunuzu hatırlayamamak strese yol açar. Evde, işte veya arabada, kısacası her yerde düzenli olmaya biraz zaman ayırın. Günde sadece birkaç dakikanızı ayırarak etrafınızı düzenlemek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
4- Koordinasyon egzersizleri yapın
Üst bedeni ve alt bedeni aynı anda çalıştırmak sizi zinde hale getirir. Omuz geliştirme egzersizlerini bacak egzersizleriyle birleştirdiğinizde egzersiz rutininizi hızlandırabilir ve beyninizi harekete geçirebilirsiniz. Bir sonraki seferde koordinasyonunuzu güçlendirecek birkaç basit hareket daha üretebilirsiniz.
5- Daha sık gülümseyin
Gülümsediğinizde vücudunuz endorfin salgılar. Daha da önemlisi sahte bir gülümseme bile aynı etkiyi yaratır! Her gün bilinçli olarak insanlara gülümseyin. Ruh halinizin bir anda düzeldiğini ve yüz kaslarınızın çalıştığını hissedeceksiniz. Üstelik insanlar da size gülümseyeceği için onların ruh halinin düzelmesine de katkıda bulunmuş olursunuz.
6- Tempolu yürüyüş yapın
İki dakikalık bir yürüyüşün sağlığınıza ya da ruh halinize bir etkisinin olmayacağını düşünebilirsiniz. Oysa tempolu bir yürüyüş birkaç dakikalığına bile yapılsa kalp-damar sağlığınıza iyi gelebilir. Sadece birkaç dakikanız varsa, hızlı ve tempolu bir yürüyüşü tercih edin. Farklı bir yöntem deneyerek (ve eğer mümkünse dışarıda yürüyerek), stres seviyenizi azaltabilirsiniz. Gün içinde en az 30 dakika yürümek ideal egzersiziniz olabilir.
7- Cildinize zaman ayırın
Kaliteli cilt bakım ürünleri, dış görünüşünüzü ve dolayısıyla da ruh halinizi olumlu etkiler. Evde peeling yaptığınız yüzünüze kaliteli bir nemlendirici kremle masaj yapmak yalnızca iki dakikanızı alacaktır. Dış görünüşünüze özen göstermek için ekstra zaman ayırmak özgüveninizi arttırır ve doğru ürünlerle yüz masajı yapmak bunun için en kolay yöntemlerinden biridir.
8- Hızlı bir “egzersiz kokteyli” deneyin
Hepimizin bildiği egzersizleri art arda kısa sürelerle yaparak bir kokteyle dönüştürün: Dört basit egzersizin her birini yalnızca 30 saniye yapmanız zindeliğiniz için yeterli olacaktır. Egzersiz süresi her ne olursa olsun, vücudunuz endorfin salgılayarak enerji seviyenizin artmasını sağlayacaktır. İşte basit bir egzersiz kokteyli:
Jumping jack (30 saniye)
Başlarken: Omuzdan ayak tabanına kadar dik duruş
- Eller avuç içleri dönük vücut yanında ayaklar bitişik.
- Nefes vererek bacaklar yanı açılır ve aynı anda kollar yukarıda birleşir.
- Nefes alarak tekrar başlangıç pozisyonuna dönülür
Not: Kollarla bacakları uyumlu bir şekilde hareket ettirmeliyiz.
Squat (30 saniye)
Vücudunuz dik ve ayaklarınız omuz genişliği kadar açık olsun.
Bu konumda nefes alın ve vücut öne eğilmeden, bacaklarınız ile yer arasında 90 derecelik bir açı oluşturuna kadar çömelin.
Nefes verin ve dik dik konumuza dönün.
Egzersiz sırasında omurganın zarar görmemesi için vücut dikliğini korumaya dikkat edilmesi, bacak ve kalça kaslarının da egzersiz devam ederken gevşetilmeden çalışılması gerek.
Push-up (şınav) (30 saniye)
Yüzüstü yere yatın. Ayaklarınızı uzatarak parmak uçlarınızı yere sabitleyin ve ellerinizi de göğüsün hemen yanında yere sabitleyin. Tüm vücudunuzu yerden kaldırın. Vücudunuz topuktan başa kadar gergin ve tek bir çizgi üzerinde olmalı. Beliniz de kesinlikle hiper lordoz(içe doğru çukur gibi düşünebilirsiniz) olmamalı.
Dirsekler 90 derecelik bir açıya ulaşıncaya kadar gövdeyi yere indirin. Daha fazla direnç için dirseklerinizi vücudunuza yakın tutun. Başını aşağıya doğru bırakma ve yere bakmaya özen göster. Vücudunuzu düz çizgi üzerin de tutun, kalçanızı düşürmeyin ve poponuzun havada asılı kalmasına izin vermeyin. Vücudunuzu mümkün olduğunca düz tutmak önemlidir. Kendini indirirken nefes almayı unutma.
Mekik (30 saniye)
- Tamamen düz ve minderli bir yüzeye sırt üstü uzanın.
- Dizlerinizi bükün ve ayak tabanlarınız düz olarak yere değsin.
- Ayak aralığınız omuz genişliğinde olsun.
- Ellerinizi yere paralel yerleştirebilir, karın üstünde toplayabilir veya başınızın arkasında tutabilirsiniz.
- Başınızı yavaş yavaş dizlerinize yaklaştırın
- Hareketi yaparken karın kaslarınızın çalıştığını hissedin
- Yerle sırtınızın arasında 40-50 derecelik bir açı olmalı
- Bu pozisyonda 5-6 saniye bekledikten sonra yavaşça tekrar yere uzanın
- Yukarı çıkarken nefes verin, yatar pozisyona geçerken nefes alın
- Eğer bel ağrısı çekiyorsanız yarım mekik deneyebilirsiniz.